Τα μεγαλύτερα κέρδη των τελευταίων τριάντα ετών πραγματοποίησε το μεξικανικό πέσο έναντι του δολαρίου

Mexicos´s new 500 pesos bill with the image of Benito Juarez. Photographer Cesar Rodriguez/Bloomberg. 2018.09.22

πέσο

Το μεξικάνικο πέσο πραγματοποίησε την Παρασκευή το ισχυρότερο έτος έναντι του δολαρίου ΗΠΑ εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες, αν και οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι τα κέρδη του θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν το 2024, καθώς η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει το υψηλό κόστος δανεισμού σε επίπεδα ρεκόρ.

Το νόμισμα, το οποίο ο πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador και άλλοι αποκαλούν “σούπερ πέσο”, έκλεισε στις 16,95 μονάδες ανά δολάριο με σωρευτικό κέρδος σχεδόν 13% το 2023, την ισχυρότερη ετήσια επίδοσή του από το 1989, όταν τα στοιχεία είναι για πρώτη φορά διαθέσιμα στο LSEG.

“Η ανατίμηση του πέσο φέτος ήταν κάτι ασυνήθιστο, κάτι που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει”, έγραψε την Παρασκευή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τζόναθαν Χιθ, υποδιοικητής της Τράπεζας του Μεξικού.

Η άνοδος του πέσο το κατέστησε ένα από τα νομίσματα με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως, δεύτερο μετά το πέσο της Κολομβίας, προκαλώντας προειδοποιήσεις για το πώς αυτό θα μπορούσε να πλήξει την ανταγωνιστικότητα των μεξικανικών εξαγωγών και την αγοραστική δύναμη των εμβασμάτων – δύο πυλώνες της μεξικανικής οικονομίας.

Η ανατίμηση του πέσο, που έκλεισε την Παρασκευή ακόμη και κάτω από το ψυχολογικό όριο των 17 πέσος ανά δολάριο, αποδίδεται στις εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό, καθώς και στην περιοριστική νομισματική πολιτική που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα από τον Ιούνιο του 2021 με στόχο την αντιμετώπιση του υφέρποντος μεταπανδημικού πληθωρισμού.

Η Banxico, όπως είναι γνωστή η κεντρική τράπεζα του Μεξικού, διατηρεί από τον Μάρτιο το επιτόκιο αναφοράς της στο υψηλό επίπεδο ρεκόρ του 11,25%, αλλά αναμένεται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι περικοπές αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αποδυνάμωση της αξίας του πέσο σε επίπεδα άνω των 18 πέσος ανά δολάριο.

Πιθανόν επίσης να επηρεάσουν το πέσο το επόμενο έτος οι προεδρικές εκλογές στο Μεξικό και τις ΗΠΑ, οι οποίες θα πρέπει να επιφέρουν μεταβλητότητα στις προοπτικές του πέσο, δήλωσε ο Humberto Calzada, επικεφαλής οικονομολόγος της Rankia Latinoamerica.

“Παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι το 18 (ανά δολάριο) είναι ένα αποδεκτό επίπεδο για τη συναλλαγματική ισοτιμία”, πρόσθεσε. (Δημοσίευση από τον Noe Torres, επιμέλεια από τους David Alire Garcia και David Gregorio)

Πηγή: www.finance.yahoo.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο