Τα ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία θα εξασφάλιζαν την ειρηνευτική συμφωνία του Τραμπ, λέει η Εσθονία

Οι σύμμαχοι του Κιέβου εξετάζουν επιλογές για το πώς θα εγγυηθούν την ασφάλεια της χώρας σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα μεσολαβήσει ο Αμερικανός πρόεδρος

Ben Hall, Financial Times

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία για να στηρίξουν οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία που θα μεθοδεύσει ο Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας. Ο Margus Tsahkna δήλωσε στους Financial Times ότι η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας για την Ουκρανία είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy.

Αλλά αν οι ΗΠΑ ήταν αντίθετες στην πρόσκληση του Κιέβου να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία, η Ευρώπη θα έπρεπε να παρέμβει με την ανάπτυξη στρατευμάτων μόλις τελειώσουν οι μάχες για να αποτρέψει περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα. «Αν μιλάμε για πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μια δίκαιη ειρήνη. Τότε μιλάμε για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Tsahkna. «Αλλά χωρίς τις ΗΠΑ αυτό είναι αδύνατο.

Και τότε μιλάμε για οποιαδήποτε μορφή [εγγύησης] με την έννοια των μπότες στο έδαφος». Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να δώσει ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του, προκαλώντας φόβους ότι θα μπορούσε να επιβάλει μια άδικη συμφωνία στο Κίεβο απειλώντας να αποσύρει τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ ή να εγκαταλείψει εντελώς την Ουκρανία. Αρκετοί σύμμαχοι του Τραμπ έχουν καλέσει την Ευρώπη να αναλάβει το βάρος της στήριξης της Ουκρανίας.

Ο Tsahkna δήλωσε ότι η νίκη του Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ επιτάχυνε τις συζητήσεις μεταξύ των συμμάχων του Κιέβου σχετικά με το πώς να στηρίξουν την Ουκρανία δεδομένων των πρόσφατων απωλειών της στο πεδίο της μάχης, καθώς και να πιέσουν τη Μόσχα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός θα είναι βιώσιμη. «Υπάρχουν πολλές συνομιλίες και πολλές επικοινωνίες μεταξύ μας στην Ευρώπη, αλλά και με την ομάδα Τραμπ και την κυβέρνηση».

Ο υπουργός δήλωσε ότι θα ήταν «πραγματικά, πραγματικά, πραγματικά πολύ περίπλοκο» για τους Ευρωπαίους να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, όχι μόνο επειδή το ΝΑΤΟ θα μπορούσε τελικά να παρασυρθεί σε οποιαδήποτε σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις. Η Εσθονία είναι εδώ και καιρό ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας και επικρίνει τις επιφυλάξεις άλλων συμμάχων για την προμήθεια οπλισμού στο Κίεβο, που η Μόσχα ισχυρίζεται ότι θα αποτελούσε αιτία για κλιμάκωση.

Το Ταλίν φοβάται επίσης ότι αν η Ρωσία επικρατήσει στην Ουκρανία, οι χώρες της Βαλτικής θα είναι οι επόμενες στην προσπάθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν να αποκαταστήσει τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας στον πρώην σοβιετικό χώρο. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή προσπάθεια για τη θωράκιση της Ουκρανίας θα μπορούσε να οργανωθεί από έναν συνασπισμό των προθύμων, ξεκινώντας από την Πολωνία και το Κοινό Εκστρατευτικό Σώμα υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, μια αμυντική ομάδα που περιλαμβάνει τις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες και τις Κάτω Χώρες.

Οι χώρες αυτές, οι οποίες συναντώνται στο Ταλίν τον επόμενο μήνα, είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας και αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα της ευρωπαϊκής διμερούς στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο. Θα ήταν απαραίτητο να συμμετάσχουν επίσης η Γαλλία και η Γερμανία, δήλωσε ο Tsahkna. Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός στρατιωτικής βοήθειας της Ουκρανίας μετά τις ΗΠΑ. Η Βρετανία έχει την «ευκαιρία και όλη την ευθύνη να αναλάβει την ηγεσία» των ευρωπαϊκών προσπαθειών για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ουκρανίας, ενώ η Πολωνία παίζει επίσης πολύ ενεργό ρόλο στις συζητήσεις, πρόσθεσε.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα συμμετάσχει σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους συμμάχους για το πώς θα εγγυηθεί την ασφάλεια της Ουκρανίας. Ο Tsahkna δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι ο Trump θα εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ, διότι δεν είναι προς το πολιτικό ή οικονομικό συμφέρον της Αμερικής να αφήσει την Ευρώπη στο έλεος μιας ιμπεριαλιστικής Ρωσίας.

Αλλά οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δείξουν ότι είναι πρόθυμοι να επενδύσουν περισσότερο στη δική τους άμυνα. Η Εσθονία δαπανά το ισοδύναμο του 3,4% του ΑΕΠ της για την άμυνα και θέλει το ΝΑΤΟ να συμφωνήσει ένα ελάχιστο επίπεδο δαπανών 2,5%, από 2%, στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στη Χάγη τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Η Ευρώπη δεν διαθέτει αποθέματα όπλων και πρέπει να κάνει περισσότερα για να επεκτείνει την αμυντική βιομηχανική ικανότητα, δήλωσε ο υπουργός.

«Αλλά αυτό που έχουμε είναι χρήματα. Έχουμε πολλά χρήματα. Δεν πιστεύω εκείνες τις κυβερνήσεις που λένε ότι δεν μπορούν να ζητήσουν περισσότερα από τον λαό τους, επειδή το κάναμε στην Εσθονία», δήλωσε ο Tsahkna, αναφερόμενος στις αυξήσεις φόρων που θέσπισε το Ταλίν ειδικά για να χρηματοδοτήσει τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες. Με την Ουκρανία να θεωρείται πλέον ως η πρώτη γραμμή άμυνας του ΝΑΤΟ, ήταν η αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης που θα μπορούσε να αναδιαμορφωθεί τους επόμενους μήνες και όχι μόνο η τύχη της Ουκρανίας, είπε. «Απλώς δεν μπορούμε να περιμένουμε ό,τι αποφασίσουν οι ΗΠΑ».

Τ.Σ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο