Τα “μαύρα” και οι “μαϊμούδες” δεν φέρνουν ανάπτυξη- Είναι ανάπτυξη αυτό ή κατάντια; –

Τα “μαύρα” και οι “μαϊμούδες” δεν φέρνουν ανάπτυξη

Του Γιώργου Κράλογλου

Εμείς λέμε ότι είναι κατάντια σε μια χώρα που τα 6.000.000 από τα 10.000.000 των κατοίκων της έχουν στριμωχτεί στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη όπου οι υπόλοιποι κάτοικοι πουλάνε τα σπίτια τους και τις κληρονομιές τους για να ζήσουν. Και αυτά χωρίς να υπολογίζουμε το μεταναστευτικό, τόσο το εισαγόμενο όσο και το δικό μας των 700.000 και βάλε, που δεν έχει απολύτως κανένα λόγο για επιστροφή.

Το σχόλιο του AK1969 “…η αύξηση ενοικίων είναι παράγοντας πληθωρισμού αλλά μετριέται ως αύξηση ΑΕΠ και κατά συνέπεια ως “ανάπτυξη.” Και πάμε στο ΔΝΤ. Μπράβο, μας είπε το ΔΝΤ που μειώσαμε τη μαύρη οικονομία, από το υψηλό του 30% του ΑΕΠ το 2013, στο 16% του ΑΕΠ το 2021(δεν ξέρω γιατί δεν λέει να μας χάσει από τα μάτια του…).

Έτσι κι αλλιώς πάντως ανάπτυξη δεν μπορούσες να έχεις με 30% μαύρη οικονομία στο ΑΕΠ γιατί τα μαύρα “περπατούν” και δεν κάθονται να τα επενδύσεις. Που σημαίνει ότι ακόμη και με μαύρη οικονομία και στο 16% του ΑΕΠ, θα μείνεις εκεί που είσαι σήμερα. Ο δε πληθωρισμός ενοικίων και τιμών ακινήτων θα συνεχιστεί μιας και ακόμη δεν άλλαξαν χέρια όλα τα σπίτια και τα οικόπεδά μας, αλλά μόνο το 65% περίπου αν υπολογίσουμε και τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια και τα χρέη τους στο κράτος.

Ο λόγος που στεκόμαστε και επαναλαμβανόμαστε στο θέμα αυτό από τη στήλη είναι η κυβερνητική εμμονή να παρουσιάζει ανάπτυξη το ξεπούλημα (στο 65% της μέχρι τώρα) των ακινήτων που συνοδεύεται από την επίμονη προπαγάνδα ότι, σώνει και καλά, πρόκειται για προκοπή στον τόπο μας…

Στην προσπάθειά δε να αποδειχθεί ότι φτιάξαμε μια βίζα (τη χρυσή βίζα) και μαζεύουμε τα λεφτά των Κινέζων, των Τούρκων των Λίβυων (σύντομα και των πλουσίων της Ινδίας…) τα μπαλκόνια της πολιτικής δεν λένε ότι η Ελλάδα αλλάζει χέρια αλλά μόνο ότι το κράτος θα συνεχίσει τις επιτυχίες του… αφού η βίζα από τα 250.000 ευρώ πηγαίνει και στα 800.000 ευρώ. Και θα τα κάνει τι, λέμε εμείς ; Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα έχει κι άλλους πόρους να συντηρήσει στο κράτος το πελατειακό δυναμικό (των κομμάτων) για να αποδείξει ότι έχει βάση η σιγουριά και η μονιμότητα που υπόσχονται….

  • Είναι ανάπτυξη αυτό ή κατάντια;

Εμείς λέμε ότι είναι κατάντια σε μια χώρα που τα 6.000.000 από τα 10.000.000 των κατοίκων της έχουν στριμωχτεί στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη όπου οι υπόλοιποι κάτοικοι πουλάνε τα σπίτια τους και τις κληρονομιές τους για να ζήσουν. Και αυτά χωρίς να υπολογίζουμε το μεταναστευτικό, τόσο το εισαγόμενο όσο και το δικό μας των 700.000 και βάλε, που δεν έχει απολύτως κανένα λόγο για επιστροφή.

Μήπως θεωρούμε ανάπτυξη τα κέρδη μας από τον περιορισμό της μαύρης οικονομίας. Τα πράγματα και εδώ δεν είναι τόσο απλά όσο νομίζουμε ή όσο θα θέλαμε… Όπως λέει το ΔΝΤ (στα “ψιλά γράμματα” της έκθεσής του) “…στον τομέα της ψηφιοποίησης παρατηρούνται κενά, όπως στην ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στις δημόσιες υπηρεσίες, ειδικά σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με περαιτέρω εκσυγχρονισμό πληροφοριακών συστημάτων θα μπορούσε να γίνει καλύτερη εποπτεία της φορολογικής συμμόρφωσης, να διευκολυνθεί η καταχώριση επιχειρήσεων -επαγγελματιών, να υπάρχει πρόσβαση σε σχετικές δημόσιες υπηρεσίες και να ενσωματωθούν καλύτερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην οικονομία…”. Οπότε καλό για την οικονομία η αποσύνδεσή της από τη “μαύρη”. Καλό για την οικοδομή το άνοιγμα της αγοράς ακινήτων και ό,τι ακολουθήσει και σε “δεύτερο γύρο”.

Καλό για τον κρατισμό και τα έσοδα της αυξημένης “χρυσής βίζας”, στην 50χρονη κλειστή οικονομία μας. ΄Άρα ούτε επενδύσεις θα δούμε, ούτε επενδυτές. Μόνο πληθωρισμό. Τα δε λεφτά της μαύρης οικονομίας που θα “ασπρίσουν”, δεν θα επενδυθούν στον τόπο μας (όπως γίνεται από τη χρεοκοπία μέχρι σήμερα). Που σημαίνει ότι και οι αμοιβές δύσκολα θα διορθωθούν. Συνεπώς, το θέμα των (πραγματικών) επενδύσεων θα μένει ρευστό όσο η πολιτική σκηνή αρνείται το άνοιγμα της κλειστής οικονομίας, με τολμηρά φορολογικά κίνητρα ικανά για την ενίσχυση και της ανταγωνιστικότητας της (περιορισμένης δυστυχώς…) παραγωγής. Αυτής που μας απομένει…

[email protected]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο