Τα Ηνωμένα Έθνη επιδιώκουν τεράστιες νέες εξουσίες και ισχυρότερα εργαλεία «παγκόσμιας διακυβέρνησης» για την αντιμετώπιση διεθνών καταστάσεων “έκτακτης ανάγκης”, όπως οι πανδημίες και οι οικονομικές κρίσεις, αποκαλύπτει μια νέα πολιτική έκθεση του ΟΗΕ
Το σχέδιο για την δημιουργία μιας «Πλατφόρμας Έκτακτης Ανάγκης» (Emergency Platform), η οποία θα περιλαμβάνει ένα σύνολο πρωτοκόλλων που θα ενεργοποιούνται κατά την διάρκεια κρίσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν δισεκατομμύρια ανθρώπους, έχει ήδη προκαλέσει έντονη ανησυχία και κριτική από Αμερικανούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και αναλυτές.
Μεταξύ αυτών που εκφράζουν ανησυχία είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μίχαελ ΜακΚόλ (R-Texas) (Michael McCaul, R-Texas), η επιτροπή του οποίου επιβλέπει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και την συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς.
- «Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι οποιοδήποτε παγκόσμιο πρωτόκολλο ή πλατφόρμα που λειτουργεί από τον ΟΗΕ σέβεται την εθνική κυριαρχία των ΗΠΑ και τα δολάρια των Αμερικανών φορολογουμένων», δήλωσε ο ΜακΚόλ στην Epoch Times.
Σημείωσε επίσης την ανησυχία του ότι η προτεινόμενη πλατφόρμα επεκτείνει τις εξουσίες και την χρηματοδότηση των ΗΠΑ και τους ορισμούς της «έκτακτης ανάγκης» και της «κρίσης» ώστε να συμπεριλάβει, για παράδειγμα, την “κλιματική αλλαγή”.
Έγγραφα του ΟΗΕ και δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο από βασικούς ηγέτες του παγκόσμιου οργανισμού καθιστούν σαφές ότι η “κλιματική αλλαγή” αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Άλλοι επικριτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επιρροή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) στον ΟΗΕ, τα καλά τεκμηριωμένα προβλήματα διαφθοράς του παγκόσμιου οργανισμού και το ιστορικό του στην αντιμετώπιση προηγούμενων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
- «Το να επιτρέπουμε στον ΟΗΕ να ασχοληθεί με αυτό το θέμα είναι ισοδύναμο με το να θέτουμε το ΚΚΚ επικεφαλής των παγκόσμιων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης», δήλωσε στην Epoch Times ο πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους Διεθνείς Οργανισμούς Κέβιν Μόλεϊ (Kevin Moley).
Όραμα του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση παγκόσμιων κρίσεων.
Σε μια σύντομη έκθεση πολιτικής που ονομάστηκε «Η κοινή μας ατζέντα» (“Our Common Agenda”) με τίτλο «Ενίσχυση της διεθνούς αντίδρασης σε σύνθετα σοκ – Μια πλατφόρμα έκτακτης ανάγκης» (“Strengthening the International Response to Complex Shocks – An Emergency Platform”), ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παρουσίασε το όραμά του για την ενδυνάμωση του παγκόσμιου οργανισμού για την αντιμετώπιση παγκόσμιων κρίσεων.
- «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω ισχυρότερης διεθνούς συνεργασίας», δήλωσε ο Γκουτέρες, καλώντας σε ενίσχυση της παγκόσμιας διακυβέρνησης για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές».
Η πολιτική ενημέρωση βασίζεται σε ένα προηγούμενο έγγραφο «Κοινή Ατζέντα» (“Common Agenda”) και έρχεται καθώς οι ηγέτες του ΟΗΕ σκιαγραφούν τα σχέδια για μια «Σύνοδο Κορυφής του Μέλλοντος» (“Summit of the Future”) που θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια της ετήσιας συνόδου υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης τον Σεπτέμβριο.
Εάν πάρει το πράσινο φως από τα κράτη μέλη, τα παγκόσμια πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης θα «ενεργοποιούνται αυτόματα» σε περίπτωση παγκόσμιας κρίσης, «ανεξάρτητα από τον τύπο ή τη φύση της σχετικής κρίσης», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.
Τα πρωτόκολλα θα φέρουν σε επαφή όλα τα είδη των θεσμών, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών κυβερνήσεων, των διεθνών οργανισμών και του ιδιωτικού τομέα. Τελικά, όλοι θα πρέπει να αναγνωρίζουν τον «πρωταρχικό ρόλο των διακυβερνητικών οργάνων [όπως οι οργανισμοί του ΟΗΕ] στην λήψη αποφάσεων», αναφέρεται στο έγγραφο.
- «Η πλατφόρμα έκτακτης ανάγκης, μόλις συγκληθεί, θα είναι ένα εργαλείο για το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνονται από τα σχετικά όργανα», σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο πολιτικής.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει το σχέδιο. (αλίμονο)
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει το σχέδιο.
«Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφή τη σταθερή πεποίθησή της ότι η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ εξυπηρετείται καλύτερα με την ενεργό και ολοκληρωμένη συνεργασία με τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος στην Epoch Times σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με την πρόταση.
- «Ο ΟΗΕ είναι μόνο τόσο αποτελεσματικός, διαφανής και υπόλογος όσο απαιτούν τα μέλη του και οι ΗΠΑ εργάζονται ακούραστα για να διασφαλίσουν ότι ο ΟΗΕ ανταποκρίνεται σε αυτές τις απαιτήσεις».
Η πρόταση του ΟΗΕ παρουσιάστηκε καθώς ο πολυεκατομμυριούχος [μαριονέτα] Μπιλ Γκέιτς, μία από τις πιο εξέχουσες φωνές κατά την διάρκεια της κρίσης COVID-19 και σημαντικός χρηματοδότης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των εμβολίων, ζήτησε να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο «πυροσβεστικό σώμα» για την αντιμετώπιση των διεθνών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.
Γράφοντας στην εφημερίδα The New York Times τον περασμένο μήνα, ο Γκέιτς δήλωσε ότι ένα «Παγκόσμιο Σώμα Έκτακτης Ανάγκης για την Υγεία» (“Global Health Emergency Corps”) θα μπορούσε «να αναλαμβάνει δράση σε ανύποπτο χρόνο, όταν αναδύεται κίνδυνος».
- «Το Παγκόσμιο Σώμα Έκτακτης Ανάγκης Υγείας θα αντιπροσωπεύει τεράστια πρόοδο προς ένα μέλλον χωρίς πανδημίες», έγραψε ο Γκέιτς στο άρθρο του. «Το ερώτημα είναι αν έχουμε την προνοητικότητα να επενδύσουμε σε αυτό το μέλλον τώρα, πριν να είναι πολύ αργά».
Πρωτόκολλο έκτακτης ανάγκης του ΟΗΕ
Ο Γκουτέρες, ο οποίος ζητά από τις κυβερνήσεις να εγκρίνουν το σχέδιό του αργότερα φέτος, δήλωσε ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται και γίνονται πιο πολύπλοκοι.
- «Η ενισχυμένη διεθνής συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε επαρκώς σε αυτούς τους κλυδωνισμούς και τα Ηνωμένα Έθνη είναι ο μόνος οργανισμός με την εμβέλεια και τη νομιμότητα για να συγκαλέσει σε ανώτατο επίπεδο και να κινητοποιήσει την παγκόσμια δράση», δήλωσε. «Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε το πολυμερές σύστημα, ώστε να είναι ικανό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αύριο».
Το τι ακριβώς θα αποτελούσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα ενεργοποιούσε την επείγουσα αντίδραση του ΟΗΕ φυσικά και δεν έγινε σαφές.
Ωστόσο, το έγγραφο αναφέρει ότι οι κρίσεις χωρίς «παγκόσμιες συνέπειες» «δεν θα πρέπει απαραίτητα» να κατηγοριοποιούνται ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί παρέμβαση του ΟΗΕ. Με άλλα λόγια, ορισμένες κρίσεις που δεν έχουν παγκόσμιες συνέπειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίδραση του ΟΗΕ.
Η σημαία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έχει την έδρα του στην Γενεύη.
Η έκθεση δίνει δύο παραδείγματα πρόσφατων παγκόσμιων κρίσεων που έπληξαν τον 21ο αιώνα και που οι ηγέτες του ΟΗΕ πιστεύουν ότι υποστηρίζουν την υπόθεση της συντονισμένης παγκόσμιας αντίδρασης: η πανδημία COVID-19 και η «κρίση του κόστους ζωής» του 2022.
Αντί να προσφέρει λεπτομέρειες, η σύντομη έκθεση πολιτικής προσφέρει γενικές κατηγορίες και τύπους καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τα παγκόσμια πρωτόκολλα. Αυτές περιλαμβάνουν κλιματικά ή περιβαλλοντικά γεγονότα, περιβαλλοντική υποβάθμιση, πανδημίες, τυχαία ή σκόπιμη απελευθέρωση βιολογικών ουσιών, διαταραχές στη ροή αγαθών, ανθρώπων ή χρηματοδότησης, διαταραχές στον κυβερνοχώρο ή στην «παγκόσμια ψηφιακή συνδεσιμότητα», ένα σημαντικό γεγονός στο «διάστημα» και «απρόβλεπτοι κίνδυνοι» (“black swan” events)».
Συχνά αναφέρεται σε όλο το έγγραφο η παγκόσμια αντίδραση στη COVID-19. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, ο οποίος ως γνωστόν ηγήθηκε της Σοσιαλιστικής Διεθνούς πριν αναλάβει τη σημερινή του θέση, δήλωσε ότι μια ισχυρότερη και πιο συντονισμένη αντίδραση του ΟΗΕ θα είχε ως αποτέλεσμα να λάβουν περισσότεροι άνθρωποι το εμβόλιο COVID-19.
Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των ηγετών του ΠΟΥ για την ενίσχυση του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ με μια νέα διεθνή συνθήκη για την πανδημία και αλλαγές στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας προβάλλονται ως βασικοί μηχανισμοί για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Με την ενεργοποίηση των πρωτοκόλλων έκτακτης ανάγκης, οι κυβερνητικοί ηγέτες, οι οργανισμοί του ΟΗΕ, τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ο ιδιωτικός τομέας, η κοινωνία των πολιτών και οι εμπειρογνώμονες θα συγκληθούν από τον ΟΗΕ για να ανταποκριθούν.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα αποφασίζει πότε θα ενεργοποιεί τα πρωτόκολλα. Θα προσδιορίσει επίσης όλους τους συμμετέχοντες και θα επιβλέπει τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση, εξηγεί το ενημερωτικό δελτίο πολιτικής. Οι συνεισφορές που αναφέρονται στο έγγραφο περιλαμβάνουν τα πάντα, από την παροχή χρημάτων έως την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής.
Προτεραιότητα η Ατζέντα 2030
Μεταξύ των λόγων για τον επείγοντα χαρακτήρα, ο ΟΗΕ δήλωσε ότι οι διεθνείς καταστάσεις έκτακτης ανάγκης θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πρόοδο προς την επίτευξη των αμφιλεγόμενων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 (“Agenda 2030 Sustainable Development Goals”), οι οποίοι αναφέρονται από τους ηγέτες του ΟΗΕ ως το «κύριο σχέδιο για την ανθρωπότητα» (“master plan for humanity”).
Οι 17 στόχοι, οι οποίοι καλύπτουν πρακτικά κάθε τομέα της ζωής και έχουν δεχθεί πυρά από επικριτές, υπογράφηκαν από όλες σχεδόν τις εθνικές κυβερνήσεις το 2015, με ισχυρή υποστήριξη από την κυβέρνηση Ομπάμα και το ΚΚΚ.
Αν και η Γερουσία των ΗΠΑ δεν έχει επικυρώσει την παγκόσμια συμφωνία, όπως απαιτείται για όλες τις συνθήκες, εντούτοις εφαρμόζεται παγκοσμίως, καθώς οι πολιτικές των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων ευθυγραμμίζονται με την ατζέντα.
- «Μόλις συμβεί ένα σύνθετο παγκόσμιο σοκ, μια πιο έγκαιρη, προβλέψιμη και αποτελεσματική διεθνής αντίδραση θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει ορισμένες από τις επιπτώσεις στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και να επιτρέψει στη διαδικασία ανάκαμψης να ξεκινήσει νωρίτερα», αναφέρεται στο έγγραφο. «Η πρόταση να συμφωνηθούν πρωτόκολλα για τη σύγκληση μιας πλατφόρμας έκτακτης ανάγκης αποσκοπεί στην επίτευξη αυτού του στόχου».
Αφορμή για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης αποτέλεσε η δέσμευση των κρατών μελών του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της 75ης επετείου του παγκόσμιου οργανισμού να ενισχύσουν την «παγκόσμια διακυβέρνηση».
Άλλες συνιστώσες αυτής της ενίσχυσης -πολιτικές που παραλληλίζονται σε μεγάλο βαθμό με την «Μεγάλη Επαναφορά» (“Great Reset”) που ανακοινώθηκε το 2020 από τον Γκουτέρες και άλλους, όπως ο Κλάους Σβαμπ, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ- περιλαμβάνουν ένα ανανεωμένο «κοινωνικό συμβόλαιο». Το WEF είναι «στρατηγικός εταίρος» του ΟΗΕ στην εφαρμογή της Ατζέντας 2030, ιδίως όσον αφορά την ένταξη του ιδιωτικού τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης-αντίδρασης του ΟΗΕ κυκλοφόρησε παράλληλα με μια άλλη έκθεση για το «Κοινό μας μέλλον» (“Our Common Future”) με την οποία ζητείται ένας νέος «Ειδικός Απεσταλμένος για τις Μελλοντικές Γενιές» (“Special Envoy for Future Generations”), η δημιουργία ενός «Εργαστηρίου Μελλοντικής Ανάπτυξης» (“Futures Lab”), δραματικές αλλαγές στην πολιτική προς αυτό που ο ΟΗΕ αποκαλεί «βιώσιμη ανάπτυξη» (“sustainable development”) και πολλά άλλα.
Η έκθεση καλεί να κατοχυρωθούν οι πολιτικές που οι ηγέτες του ΟΗΕ λένε ότι θα διατηρήσουν τον πλανήτη για το μέλλον, «σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου λαμβάνονται ορισμένες από τις πιο σημαντικές αποφάσεις για την ανθρωπότητα».
Ο ηγέτης του K.K.K. Σι Τζινπίνγκ μιλάει στην 76η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (21-9-2021) στην Νέα Υόρκη.
Οι επικριτές επισημαίνουν το ΚΚΚ, την διαφθορά και τον COVID.
Μια σημαντική ανησυχία που περιβάλλει την πρόταση αντιμετώπισης κρίσεων μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ είναι η ισχυρή επιρροή του ΚΚΚ εντός του ΟΗΕ – επιρροή που έγινε σαφώς αισθητή κατά την διάρκεια της πανδημίας και που οι επικριτές του ΚΚΚ λένε ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο επικίνδυνη σε μελλοντικές παγκόσμιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Ο Μόλεϊ, ο οποίος υπηρέτησε σε καίριους ρόλους σε διεθνές επίπεδο με πολλές αμερικανικές κυβερνήσεις, απέρριψε το σχέδιο του ΟΗΕ.
- «Αυτό το σχέδιο του ΟΗΕ έρχεται σε αντίθεση με την εμπειρία που μόλις είχαμε με την τελευταία πανδημία, η οποία δείχνει γιατί πρέπει να επαναφέρουμε την εθνική κυριαρχία και όχι να δώσουμε περισσότερη», δήλωσε στην Epoch Times σε τηλεφωνική συνέντευξη.
Ο Μόλεϊ, ο οποίος επέβλεπε την σχέση των ΗΠΑ με τους διεθνείς οργανισμούς κατά την διάρκεια της θητείας του στην κυβέρνηση Τραμπ, έχει κρούσει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη επιρροή του ΚΚΚ στον ΟΗΕ, μια διαδικασία που, όπως λέει, υποστηρίχθηκε τόσο από την κυβέρνηση Ομπάμα όσο και από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Την αποκάλεσε υπαρξιακή απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους συμμετέχει σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώνει η Ένωση Ανταποκριτών των Ηνωμένων Εθνών της Γενεύης (ACANU) εν μέσω της επιδημίας COVID-19, που προκαλείται από τον νέο κοροναϊό, στην έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη, Ελβετία, στις 3 Ιουλίου 2020.
Η ισχυρή επιρροή του ΚΚΚ και των ως επί το πλείστον «αυταρχικών» και «φίλων της δημοκρατίας» συμμάχων του στο σύστημα του ΟΗΕ αντιπροσωπεύει έναν μεγάλο κίνδυνο όταν πρόκειται για προτάσεις που θα παραχωρήσουν στην παγκόσμια στολή περισσότερη εξουσία, δήλωσε ο Μόλεϊ.
- «Όσο τα ελεγκτικά συμφέροντα του ΟΗΕ βρίσκονται στα χέρια του ΚΚΚ και με τη βοήθεια και τη συνδρομή της G77 [συμμαχία 134 κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ΚΚΚ], αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί», είπε.
- «Ως αποτέλεσμα του καλά τεκμηριωμένου ελέγχου του ΚΚΚ σε βασικούς οργανισμούς του ΟΗΕ και ακόμη και της ισχυρής επιρροής του στα περισσότερα κράτη μέλη, η έγκριση του σχεδίου του πρωτοκόλλου έκτακτης ανάγκης θα ισοδυναμούσε με την ανάθεση στο κομμουνιστικό καθεστώς της ευθύνης για τις παγκόσμιες κρίσεις. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ΚΚΚ είναι περισσότερο μια «εγκληματική συνωμοσία» παρά μια κυβέρνηση και το γεγονός ότι οι πράκτορές του κυριαρχούν πλέον σε μεγάλα τμήματα του ΟΗΕ, αυτό είναι μια «συνταγή για καταστροφή. Πρέπει να βλέπουμε οτιδήποτε χρηματοδοτείται από τον ΟΗΕ με μεγάλο σκεπτικισμό. Αλλά δυστυχώς, το Υπουργείο Εξωτερικών μας -ειδικά τώρα- δεν το βλέπει με σκεπτικισμό. Αντίθετα, βλέπουν τις Ηνωμένες Πολιτείες με σκεπτικισμό» είπε.
Αντί να συμφωνήσει με το σχέδιο του ΟΗΕ, ο Μόλεϊ ζήτησε την πλήρη αναμόρφωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
- «Πρέπει να το κατεβάσουμε στο βασικό του επίπεδο», είπε, επισημαίνοντας την παρεμπόδιση από γραφειοκράτες καριέρας καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του Τραμπ. Όσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραμένει με τη σημερινή του σύνθεση, δεν έχουμε διπλωμάτες που μιλούν για την Αμερική, αλλά για τον δισεκατομμυριούχο χρηματοδότη Τζορτζ Σόρος και τα ιδρύματά του Open Society, την παγκοσμιοποίηση και όλα όσα κάνει για να υπονομεύσει την αμερικανική εθνική κυριαρχία», είπε.
Ένας άλλος επικριτής, ο διεθνής δικηγόρος και πρώην εσωτερικός ερευνητής του ΟΗΕ που μετατράπηκε σε πληροφοριοδότη Πίτερ Γκάλο (Peter Gallo), σημείωσε τη μακρά ιστορία διαφθοράς, πολιτικοποίησης και σκανδάλων του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων στις οποίες η ανθρωπιστική βοήθεια εκτράπηκε ή ακόμη και χρησιμοποιήθηκε ως όπλο για πολιτικούς σκοπούς.
Πιο ανησυχητικό, όμως, είναι αυτό που ο Γκάλο περιέγραψε ως «σεξουαλική εκμετάλλευση και εμπορία ανθρώπων από τα θύματα τέτοιων καταστροφών».
- «Το προσωπικό του ΟΗΕ έχει ένα πρωτοφανές ιστορικό εμπλοκής σε αυτή την εκμετάλλευση και το ίδιο -και ο οργανισμός έχει ένα ντροπιαστικό ιστορικό συγκάλυψης καταγγελιών για σεξουαλικά παραπτώματα αντί να τις διερευνά σωστά», δήλωσε ο Γκάλο.
Ο Γκάλο και άλλοι πρώην αξιωματούχοι του ΟΗΕ, χρησιμοποιώντας στοιχεία του ΟΗΕ, εκτιμούν ότι περισσότερες από 60.000 γυναίκες και παιδιά βιάστηκαν και κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από το προσωπικό του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του Μπαν Κι Μουν (Ban Ki-moon), του προηγούμενου γενικού γραμματέα. Ο Γκάλο δήλωσε ότι πιστεύει ότι πρόκειται για μια «πολύ συντηρητική εκτίμηση».
- «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κάτι είναι καλύτερο επί Αντόνιο Γκουτέρες», πρόσθεσε ο Γκάλο, επικαλούμενος την ατιμωρησία των δραστών και τις επιθέσεις κατά των πληροφοριοδοτών του ΟΗΕ που προσπάθησαν να το σταματήσουν.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, ο Γκάλο πρότεινε ότι είναι λάθος για τις κυβερνήσεις να εξετάζουν το ενδεχόμενο να εμπιστευτούν τον ΟΗΕ με ακόμη περισσότερες εξουσίες για την εποπτεία των αντιδράσεων έκτακτης ανάγκης.
Αμφισβητούμενες αξιώσεις.
Ο ερευνητής δημοσιογράφος και εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ Τζέιμς Ρογκούσκι (James Roguski), εν τω μεταξύ, κατακεραύνωσε τον ΟΗΕ και αμφισβήτησε πολλούς από τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στο ενημερωτικό δελτίο πολιτικής του σχετικά με τα πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης.
Για παράδειγμα, ο Ρογκούσκι γελοιοποίησε τον υπαινιγμό ότι οι Αφρικανοί υπέφεραν επειδή δεν έλαβαν αρκετά εμβόλια COVID-19 από την Δύση.
- «Στην πραγματικότητα, 16 φορές περισσότεροι θάνατοι ανά κάτοικο αποδόθηκαν στο COVID στην Βόρεια και Νότια Αμερική και την Ευρώπη σε σύγκριση με την Αφρική», δήλωσε στην Epoch Times, επικαλούμενος στοιχεία του ΠΟΥ, ενώ χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του ΟΗΕ «κατάφωρο ψέμα».
Ο Ρογκούσκι απέκτησε εθνική αναγνωρισιμότητα για το ρεπορτάζ του σχετικά με τα σχέδια του ΠΟΥ για την εδραίωση της εξουσίας σε θέματα παγκόσμιας υγείας.
- «Κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι παγκοσμιοποιητικοί οργανισμοί απέτυχαν να πάρουν πολλά και πολύ σημαντικά μαθήματα τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια», δήλωσε.
Επισημαίνοντας τις πολιτικές COVID-19 που υπερασπίστηκε ο ΠΟΥ και άλλοι οργανισμοί του ΟΗΕ, οι οποίες, όπως είπε, ήταν επιζήμιες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, «αναμφισβήτητα επιβλαβείς και θανατηφόρες», ο Ρογκούσκι ζήτησε μια διαφορετική προσέγγιση.
- «Απέτυχαν να μάθουν ότι ο συγκεντρωτικός έλεγχος απέδωσε πολύ χειρότερα από τις εξατομικευμένες και δημιουργικές θεραπείες υγείας που έσωσαν δεκάδες χιλιάδες ζωές. Εμείς, οι άνθρωποι, πρέπει να αντιδράσουμε στην αδυσώπητη πίεση για συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό έλεγχο που προσφέρουν οι παγκοσμιοποιητές ως λύση στα προβλήματα του κόσμου. Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να μιλήσουμε υπέρ των ατομικών ελευθεριών και της εθνικής κυριαρχίας», είπε.
Μικρές φιγούρες φαίνονται μπροστά από το λογότυπο του ΠOY σε αυτή την εικόνα που τραβήχτηκε στις 11-02-2022. (Dado Ruvic/Reuters)
Πάνω από 200 περιοδικά υγείας ζητούν από τον ΠΟΥ να κηρύξει «Παγκόσμια Έκτακτη Κατάσταση Υγείας» επικαλούμενα την “κλιματική αλλαγή”. Τα οικοσυστήματα ωθούνται στο χείλος του γκρεμού, με κίνδυνο να «καταρρεύσει η λειτουργία της φύσης», υποστηρίζουν τα περιοδικά.
Περισσότερα από 200 περιοδικά υγείας δημοσίευσαν ταυτόχρονα ένα κύριο άρθρο που καλεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να κηρύξει την «κρίση του κλίματος και της φύσης» ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, ακόμη και όταν πολλοί επιστήμονες αμφισβητούν την προπαγάνδα των οικολόγων.
- «Ο κόσμος ανταποκρίνεται σήμερα στην κλιματική κρίση και στην κρίση της φύσης σαν να πρόκειται για ξεχωριστές προκλήσεις. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο λάθος», αναφέρει το κύριο άρθρο της 25ης Οκτωβρίου, όπως δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal (BMJ). «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει να ανακηρύξει την αδιαίρετη κρίση του κλίματος και της φύσης ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία». Το κύριο άρθρο υποστήριξε ότι η κλιματική αλλαγή πρόκειται να «ξεπεράσει την αποψίλωση των δασών και άλλες αλλαγές στις χρήσεις γης ως ο κύριος παράγοντας απώλειας της φύσης».
- Η «αδιαίρετη πλανητική κρίση» θα οδηγήσει σε ελλείψεις γης, στέγης, τροφίμων και νερού, επιδεινώνοντας έτσι τη φτώχεια και οδηγώντας σε μαζική μετανάστευση και συγκρούσεις, αναφέρεται. «Η άνοδος της θερμοκρασίας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών είναι μερικές από τις σημαντικότερες απειλές για την υγεία που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή».
Επιπλέον, η έκθεση υποστήριξε ότι (α) η ρύπανση έχει βλάψει την ποιότητα των υδάτων και έχει προκαλέσει αύξηση των ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό, (β) έχει σημειωθεί «εντυπωσιακή απώλεια» της γενετικής ποικιλότητας στα συστήματα διατροφής, η οποία απειλεί την πρόσβαση σε καλή διατροφή, και (γ) χιλιάδες είδη έρχονται σε στενή επαφή λόγω των αλλαγών στη χρήση της γης, αυξάνοντας την ανταλλαγή παθογόνων μικροοργανισμών και ανοίγοντας το δρόμο για την εμφάνιση νέων ασθενειών και πανδημιών.
Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η Διάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών του ΟΗΕ για την βιοποικιλότητα (Conference of the Parties-COP) συμφώνησε για την αποτελεσματική διατήρηση και διαχείριση τουλάχιστον του 30% της γης, των παράκτιων περιοχών και των ωκεανών του πλανήτη έως το 2030. Ωστόσο, «πολλές δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στις COP δεν έχουν τηρηθεί», αναφέρεται στο κύριο άρθρο.
- «Αυτό επέτρεψε στα οικοσυστήματα να ωθηθούν ακόμη περισσότερο στο χείλος του γκρεμού, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο να φτάσουμε σε ‘σημεία καμπής’ -διαταραχές στη λειτουργία της φύσης», αναφέρεται. «Εάν αυτά τα γεγονότα συνέβαιναν, οι επιπτώσεις στην υγεία θα ήταν παγκοσμίως καταστροφικές».
- «Οι τρεις προϋποθέσεις για να κηρύξει ο ΠΟΥ μια κατάσταση ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος είναι ότι είναι σοβαρή, ξαφνική, ασυνήθιστη ή απροσδόκητη, έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία πέραν των εθνικών συνόρων του πληγέντος κράτους και μπορεί να απαιτήσει άμεση διεθνή δράση. Η κλιματική αλλαγή φαίνεται να πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις».
Εκτός από το BMJ, άλλες εκδόσεις που συγκαταλέγονται στα 200 περιοδικά που δημοσιεύουν το κύριο άρθρο περιλαμβάνουν τα The Lancet, JAMA, The National Medical Journal of India, MJA και East African Medical Journal.
Το κύριο άρθρο έρχεται καθώς περισσότεροι από 1.800 επιστήμονες και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο υπέγραψαν πρόσφατα μια κοινή Παγκόσμια Διακήρυξη για το Κλίμα (World Climate Declaration) στην οποία δηλώνεται ότι «δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη για το κλίμα». Η διακήρυξη δημοσιεύθηκε από την Παγκόσμια Ομάδα Πληροφοριών για το Κλίμα (Global Climate Intelligence Group-CLINTEL), ένα “ανεξάρτητο” ίδρυμα που δραστηριοποιείται στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και της πολιτικής.
- Στην διακήρυξη επισημαίνεται ότι το κλίμα της Γης ποικίλλει από τότε που υπάρχει, με τον πλανήτη να βιώνει διάφορες ψυχρές και θερμές φάσεις. Η Μικρή Εποχή των Παγετώνων έληξε μόλις το 1850, ανέφεραν. «Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τώρα βιώνουμε μια περίοδο θέρμανσης».
- Η δήλωση διέψευσε την ιδέα ότι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) βλάπτει το περιβάλλον. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι «απαραίτητο» για όλη τη ζωή στη γη και είναι «ευνοϊκό» για τη φύση. Το επιπλέον CO2 έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παγκόσμιας βιομάζας των φυτών, ενώ παράλληλα ενισχύει τις αποδόσεις των καλλιεργειών παγκοσμίως, αναφέρεται.
Οι ισχυρισμοί ότι η κλιματική αλλαγή βλάπτει το περιβάλλον έχουν αμφισβητηθεί από πολλούς εμπειρογνώμονες. Σε ένα άρθρο της 29ης Σεπτεμβρίου στο CLINTEL, η Τζοάν Νόβα (Joanne Nova), πτυχιούχος Μοριακής Βιολογίας, επισήμανε ότι ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας -το μεγαλύτερο σύστημα υφάλων στον κόσμο- έχει δει τώρα «δύο χρόνια με ρεκόρ υψηλής κάλυψης κοραλλιών».
Οι κινδυνολόγοι της κλιματικής αλλαγής συνήθιζαν να επισημαίνουν τη μείωση της κάλυψης των κοραλλιών ως ένδειξη περιβαλλοντικής ζημίας που προκαλείται από την αλλαγή του κλίματος.
Το 2012, η κάλυψη των κοραλλιών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο ήταν τόσο φτωχή που ήταν λιγότερη από το ήμισυ των πρόσφατων αριθμών. Αλλά από τότε, ο ύφαλος έχει αυξηθεί ραγδαία, παρά τους ισχυρισμούς περί αύξησης του CO2, υποτιθέμενων θερμότερων ωκεανών και ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Ένα άλλο αφήγημα που διαδίδεται από τους κινδυνολόγους είναι ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία. Σε ένα άρθρο του CLINTEL στις 3 Ιουλίου, ο φιλοξενούμενος συγγραφέας Γιόργκεν Κάινικε (Jorgen Keinicke) επεσήμανε ότι οι θερμοκρασίες στη Γροιλανδία έφτασαν στο μέγιστο το 2010, ενώ η μαζική απώλεια πάγου κορυφώθηκε το 2011/2012.
- «Το λιώσιμο κατά την επόμενη δεκαετή περίοδο είναι αξιοσημείωτα χαμηλότερο από εκείνο της προηγούμενης δεκαετίας», ανέφερε. «Από το 2010, στη Γροιλανδία επικρατεί πιο κρύο και η ετήσια απώλεια μάζας έχει αντίστοιχα μειωθεί. Η NASA δείχνει ότι η ταχύτητα ανόδου της στάθμης της θάλασσας είναι επίσης χαμηλότερη από το 2016».
Επιπλέον, ο ισχυρισμός του κύριου άρθρου του BMJ ότι υπάρχει «κρίση της φύσης» και «απώλεια της φύσης» είναι ύποπτος, δεδομένου ότι τα στοιχεία της NASA δείχνουν ότι η πράσινη κάλυψη του πλανήτη έχει στην πραγματικότητα αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Σε μια ανάρτηση του Απριλίου 2019, η NASA ανέφερε ότι «ο κόσμος είναι κυριολεκτικά ένα πιο πράσινο μέρος από ό,τι ήταν πριν από 20 χρόνια», επικαλούμενη στοιχεία από την δορυφορική της επιτήρηση.
- «Το ‘πρασίνισμα’ του πλανήτη τις τελευταίες δύο δεκαετίες αντιπροσωπεύει μια αύξηση της φυλλικής επιφάνειας των φυτών και των δέντρων που ισοδυναμεί με την έκταση που καλύπτουν όλα τα τροπικά δάση του Αμαζονίου. Υπάρχουν τώρα περισσότερα από δύο εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια επιπλέον πράσινης φυλλικής επιφάνειας ετησίως, σε σύγκριση με τις αρχές της δεκαετίας του 2000 – μια αύξηση 5 τοις εκατό», αναφέρεται.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες και ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντιζαρίκ (Stéphane Dujarric), δεν απάντησαν μέχρι την ώρα του Τύπου σε αίτημα της Epoch Times για σχολιασμό. Ούτε και θ’ απαντήσουν…
***
@Alex Newman / NAVEEN ATHRAPPULLY / 2023