Η φούσκα dot com στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ήταν μια περίοδος εξαιρετικής ανάπτυξης και κερδοσκοπίας στις μετοχές της τεχνολογίας, με αποκορύφωμα ένα δραματικό κραχ στις αρχές του 2000.
Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η Deutsche Bank (ETR:DBKGn) πρόσφερε μια λεπτομερή ανάλυση των γεγονότων που οδήγησαν στο σκάσιμο της φούσκας και τις συνέπειές της.
Μία από τις πιο εντυπωσιακές πτυχές της συντριβής με κουκκίδες ήταν η έλλειψη σαφούς θεμελιώδους ενεργοποίησης. Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, «δεν υπάρχει θεμελιώδης παράγοντας πίσω από την αρχική πώληση».
«Μόλις ξεκίνησε στα σοβαρά, οι πωλήσεις απλώς οδήγησαν σε περισσότερες πωλήσεις, όπως και πολλές οικονομικές φούσκες σε όλη την ιστορία. Δεν χρειάστηκε ένας μεγάλος καταλύτης για να ξεκινήσει», πρόσθεσε.
Η ύφεση επιταχύνθηκε γρήγορα, με τον Nasdaq να υποχωρεί περισσότερο από το ένα τρίτο σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα και τελικά να βυθίζεται κατά 78% από την κορύφωσή του μέχρι τον Οκτώβριο του 2002.
Η προέλευση της φούσκας εντοπίζεται στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν η υιοθέτηση του Διαδικτύου αυξήθηκε και ένα κύμα αρχικών δημόσιων προσφορών υψηλού προφίλ (IPOs), συμπεριλαμβανομένου του Netscape το 1995 και της Amazon (NASDAQ:AMZN) το 1997, κέρδισε τον ενθουσιασμό των επενδυτών.
Μέχρι το 1999, ο κερδοσκοπικός πυρετός είχε επικρατήσει και ο Nasdaq εκτοξεύτηκε κατά 86% σε σχέση με το 1999, το οποίο παραμένει το ισχυρότερο ετήσιο κέρδος στην ιστορία του δείκτη. Ταυτόχρονα, οι αποτιμήσεις έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, με την αναλογία κυκλικά προσαρμοσμένης τιμής προς κέρδη (CAPE) του S&P 500 να κορυφώνεται στο 44,2, ξεπερνώντας ακόμη και τα επίπεδα πριν από τη συντριβή του 1929.
Η αγορά έφτασε στο αποκορύφωμά της στις 10 Μαρτίου 2000, όταν ο Nasdaq έκλεισε πάνω από τις 5.000. Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα, μια σειρά αρνητικών εξελίξεων πυροδότησε την αρχική πτώση.
Στις 13 Μαρτίου, η Ιαπωνία ανέφερε μια βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση και μέχρι τις 15 Μαρτίου, ο Nasdaq είχε υποχωρήσει 9,2% σε τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις. Ο δείκτης σταθεροποιήθηκε για λίγο, αλλά ένα κύμα πωλήσεων επανήλθε στα τέλη Μαρτίου, οδηγώντας τον Nasdaq σε περιοχή διόρθωσης.
Μέχρι τον Απρίλιο, οι πωλήσεις είχαν ενταθεί. Στις 14 Απριλίου, ο Nasdaq υποχώρησε 9,7% μέσα σε μια μέρα -τη χειρότερη πτώση του από τη Μαύρη Δευτέρα του 1987- αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό πυροδότησε φόβους για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve.
«Σε αυτό το σημείο, ο Nasdaq έπεσε πάνω από το ένα τρίτο σε διάστημα μόλις ενός μήνα», σημείωσε η Deutsche Bank.
Ενώ η αγορά είδε σύντομες ανακάμψεις, η ευρύτερη οικονομική εικόνα σκοτείνιασε. Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και μέχρι τα τέλη του 2000, οι απογοητεύσεις των εταιρικών κερδών από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Intel (NASDAQ:INTC) και της Apple (NASDAQ:AAPL), προκάλεσαν περαιτέρω πτώση. Η πολιτική αβεβαιότητα μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2000 και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου πρόσθεσαν την πίεση.
Η ύφεση μετατράπηκε σε πλήρη κατάρρευση το 2001 καθώς η οικονομία των ΗΠΑ εισήλθε σε ύφεση. Η Fed απάντησε με επιθετικές μειώσεις επιτοκίων, αλλά η πτώση του Nasdaq συνεχίστηκε, που επιδεινώθηκε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και την επιδείνωση των οικονομικών δεικτών.
Το τελικό χαμηλό ήρθε στις 9 Οκτωβρίου 2002, με τον Nasdaq να υποχωρεί κατά 78% από την κορύφωσή του. Θα χρειαζόταν μέχρι το 2015 για να ανακτήσει ο δείκτης το υψηλό σημείο της εποχής.
πηγή: investing.com

