Από το άρθρο του ΔHMOΣΘΕΝΗ ΤΡΙΓΓΑ στην εφημερίδα Κεφάλαιο
Η φετινή αξιολόγηση (η στήλη αποκαλύπτει τον πίνακα του οίκου MSCI της αξιολόγησης του Ιουνίου 2023 που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές ημέρες) φέρει μια βελτίωση (improvement στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές) για την ελληνική αγορά, χωρίς ωστόσο να διαθέτει όλα τα ++ στα ποιοτικά κριτήρια (λείπουν δανεισμός τίτλων και ανοιχτές πωλήσεις) που έχει θέσει ο οίκος MSCI.
- Ο οίκος MSCI εξετάζει μια αγορά για αναβάθμιση μόνο εάν μπορεί να διακρίνει ότι η αλλαγή της αξιολόγησης από τις αναδυόμενες προς τις ανεπτυγμένες θεωρείται μη αναστρέψιμη. Θα αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά το Χ.Α.; Ποια είναι τα τρία βασικά κριτήρια;
- Το πώς ταξινομεί ο οίκος MSCI τις αγορές βασίζεται στα ακόλουθα τρία κριτήρια: α) οικονομική ανάπτυξη, β) μέγεθος και ρευστότητα, καθώς και γ) προσβασιμότητα στην αγορά.
Μια αγορά, για να συμπεριληφθεί στις ανεπτυγμένες, θα πρέπει να έχει κατά κεφαλήν εισόδημα 25% υψηλότερο από το εισόδημα-όριο που έχει θέσει ο οίκος σύμφωνα με την παγκόσμια τράπεζα για τουλάχιστον 3 χρόνια.
- Το όριο είναι 12.695 δολ., αυξημένο κατά 25%, που μας δίνει ένα αποτέλεσμα 15.869 δολ. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την παγκόσμια τράπεζα, διαθέτει κατά κεφαλήν 19.690 δολ. (2020), 20.000 δολ. (2021) και 21.740 δολ. (2022).
Σε επίπεδο μετοχών, ο οίκος ορίζει ότι η αγορά θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 5 εταιρείες με κεφαλαιοποίηση 4,278 δισ. δολ., ενώ η κεφαλαιοποίηση σε ελεύθερη διασπορά θα πρέπει να είναι τουλάχιστον το 50% του προηγούμενου ορίου, δηλαδή 2,139 δισ. δολ. Στον πίνακα παρουσιάζονται ο 10 μετοχές του Χ.Α. με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση τόσο σε ευρώ όσο και σε δολάρια.
Επιπλέον, οι παραπάνω μετοχές θα πρέπει να τηρούν το κριτήριο της ρευστότητας. Δηλαδή οι μετοχές τους θα πρέπει να διαπραγματεύονται τουλάχιστον το 20% των μετοχών μέσα σε μια περίοδο που δεν είναι άλλη από έναν χρόνο, ένα όχι και τόσο αυστηρό κριτήριο.
- Ταυτόχρονα, η αγορά πρέπει να διαθέτει και αρκετά ποιοτικά κριτήρια (εξετάζονται τουλάχιστον κάθε Ιούνιο), τα οποία μπορεί να μην είναι ποσοτικά μετρήσιμα, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικά για να εισαχθεί μια αγορά στις ανεπτυγμένες σύμφωνα με τον οίκο MSCI.
Πρώτο κριτήριο είναι το άνοιγμα της αγοράς στην κατοχή μετοχών από αλλοδαπούς επενδυτές (χαρακτηρισμός: πολύ υψηλή). Δεύτερον, είναι η ευκολία στη μεταφορά ξένων κεφαλαίων από και προς την ελληνική αγορά (χαρακτηρισμός: πολύ υψηλή).
- Τρίτο κριτήριο είναι η αποτελεσματικότητα του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς (χαρακτηρισμός: πολύ υψηλή). Τέταρτον, η διαθεσιμότητα επενδυτικών εργαλείων προς τους επενδυτές (χαρακτηρισμός: απεριόριστα). Πέμπτο κριτήριο αναφέρεται η σταθερότητα του θεσμικού πλαισίου (χαρακτηρισμός: πολύ υψηλή).
Στη φετινή αξιολόγηση, στα θετικά ο οίκος MSCI σημειώνει ότι οι συμμετέχοντες πλέον μπορούν να εκτελούν όλους τους τύπους εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών, ενώ θεσπίστηκαν κανονισμοί για τις μεταφορές σε είδος (inkind). Ταυτόχρονα, η υπηρεσία omnibus account, η οποία έχει ενεργοποιηθεί στο Χ.Α. (2021), έχει συμμετοχή μόλις του 1% των ενεργών πελατών (αρκετά χαμηλό ποσοστό σύμφωνα με τον οίκο MSCI).
- Στα αρνητικά πρέπει να συμπεριληφθεί ο δανεισμός τίτλων, ο οποίος δεν είναι σε ικανοποιητικό στάδιο, κυρίως λόγω του περιορισμένου βάθους. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τις ανοιχτές πωλήσεις, όπου ο οίκος σημειώνει τα υψηλά κόστη ως ανασταλτικό παράγοντα.
Καταλήγοντας, το Χ.Α. σε γενικές γραμμές πληροί τα κριτήρια, παρά το γεγονός ότι σε κάποια ζητήματα δεν έχουν γίνει βήματα όπως ζητάει ο οίκος MSCI. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Χ.Α. είχε συμπεριληφθεί στις ανεπτυγμένες αγορές, παρά τις τρεις εκκρεμότητες που είχε εκείνη την περίοδο (πριν το 2007).
- Η μία εκκρεμότητα έφυγε, με τις άλλες δύο να μένουν για την ώρα. Έχουμε τον χρόνο να τα βελτιώσουμε και να εισαχθούμε στη μεγάλη θάλασσα των ανεπτυγμένων αγορών, όπου τα κεφάλαια έχουν τέτοιο μέγεθος που μπορούν να απογειώσουν την αγορά! Ναι, το μέγεθος μετράει!
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ιδέτε…
https://www.capital.gr/analusi/3727527/ta-kritiria-kai-oi-ekkremotites-tou-x-a-gia-tin-anabathmisi-apo-ton-msci/

