Τα ηλιακά πάρκα στη θάλασσα είναι η επόμενη επανάσταση της καθαρής ενέργειας

Με κύματα ύψους 10 μέτρων (32 πόδια) στην Κίτρινη Θάλασσα της Κίνας, περίπου 30 χιλιόμετρα από τις ακτές της επαρχίας Shandong, δύο κυκλικές σχεδίες που μεταφέρουν τακτοποιημένες σειρές ηλιακών συλλεκτών άρχισαν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια στα τέλη του περασμένου έτους, ένα κρίσιμο βήμα προς μια νέα επανάσταση για την καθαρή ενέργεια.

Το πείραμα της State Power Investment Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Κίνας, και της εταιρείας ανάπτυξης Ocean Sun AS με έδρα τη Νορβηγία είναι μια από τις πιο υψηλού προφίλ δοκιμές της υπεράκτιας ηλιακής τεχνολογίας. Πρόκειται για μια πιθανή πρόοδο στον τομέα που θα επιτρέψει σε τοποθεσίες στη θάλασσα να φιλοξενήσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα βοηθήσει τις περιοχές με περιορισμένη έκταση να επιταχύνουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι περισσότερες αρχικές δοκιμές των ηλιακών συστημάτων στη θάλασσα αφορούσαν συστήματα μικρής κλίμακας και υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κόστους και των επιπτώσεων των διαβρωτικών αλάτων ή των καταστροφικών ανέμων. Ωστόσο, οι προγραμματιστές είναι όλο και πιο σίγουροι ότι η υπεράκτια ηλιακή ενέργεια μπορεί να γίνει ένας σημαντικός νέος τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η εφαρμογή αυτού του συστήματος είναι σχεδόν απεριόριστη, επειδή πολλές περιοχές έχουν περιορισμούς στη χρήση της γης, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας, καθώς και περιοχών όπως η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ocean Sun, Børge Bjørneklett. “Σε αυτά τα μέρη, βλέπετε ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για αυτή την τεχνολογία

Η Shandong, ο βιομηχανικός κόμβος νότια του Πεκίνου, σχεδιάζει να προσθέσει περισσότερα από 11 γιγαβάτ ηλιακής υπεράκτιας ενέργειας μέχρι το 2025 και να κατασκευάσει τελικά 42 γιγαβάτ, περισσότερα από την τρέχουσα ικανότητα παραγωγής ενέργειας της Νορβηγίας. Η γειτονική Jiangsu έχει στόχο να προσθέσει 12,7 γιγαβάτ, ενώ επαρχίες όπως η Fujian και η Tianjin μελετούν επίσης προτάσεις. Η Ιαπωνία, οι Κάτω Χώρες και η Μαλαισία είναι μεταξύ άλλων χωρών που διεξάγουν ή προετοιμάζουν σχέδια δοκιμών.

Ακόμη και με τις επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια να προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τις δαπάνες για την παραγωγή πετρελαίου για πρώτη φορά φέτος, πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην εξεύρεση γης για την εγκατάσταση τεράστιων συστοιχιών πάνελ, είτε λόγω έλλειψης διαθέσιμου χώρου, είτε λόγω αφιλόξενου εδάφους, είτε επειδή κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την αποψίλωση των δασών.

Αυτό ωθεί την ώθηση να εξεταστούν νέες, και μερικές φορές απίθανες, τοποθεσίες για την ηλιακή ενέργεια, η οποία έχει ήδη δει εκατοντάδες πλωτά έργα να παραδίδονται σε λίμνες, ταμιευτήρες, ιχθυοτροφεία και φράγματα.

Η Ιαπωνία διαθέτει δεκάδες μικρότερες συστοιχίες, η Κίνα και η Ινδία έχουν προσθέσει μεγάλες επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις έχουν κατασκευαστεί σε χώρες όπως η Κολομβία, το Ισραήλ και η Γκάνα. Τον Ιανουάριο, το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό έργο στις ΗΠΑ τέθηκε πλήρως σε λειτουργία, παρέχοντας αρκετή ενέργεια για 1.400 σπίτια από πάνελ στη μονάδα επεξεργασίας νερού Canoe Brook στο Νιου Τζέρσεϊ.

Η εγκατάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να αυξηθεί, αλλά το ρεαλιστικό ερώτημα είναι πού θα κατασκευαστεί, δήλωσε ο Li Xiang, επικεφαλής της μονάδας ηλιακής ενέργειας στο Hefei της Κίνας Sungrow Power Supply Co. με έδρα την Κίνα, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εξοπλισμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο. “Πιστεύουμε ότι οι υδάτινες επιφάνειες έχουν μεγάλες δυνατότητες

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι απαιτούνται περισσότερες εκτιμήσεις σχετικά με τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες της κάλυψης των υδάτινων σωμάτων με πάνελ. Οι αρχές της Κίνας έχουν γίνει επίσης επιφυλακτικές. Τον περασμένο Μάιο απαγορεύτηκαν νέες αναπτύξεις σε ορισμένες περιοχές με γλυκά νερά, εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και τον έλεγχο των πλημμυρών. Μια ηλιακή εγκατάσταση στην επαρχία Jiangsu, η οποία κάλυπτε το 70% της επιφάνειας μιας λίμνης, αποσυναρμολογήθηκε εν μέρει μετά από αντιρρήσεις τοπικών αξιωματούχων.

Ενώ τα ηλιακά εργοστάσια σε περιοχές με γλυκό νερό προβλέπεται να συνεχίσουν να επεκτείνονται παγκοσμίως, ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες και οι δυνατότητες των έργων στη θάλασσα συμβάλλουν στην προώθηση της δραστηριότητας στον υπεράκτιο τομέα. Το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα την ανάπτυξη πλωτών τεχνολογιών κοντά στην ακτή μέχρι το 2025, ενώ εταιρείες όπως η Sungrow είναι μεταξύ εκείνων που συνεργάζονται με ερευνητές.

Οι ωκεάνιες ηλιακές συστοιχίες που μπορούν να αντιμετωπίσουν κύματα έως και τεσσάρων μέτρων θα μπορούσαν να είναι έτοιμες για εμπορική ανάπτυξη εντός ενός έτους, ενώ τα συστήματα που μπορούν να αντέξουν κύματα ύψους 10 μέτρων θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια για να τελειοποιηθούν, σύμφωνα με την Ocean Sun. Η βιώσιμη τεχνολογία θα μπορούσε να είναι έτοιμη μέσα σε ένα έως δύο χρόνια, σύμφωνα με τον Ζενγκ του Πανεπιστημίου Southern, ο οποίος μελετά επίσης τις υπεράκτιες εξελίξεις.

Οι προγραμματιστές πειραματίζονται με διαφορετικές έννοιες. Οι πλωτήρες σε σχήμα δακτυλίου του Ocean Sun, κατασκευασμένοι από πλαστικούς σωλήνες υψηλής πυκνότητας και μια μεμβράνη με πάνελ τοποθετημένα στην επιφάνεια, κυματίζουν με την κίνηση των κυμάτων. Η SolarDuck AS με έδρα το Ρότερνταμ τοποθετεί πάνελ σε τριγωνικές πλατφόρμες και έχει συνάψει συμφωνίες για τη δοκιμή των συστημάτων της, μεταξύ άλλων στον κόλπο του Τόκιο και σε ένα έργο στα ανοικτά των ακτών του νησιού Tioman στη Μαλαισία.

Παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την τελική κλίμακα της υπεράκτιας ηλιακής αγοράς. Η ανάπτυξη πάνελ στη θάλασσα θα μπορούσε να είναι περίπου 40% πιο ακριβή χάρη στις πιο πολύπλοκες εγκαταστάσεις και τα δαπανηρά υποθαλάσσια καλώδια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του BloombergNEF.

Σε αντίθεση με την υπεράκτια αιολική ενέργεια, η οποία παράγει περισσότερη ενέργεια από τα χερσαία πάρκα λόγω των ισχυρότερων ριπών και των μεγαλύτερων ανεμογεννητριών, δεν υπάρχει κανένα σημαντικό όφελος για την παραγωγή ενέργειας από τη συγκομιδή των ακτίνων του ήλιου στη θάλασσα έναντι της ξηράς.

Η υπεράκτια ηλιακή ενέργεια είναι κατά κάποιο τρόπο το χειρότερο και από τους δύο κόσμους, δήλωσε ο Cosimo Ries, αναλυτής της Trivium China. “Έχεις το υψηλότερο κόστος εγκατάστασης, αλλά δεν έχεις την υψηλότερη απόδοση ισχύοςΗ ηλιακή ενέργεια στη θάλασσα είναι πιθανό να καταλήξει να είναι ένας εξειδικευμένος τομέας, που θα εξυπηρετεί κυρίως παράκτιες πόλεις όπως η Σιγκαπούρη, όπως είπε ο Ries.

Οι υποστηρικτές επιμένουν ότι η τεχνολογία βελτιώνεται γρήγορα και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βοήθεια των εθνών με μεγάλους πληθυσμούς και έλλειψη γης για τον περιορισμό των εκπομπών και για πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες για την κάλυψη της αυξανόμενης ενεργειακής ζήτησης.

Η Longi Green Energy Technology Co. , ο μεγαλύτερος παραγωγός πάνελ στον κόσμο, αναπτύσσει μονάδες ειδικά προσαρμοσμένες για τις συνθήκες στη θάλασσα και έχει μια μελέτη σε εξέλιξη στην επαρχία Jiangsu. Ενώ βλέπει το μέγεθος της αγοράς ως περιορισμένο τώρα, υπάρχεισχετικά μεγάλο δυναμικό για την υπεράκτια ηλιακή ενέργεια, δήλωσε η εταιρεία σε παρουσίαση συνεδρίου τον Μάρτιο στο Xiamen.

Μόνο η Κίνα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περίπου 700 γιγαβάτ υπεράκτιας ηλιακής ενέργειας περίπου όσο η συνδυασμένη ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας και της Ιαπωνίας σύμφωνα με μια πρόβλεψη της State Power Investment.

Δεν θα είναι δύσκολο, δήλωσε ο Ζενγκ του Πανεπιστημίου Southern. “Οι άνθρωποι δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει πόσες δυνατότητες έχει

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ στο Bloomberg Businessweek

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο