Τα νέα από τις παγκόσμιες αγορές στο τέλος της εβδομάδας

    Οι παγκόσμιες μετοχές φαίνεται πως θα κλείσουν την εβδομάδα σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς οι επενδυτές προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να καταστείλουν τον πληθωρισμό, συμβάλλοντας στην άνοδο του δολαρίου και στην πτώση του πετρελαίου.

    Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης υποχώρησαν μετά την είδηση ότι η γερμανική επιχειρηματική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Ιούνιο, ενώ η γαλλική επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε αυτόν τον μήνα για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες.

    Υπήρξαν επίσης ανησυχητικά οικονομικά νέα στην Ασία, με τον δομικό πληθωρισμό καταναλωτή της Ιαπωνίας να υπερβαίνει τις προβλέψεις τον Μάιο.

    Ο χρυσός σταθεροποιήθηκε αφού διαπραγματεύτηκε κοντά σε χαμηλό τριών μηνών και ήταν έτοιμος για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Φεβρουάριο, καθώς το δολάριο ενισχύθηκε μετά από δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

    Ο χρηματιστηριακός δείκτης MSCI All Country (. MIWD00000PUS) μειώθηκε κατά 0,38% στις 673,66 μονάδες και κατά 1,6% για την εβδομάδα, αν και εξακολουθεί να είναι 11,5% πάνω για το έτος.

    Στnν Ευρώπη, ο δείκτης STOXX 600 (. STOXX) υποχώρησε ελαφρώς και αναμένεται να κλείσει την εβδομάδα χαμηλότερα.

    Με την έλλειψη κινήτρων για την ανάκαμψη της Κίνας, τις πρόσφατες απροσδόκητες αυξήσεις στην Αυστραλία  και τον Καναδά και την  πρόβλεψη της Federal Reserve για δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων, οι φόβοι για την ανάπτυξη αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο.

    Οι επενδυτές, ωστόσο, θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, επειδή η οικονομική ανάπτυξη δεν πέφτει από τον γκρεμό, ο αποπληθωρισμός είναι καθ’ οδόν, οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων συμπεριφέρονται καλά και οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται κοντά στο τέλος του κύκλου σύσφιξης των επιτοκίων τους.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 μειώθηκαν κατά 0,4%.

    Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και οδεύουν προς εβδομαδιαία πτώση άνω του 3%. Η άνοδος του δολαρίου καθιστά επίσης το πετρέλαιο πιο ακριβό για ορισμένους αγοραστές. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent μειώθηκαν κατά 1,6% στα 72,95 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) μειώθηκαν κατά 1,8%, στα 68,26 δολάρια.

    Ο  δείκτης δολαρίου ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,59% στα 102,99 και είναι σε καλό δρόμο για εβδομαδιαία κέρδη, αντιστρέφοντας τρεις συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών, καθώς άντλησε στήριξη από την αυξανόμενη αποστροφή κινδύνου στις αγορές.

    Η στερλίνα, μετά τα νέα από την Τράπεζα Της Αγγλίας για μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων (απ’ ότι αναμενόταν), υποχώρησε 0,31% στα 1,2709 δολάρια οδεύει προς εβδομαδιαίες απώλειες σχεδόν 1%, σταματώντας σερί κερδών τριών συνεχόμενων εβδομάδων.

    Αλλού, το ευρώ υποχώρησε 0,8% στα 1,0869 δολάρια.

    Στις ασιατικές αγορές, ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI με συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας (. MIAPJ0000PUS) έχασε 1,2% και υποχωρεί περισσότερο από 4% για την εβδομάδα, το χειρότερο σε εννέα μήνες.

    Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 1,45% και επρόκειτο να σπάσει ένα νικηφόρο σερί 10 εβδομάδων με εβδομαδιαία πτώση 2,7%.

    Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα ήταν σταθερά μετά την πώλησή τους, όταν ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell,  επανέλαβε την Πέμπτη ότι είναι πιθανές περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων ήταν ελαφρώς ασθενέστερες στο 4,75% και των 10ετών στο 3,73%.

    Ο χρυσός διαπραγματεύεται στα 1.917 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο 0,2% την ημέρα.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού πήραν μια ανάσα μετά από άνοδο 20% σε δύο εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές περιμέναν τη Ρωσία να εγκαταλείψει μια συμφωνία που εγγυάται την ασφαλή διέλευση των σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

    Με πληροφορίες του Reuters

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο