Οι τοποθετήσεις της Κίνας σε κρατικά ομόλογα μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, καθώς το Πεκίνο κατέχει περισσότερα από τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ μέσω λογαριασμών χαμηλότερου προφίλ και διαφοροποιείται σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία.
Η αξία του αμερικανικού κρατικού χρέους που κατέχουν οι Κινέζοι επενδυτές μειώθηκε κατά 57 δισ. δολάρια στα 759 δισ. δολάρια το 2024, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσίευσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη. Αυτό δεν περιλαμβάνει κρατικά ομόλογα κινεζικής ιδιοκτησίας που κατέχονται σε λογαριασμούς σε άλλες χώρες.
Οι αναλυτές λένε ότι η αλλαγή αντανακλά εν μέρει την επιθυμία της Κίνας να διαφοροποιήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα αγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός. Προσθέτουν όμως ότι το Πεκίνο επιδιώκει να αποκρύψει την πραγματική έκταση των κρατικών του χαρτοφυλακίων μεταφέροντάς τα σε λογαριασμούς θεματοφυλακής που είναι καταχωρισμένοι αλλού.
«Η Κίνα πήρε μια απόφαση γύρω στο 2010 ότι η κατοχή κρατικών ομολόγων αποτελούσε κίνδυνο, φαινόταν άσχημο οπτικά ότι τόσος πλούτος της Κίνας βρισκόταν στα χέρια ενός γεωπολιτικού αντιπάλου», δήλωσε ο Brad Setser, ανώτερος συνεργάτης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων και πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Η μείωση των χαρτοφυλακίων της Κίνας ήταν πιθανό να έχει υπερβάλει λόγω της μετακίνησης ορισμένων περιουσιακών στοιχείων σε θεματοφύλακες τίτλων, όπως η Euroclear με έδρα το Βέλγιο και η Clearstream με έδρα το Λουξεμβούργο, πρόσθεσε ο Setser, γεγονός που θα ενίσχυε τα χαρτοφυλάκια αυτών των χωρών στα επίσημα στοιχεία.
«Έχει γίνει πιο δύσκολο με την πάροδο του χρόνου να παρακολουθήσουμε τι κάνει η Κίνα και πώς οι κινεζικές ροές επηρεάζουν τις παγκόσμιες αγορές», είπε.
Οι μετατοπίσεις στην ξένη ιδιοκτησία των κρατικών ομολόγων παρακολουθούνται στενά, δεδομένης της ανάγκης της αμερικανικής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, τη στιγμή που η κεντρική της τράπεζα μειώνει τα δικά της χαρτοφυλάκια κρατικού χρέους.
Οι αναφερόμενες τοποθετήσεις της Κίνας σε κρατικά ομόλογα έχουν μειωθεί κατά περίπου 550 δισ. δολάρια από την κορύφωσή τους το 2011. Τα χαρτοφυλάκια του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν κατά 34,2 δισ. δολάρια το 2024, ενώ τα χαρτοφυλάκια του Βελγίου αυξήθηκαν κατά 60,2 δισ. δολάρια και τα χαρτοφυλάκια του Λουξεμβούργου κέρδισαν 84 δισ. δολάρια. Η Ιαπωνία παραμένει ο μεγαλύτερος κάτοχος με περισσότερα από 1 δισ. δολάρια.
«Δεν φιλοξενούνται άμεσα στα αμερικανικά ιδρύματα όλα τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα που κατέχει η Κίνα», δήλωσε πρόσωπο που γνωρίζει τη διαχείριση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας. Το Πεκίνο κατέχει μέρος των αποθεματικών του μέσω οντοτήτων όπως η Euroclear ή η Clearstream «με σκοπό τη διαφοροποίηση του κινδύνου», είπαν.
«Τούτου λεχθέντος, οι συνολικές τοποθετήσεις της Κίνας σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου θα μειωθούν σιγά-σιγά, η τάση είναι σαφής, καθώς η Κίνα συνεχίζει να διαφοροποιεί τα αποθεματικά της περιουσιακά στοιχεία», πρόσθεσε το πρόσωπο.
Ο Μαρκ Σόμπελ, πρόεδρος των ΗΠΑ στο Φόρουμ των Επίσημων Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, δήλωσε ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει αυξήσει την έκθεσή της σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως ο χρυσός, που συνήθως θεωρείται καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής και αγοραίας πίεσης.
Η τιμή των ράβδων χρυσού έχει σημειώσει άλμα κατά περίπου 12% μέχρι στιγμής φέτος, σε ένδειξη της αυξανόμενης ζήτησης μεταξύ των μεγάλων αγοραστών. Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού έδειξαν ότι η Κίνα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού τους τελευταίους τρεις μήνες του 2024, προσθέτοντας 15,24 τόνους στα αποθέματά της.
Ωστόσο, ενώ τα αποθέματα χρυσού της PBoC αυξήθηκαν κατά 13% τα τελευταία δύο χρόνια, ο ράβδος εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει ένα σχετικά μικρό μέρος των συνολικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας.
Ο Sobel δήλωσε ότι η πτώση των χαρτοφυλακίων του Δημοσίου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Κίνα ξεπουλάει γενικά περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η Κίνα έχει αυξήσει τις αγορές άλλων ασφαλών χρεογράφων των ΗΠΑ, όπως τα ομόλογα οργανισμών. Οι μεταβολές στην αξία των κινεζικών κρατικών χαρτοφυλακίων αντικατοπτρίζουν επίσης τις διακυμάνσεις στην αγοραία αξία των ομολόγων.
«Το αν έχουν μειώσει τις συνολικές τοποθετήσεις σε δολάρια δεν το γνωρίζω, αλλά σίγουρα επενδύουν σε ένα ευρύτερο φάσμα μέσων μέσω διαφορετικών οχημάτων», δήλωσε ο Sobel.
Η αλματώδης αύξηση των χαρτοφυλακίων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου οφείλεται στη ροή χρημάτων από ξένα κρατικά επενδυτικά ταμεία, πλούσιες οικογένειες και hedge funds μέσω του Λονδίνου, ανέφεραν οι αναλυτές, ενώ μια παρόμοια δυναμική διαδραματίζεται και στο Βέλγιο.
Δεδομένου ότι οι αποδόσεις των gilts είναι υψηλότερες από εκείνες των Treasuries, οι αγοραστές των Treasuries στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι απίθανο να είναι Βρετανοί επενδυτές, αλλά μάλλον «έχει να κάνει με ξένα χρήματα [συμπεριλαμβανομένων] των χρημάτων της Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο Andy Brenner, επικεφαλής του διεθνούς τμήματος σταθερού εισοδήματος της NatAlliance.
Ο Σέτσερ δήλωσε ότι τα hedge funds πιθανότατα κατέχουν αμερικανικά κρατικά ομόλογα στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του λεγόμενου basis trade, μιας στρατηγικής με υψηλή μόχλευση στην οποία τα funds αγοράζουν αμερικανικά ομόλογα και πωλούν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για να επωφεληθούν από μικρές διαφορές στις τιμές
Arjun Neil Alim, Cheng Leng, Hong Kong και Harriet Clarfelt, Financial Times
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

