Το ξεπούλημα των αμερικανικών μετοχών στις αρχές Αυγούστου έδειξε ότι τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου με υψηλή μόχλευση που λειτουργούν σε περιβάλλον χαμηλής ρευστότητας θα μπορούσαν να μεγεθύνουν τους κραδασμούς της αγοράς, δήλωσε την Παρασκευή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές υποχώρησαν απότομα την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, κάτι που θεωρήθηκε τότε ως αντανάκλαση των ανησυχιών για την οικονομία των ΗΠΑ και την άνοδο των επιτοκίων στην Ιαπωνία, η οποία στράφηκε εναντίον των επενδυτών που είχαν δανειστεί φθηνά σε γεν σε μια δημοφιλή συναλλαγή γνωστή ως μεταφορά γεν.
Σε έκθεσή της, η Fed απέδωσε το ξαφνικό άλμα της μεταβλητότητας της αγοράς τον Αύγουστο εν μέρει στα «αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου με υψηλή μόχλευση» που πωλούσαν γρήγορα τις θέσεις τους για να επιτύχουν τους εσωτερικούς στόχους μεταβλητότητας – και όχι στις κλήσεις περιθωρίου από τους τραπεζικούς δανειστές. «Κατά τη διάρκεια αυτού του γεγονότος, η ρευστότητα στην αγορά κρατικών ομολόγων, καθώς και σε άλλες αγορές, επιδεινώθηκε αισθητά, αλλά οι συνθήκες της αγοράς βελτιώθηκαν γρήγορα μετά τις ευνοϊκές ανακοινώσεις στοιχείων την επόμενη εβδομάδα», έγραψε η Fed στην ανά διετία έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
«Παρ’ όλα αυτά, το επεισόδιο αυτό έδειξε για άλλη μια φορά πώς η υψηλή μόχλευση μπορεί να ενισχύσει τους δυσμενείς κραδασμούς». Η Fed ανέφερε ότι τα μέτρα μόχλευσης κατά μέσο όρο σε όλα τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν στο υψηλότερο επίπεδο ή κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013, όταν άρχισε να παρακολουθεί τον όγκο του χρέους που χρησιμοποιείται από τα κεφάλαια. Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι η αραιή ρευστότητα της αγοράς, ιδίως σε περιόδους πίεσης, θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει τη μεταβλητότητα και να επιδεινώσει τις επιπτώσεις.
Παρά τις προειδοποιήσεις της για τα υπερχρεωμένα hedge funds, η Fed ήταν αισιόδοξη για τους συνολικούς κινδύνους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, λέγοντας ότι σε γενικές γραμμές οι τράπεζες «παρέμειναν υγιείς και ανθεκτικές». Οι περισσότερες εγχώριες τράπεζες, ανέφερε η έκθεση της Fed, διέθεταν υψηλά επίπεδα ρευστών στοιχείων ενεργητικού και η εξάρτησή τους από ανασφάλιστες καταθέσεις, ένα από τα αίτια της περιφερειακής τραπεζικής αναταραχής πέρυσι, είχε μειωθεί.
Η έκθεση της Fed, η οποία αντανακλούσε στοιχεία και πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες έως τις 4 Νοεμβρίου, έδειξε ότι οι επαφές της στη Wall Street ανησυχούσαν για τη βιωσιμότητα του βάρους του αμερικανικού χρέους, ιδίως εάν το υπουργείο Οικονομικών έπρεπε να συνεχίσει να εκδίδει περισσότερα κρατικά ομόλογα για να το πληρώσει. Η Fed προειδοποίησε ότι αυτή η δυναμική θα μπορούσε να ασκήσει «ανοδικές πιέσεις στα μακροπρόθεσμα επιτόκια που θα μπορούσαν να περιορίσουν περαιτέρω την ανάπτυξη και να επιβαρύνουν τους δανειολήπτες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα».
Οι φόβοι για τον πληθωρισμό και με τη σειρά τους υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια αντικαταστάθηκαν επίσης από τις ανησυχίες που απορρέουν από τις ενισχυμένες γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τη Fed, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια «ξαφνική υποχώρηση της ανάληψης κινδύνου». «Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και σε απώλειες για τις εκτεθειμένες επιχειρήσεις και τους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις ΗΠΑ», πρόσθεσε η Fed.
Colby Smith, Joshua Franklin & Stephen Gandel, Financial Times
Τ.Σ.
![](https://markets.economico.gr/wp-content/uploads/2023/06/icon-new-2.png)
![](https://markets.economico.gr/wp-content/uploads/2023/06/icon-new-2.png)