Τα hedge funds συσσωρεύουν κοβάλτιο εν μέσω πτώσης των μετάλλων μπαταριών

Το κοβάλτιο είναι μια σχετικά μικρή και εξειδικευμένη αγορά σε σύγκριση με εμπορεύματα όπως ο χαλκός ή το πετρέλαιο και οι τιμές έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, καθώς η αγορά πλημμυρίζει με παραγωγή από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Ινδονησία.

Οι κινήσεις των hedge funds είναι το τελευταίο σημάδι ότι οι οικονομικοί παίκτες εμπλέκονται σε φυσικές συναλλαγές μετάλλων, καθώς τα χρήματα ρέουν πίσω στα εμπορεύματα, ενώ οι αγορές μετάλλων με υπερπροσφορά δημιουργούν ευκαιρίες για κέρδος αγοράζοντας σε φθηνές τιμές spot.

Αναβιώνει επίσης μνήμες από σχεδόν μια δεκαετία πριν, όταν κεφάλαια όπως η Pala Investments εκμεταλλεύτηκαν τις χαμηλές τιμές κοβαλτίου για να αγοράσουν σωρούς μετάλλου σε ένα στοίχημα για την εκκολαπτόμενη ενεργειακή μετάβαση. (Το στοίχημα απέδωσε, καθώς οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη τα επόμενα δύο χρόνια.)

Εκείνη την εποχή, η απουσία μιας ρευστής προθεσμιακής αγοράς σήμαινε ότι η αγορά κοβαλτίου στον πραγματικό κόσμο ήταν ένας από τους μοναδικούς διαθέσιμους τρόπους για να στοιχηματίσετε στις αυξανόμενες τιμές.

Σήμερα, η κατάσταση φαίνεται λίγο διαφορετική. Οι συναλλαγές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κοβαλτίου έχουν απογειωθεί στο χρηματιστήριο Comex του CME Group, δημιουργώντας έναν τρόπο για τους εμπόρους να αντισταθμίσουν τις φυσικές τους θέσεις στην πρόσφατα ρευστοποιήσιμη αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.

Το διογκούμενο πλεόνασμα έχει επίσης οδηγήσει σε διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των συμπιεσμένων τιμών spot και των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης υψηλότερων τιμών στο Comex, με τα συμβόλαια για παράδοση σε ένα χρόνο να διαπραγματεύονται έως και 20% υψηλότερα από τις τιμές spot.

Η ευρεία έκπτωση μεταξύ των τιμών spot και των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης δημιουργεί ευκαιρίες για συναλλαγές “cash-and-carry”, – εάν οι τιμές spot αυξηθούν, οι ιδιοκτήτες φυσικού μετάλλου θα είναι σε θέση να πουλήσουν το κοβάλτιό τους με μεγάλο κέρδος και ακόμη και αν δεν το κάνουν, μπορούν να κλειδώσουν μια απόδοση πουλώντας συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Η Squarepoint αγοράζει μέταλλο κοβαλτίου από εμπόρους, σύμφωνα με άτομα εξοικειωμένα με το θέμα, ενώ η Anchorage αγοράζει τόσο μέταλλο κοβαλτίου όσο και υδροξείδιο του κοβαλτίου ένα ενδιάμεσο προϊόν στην παραγωγή θειικού κοβαλτίου που πηγαίνει σε μπαταρίες EV. Η Anchorage δραστηριοποιείται επίσης στις συναλλαγές CME, δήλωσαν ορισμένοι από τους ανθρώπους, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές.

Εκπρόσωποι των Anchorage και Squarepoint αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ενώ οι συναλλαγές μετρητών και μεταφοράς είναι συνηθισμένες σε μεγαλύτερα εμπορεύματα όπως το αλουμίνιο και ο χαλκός, υπάρχει ένα πρόσθετο επίπεδο κινδύνου και πολυπλοκότητας για τους εμπόρους που θέλουν να συλλάβουν το spread στην αγορά κοβαλτίου, επειδή τα συμβόλαια CME διακανονίζονται με μετρητά. Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια δεν μπορούν να παραδώσουν το κοβάλτιό τους στο χρηματιστήριο όταν είναι έτοιμα να κλείσουν το εμπόριο και θα πρέπει να βρουν αγοραστή για το μέταλλο σε μια μικρή και μη ρευστοποιήσιμη φυσική αγορά.

Αυτό μπορεί να μην είναι εύκολο, δεδομένου ότι η αγορά είναι ήδη γεμάτη με περίσσεια μετάλλου. Η αυξανόμενη προσφορά και οι ασθενέστερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων συνέβαλαν σε ένα πλεόνασμα ρεκόρ στην αγορά φέτος και πολλοί στον κλάδο είναι απαισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάκαμψης. Η αύξηση της δημοτικότητας των μπαταριών φωσφορικού λιθίου-σιδήρου, οι οποίες δεν απαιτούν κοβάλτιο, αποτελεί επίσης απειλή για τη ζήτηση.

Ένας λόγος αισιοδοξίας προέρχεται από τη στρατηγική υπηρεσία δημιουργίας αποθεμάτων της Κίνας, η οποία έχει μαζέψει τα πλεονάζοντα αποθέματα σε όγκους ρεκόρ φέτος, σε μια τάση που υπογραμμίζει τη στρατηγική αξία του μετάλλου τόσο στα ηλεκτρικά οχήματα όσο και στην άμυνα. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης κάνει έρευνες σχετικά με την αγορά μετάλλων από εμπόρους στο παρελθόν και επιδιώκουν να αναζωογονήσουν το δικό τους πρόγραμμα δημιουργίας αποθεμάτων.

Την τελευταία φορά, η Pala και άλλα κεφάλαια πούλησαν το κοβάλτιό τους σε μια εισηγμένη εταιρεία που ονομάζεται Cobalt 27, η οποία δημιούργησε το μεγαλύτερο ιδιωτικό απόθεμα του μετάλλου και είδε την αξία του να αυξάνεται καθώς οι τιμές απογειώθηκαν, πριν καταρρεύσει καθώς νέες προμήθειες από το Κονγκό πλημμύρισαν την αγορά.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο