Τα ισραηλινά πλήγματα έπληξαν «συγκεκριμένο στοιχείο» του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν τον Οκτώβριο

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αποκαλύπτει λεπτομέρειες στο κοινοβούλιο παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ να αποφύγει τη στόχευση πυρηνικών εγκαταστάσεων

Mehul Srivastava, Chloe Cornish, Malaika Kanaaneh Tapper και Felicia Schwartz, Financial Times

Το Ισραήλ χτύπησε ένα «συγκεκριμένο στοιχείο» που σχετίζεται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τον περασμένο μήνα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ να περιορίσει τις αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων κατά της ισλαμικής δημοκρατίας. Τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη κατέστρεψαν επίσης αρκετές συστοιχίες του ιρανικού S-300, ενός παλαιότερου μοντέλου του ρωσικού συστήματος αεράμυνας, δήλωσε ο Νετανιάχου στο ισραηλινό κοινοβούλιο.

«Δεν είναι μυστικό – υπάρχει ένα συγκεκριμένο συστατικό του πυρηνικού τους προγράμματος που χτυπήθηκε», είπε στην Κνέσετ τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Παίζοντας με την πολιτική του περσόνα ως ο μόνος Ισραηλινός ηγέτης που μπορεί να αψηφήσει τον Λευκό Οίκο, ο Νετανιάχου είπε ότι έχει επανειλημμένα ενεργήσει ενάντια στις συμβουλές του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν τόσο για τη Γάζα όσο και για το Ιράν. «Συνεργαζόμαστε όσο μπορούμε με τον φίλο μας τις Ηνωμένες Πολιτείες. Λέω «ναι» όταν είναι δυνατόν, και λέω «όχι» όταν είναι απαραίτητο – και έτσι τα καταφέρνουμε», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Τα χτυπήματα του Οκτωβρίου ήταν τα τελευταία σε μια σειρά από επιθέσεις τύπου «tit-for-tat» μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν που έχουν ωθήσει τη Μέση Ανατολή κοντά σε μια ολοκληρωμένη σύγκρουση. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί δήλωσε ότι μια απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα του περασμένου μήνα ήταν αναπόφευκτη, προειδοποιώντας ότι μια παθητική στάση θα μπορούσε να ενθαρρύνει το Ισραήλ να πραγματοποιήσει περαιτέρω επιθέσεις.

«Δεν έχουμε εγκαταλείψει και δεν θα εγκαταλείψουμε το δικαίωμά μας να προβούμε σε αντίποινα, τα οποία θα συμβούν τη στιγμή και με τον τρόπο που θα κρίνουμε κατάλληλο», δήλωσε ο Araghchi κατά τη διάρκεια συνάντησης με ανώτερους διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης. Ένα βίντεο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη. Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν περάσει εβδομάδες προτρέποντας το Ισραήλ να βαθμονομήσει την απάντησή του τον Οκτώβριο σε ένα ιρανικό μπαράζ περίπου 200 πυραύλων τρεις εβδομάδες νωρίτερα, περιορίζοντάς το σε στρατιωτικούς στόχους και αποφεύγοντας τις πετρελαϊκές και πυρηνικές υποδομές του Ιράν ενόψει των αμερικανικών εκλογών.

Ενώ ο Νετανιάχου προσέφερε λίγες λεπτομέρειες, το Axios ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι τα ισραηλινά πλήγματα είχαν συμπεριλάβει μια συγκεκριμένη τοποθεσία για τη δημιουργία των πλαστικών εκρηκτικών που απαιτούνται για την έναρξη της πυροδότησης μιας πυρηνικής συσκευής. Ένα πυρηνικό όπλο απαιτεί συνήθως έναν εξελιγμένο και προσεκτικά σχεδιασμένο κλωβό από πλαστικά εκρηκτικά για την ταυτόχρονη έκρηξη και συμπίεση του πυρηνικού υλικού σε μια συγκεκριμένη στιγμή.

Μετά τα ισραηλινά πλήγματα, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν δήλωσαν ότι αναχαιτίστηκε ένας «σημαντικός» αριθμός ισραηλινών πυραύλων, ενώ όσοι έφτασαν στους στόχους τους προκάλεσαν μόνο «περιορισμένες ζημιές» σε συστήματα ραντάρ, ορισμένα από τα οποία έχουν έκτοτε επισκευαστεί. Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς πολιτικούς σκοπούς, αλλά εμπλουτίζει ουράνιο κοντά σε επίπεδα οπλικού βαθμού. Το Ισραήλ δεν έχει ποτέ αναγνωρίσει δημοσίως το δικό του οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων, το οποίο πιστεύεται ευρέως ότι αριθμεί δεκάδες εξελιγμένες συσκευές, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων που παρακολουθεί τα πυρηνικά.

Ο Νετανιάχου επέκρινε επίσης τον Μπάιντεν για τις προσπάθειές του να περιορίσει την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και τα αντίποινά του με το Ιράν, λέγοντας στο κοινοβούλιο ότι αψήφησε τον Αμερικανό πρόεδρο εξαπολύοντας επίθεση στη νότια Γάζα τον Μάιο. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν μου είπε ότι αν μπούμε μέσα, θα είμαστε μόνοι μας», δήλωσε ο Νετανιάχου. Η δημόσια κριτική του Νετανιάχου στην απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση έρχεται καθώς προετοιμάζεται για μια πιο φιλική σχέση με τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει προβεί σε αρκετές φιλοϊσραηλινές διορισμούς σε ανώτερες θέσεις.

Τα σχόλιά του στο κοινοβούλιο έγιναν πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού απεσταλμένου Άμος Χόχσταϊν, ο οποίος επρόκειτο να φθάσει στη Βηρυτό την Τρίτη, καθώς η Ουάσινγκτον πιέζει για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, δήλωσαν Λιβανέζος αξιωματούχος και άτομο που γνωρίζει το θέμα. Ενόψει του ταξιδιού του, το Ισραήλ συνέχισε να εξαπολύει κύματα αεροπορικών επιδρομών σε ολόκληρο τον Λίβανο τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης σε κτίριο στο κέντρο της Βηρυτού που προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων.

Η επίθεση έπληξε το ισόγειο ενός κτιρίου σε μια γειτονιά κοντά στο λιβανέζικο κοινοβούλιο και σε πολλές πρεσβείες. Ο ισραηλινός στρατός έχει εντείνει την αεροπορική του εκστρατεία στο νότιο Λίβανο, όπου πολεμά επίσης μαχητές της Χιζμπολάχ στο έδαφος.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες και ότι κατέγραψε 300 ισραηλινά πλήγματα τις τελευταίες δύο ημέρες, τα περισσότερα στο νότο. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν όταν μια ρουκέτα της Χιζμπολάχ έπληξε τη Δευτέρα την αραβική πόλη Σφαράμ στο βόρειο Ισραήλ.

Στο κοινοβούλιο, ο Νετανιάχου επανέλαβε την απαίτησή του ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει το δικαίωμα να ανταποδίδει κατά της Χιζμπολάχ με «συστηματικό» τρόπο ακόμη και αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ένας ισχυρισμός που φέρεται να επιτρέπει στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία να συνεχίσει να παραβιάζει τον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και ο επί μακρόν κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Ναμπίχ Μπέρι εξέταζαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός που είχαν συντάξει οι ΗΠΑ. Ο Μπέρι ενεργεί ως συνομιλητής της Χιζμπολάχ. Αξιωματούχος της λιβανέζικης κυβέρνησης δήλωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας αφορά κατάπαυση του πυρός για 60 ημέρες και βασίζεται στην απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αυτή τερμάτισε τον προηγούμενο πόλεμο Ισραήλ-Χιζμπολάχ το 2006 και ζητά την αποχώρηση του Ισραήλ από τον Λίβανο και την απομάκρυνση των όπλων και των μαχητών της Χιζμπολάχ βόρεια του ποταμού Λιτάνι, περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η λιβανέζικη πλευρά είχε κάποιες «τεχνικές διευκρινίσεις» που θα συζητηθούν με τον Hochstein.

Τ.Σ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο