Η Telegram δήλωσε στους επενδυτές ότι η κράτηση του διευθύνοντος συμβούλου Pavel Durov από τη γαλλική αστυνομία δεν είχε «ουσιαστικό αντίκτυπο» στις δραστηριότητες της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων, καθώς οι οικονομικές γνωστοποιήσεις έδειξαν ότι η ραγδαία αύξηση της αξίας των συμμετοχών της σε κρυπτονομίσματα στηρίζει όλο και περισσότερο την επιχείρησή της.
Σύμφωνα με τις μη ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις που είδαν οι Financial Times, οι οποίες δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως, η Telegram ανέφερε τεράστια κέρδη στην αξία των ψηφιακών περιουσιακών της στοιχείων το πρώτο εξάμηνο του 2024, η οποία αυξήθηκε σε 1,3 δισ. δολάρια σε σύγκριση με σχεδόν 400 εκατ. δολάρια στο τέλος του περασμένου έτους.
Οι καταθέσεις υποδηλώνουν ότι αυτή η άνοδος, μαζί με τα έσοδα που έκλεισε από την πώληση Toncoins – ένα κρυπτονόμισμα με το οποίο έχει στενούς δεσμούς – και μια ακόμη συμφωνία που σχετίζεται με το Toncoin συνέβαλαν στη δημιουργία ενός οικονομικού μαξιλαριού για την εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι, αφού κλονίστηκε από τα νομικά προβλήματα του Durov.
Η Telegram κλονίστηκε τον Αύγουστο, όταν ο ιδρυτής της συνελήφθη από τις γαλλικές αρχές στο Παρίσι. Αντιμετωπίζει μια σειρά προκαταρκτικών κατηγοριών σχετικά με την υποτιθέμενη αποτυχία της Telegram να αντιμετωπίσει την υποτιθέμενη εγκληματικότητα στην πλατφόρμα. Μία από τις κατηγορίες τιμωρείται με φυλάκιση έως και 10 ετών και ο Durov παραμένει με εγγύηση στη χώρα.
Η εταιρεία έγραψε στις γνωστοποιήσεις προς τους επενδυτές, οι οποίες έχουν ημερομηνία 22 Οκτωβρίου, ότι το θέμα «δεν είχε ουσιώδη αντίκτυπο στις λειτουργίες της Telegram και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου», σημειώνοντας ότι οι κατηγορίες στόχευαν τον ιδρυτή της και όχι την ίδια την εταιρεία.
Η Telegram αρνήθηκε να σχολιάσει τις γνωστοποιήσεις. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της, η Telegram πραγματοποίησε έσοδα 525 εκατ. δολαρίων το εξάμηνο έως το τέλος Ιουνίου, αυξημένα κατά 190% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023. Σχεδόν τα μισά από τα έσοδα – ή 225 εκατ. δολάρια – προήλθαν από μια εφάπαξ συμφωνία με ένα μη κατονομαζόμενο μέρος, σύμφωνα με τα έγγραφα.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Telegram «έλαβε αμοιβή» με αντάλλαγμα να επιτρέψει στο κρυπτονόμισμα Toncoin να είναι η αποκλειστική μέθοδος για τις μικρές επιχειρήσεις να αγοράζουν διαφήμιση στην εφαρμογή. Η συμφωνία αποκλειστικότητας τερματίστηκε την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα έγγραφα. Το Toncoin αναπτύχθηκε αρχικά εσωτερικά στην Telegram. Ωστόσο, τώρα αναπτύσσεται από μια κοινότητα ανοιχτού κώδικα, αφού το έργο αντιμετώπισε ρυθμιστικά προβλήματα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ το 2020.
Ένα οικοσύστημα ομάδων βασίζεται πλέον στην αλυσίδα μπλοκ Ton ή επενδύει σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με το Ton, ορισμένες από τις οποίες έχουν στενούς δεσμούς με την Telegram και τον Durov. Η Telegram ανέφερε στις γνωστοποιήσεις ότι «κατέχει σημαντική ποσότητα Toncoins και είναι εκτεθειμένη στις μεταβολές της αγοραίας αξίας του Toncoin», αναγνωρίζοντας ότι υπήρξε αστάθεια στην τιμή μετά την κράτηση του Durov. Το Toncoin διαπραγματεύεται περίπου 10 τοις εκατό χαμηλότερα από τότε που ο Durov συνελήφθη.
Η εταιρεία πραγματοποίησε έσοδα ύψους 353 εκατ. δολαρίων από την πώληση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους έως τον Ιούνιο και έκτοτε έχει πουλήσει Toncoin αξίας 348 εκατ. δολαρίων. Σημείωσε επίσης κέρδη μετά από φόρους ύψους 335 εκατ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Τα στοιχεία επισκιάζουν τα έσοδα ύψους 342 εκατ. δολαρίων που κατέγραψε για το σύνολο του 2023 σε ζημίες 173 εκατ. δολαρίων, σε μια ένδειξη ότι η Telegram βρισκόταν σε πορεία προς τα πρώτα ετήσια κέρδη της πριν από την κράτηση του Durov.
Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η Telegram, η οποία έχει συσταθεί στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, θα μπορούσε να δυσκολευτεί να φέρει μελλοντικά διαφημιστικά έσοδα, δεδομένου ότι συνδέεται πλέον με φερόμενο υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και τρομοκρατικό περιεχόμενο. Η εταιρεία ανέφερε στις αποκαλύψεις ότι «υποστηρίζει τις πρακτικές της όσον αφορά τον έλεγχο του περιεχομένου και τη συνεργασία με τις δικαστικές αρχές σε αυστηρή συμμόρφωση με τους ισχύοντες γαλλικούς νόμους», αλλά δήλωσε επίσης ότι αναβαθμίζει τις πρακτικές ελέγχου του περιεχομένου της και επεκτείνει την ομάδα ελέγχου του περιεχομένου της.
Η Telegram ανήκει εξ ολοκλήρου στον Durov, ο οποίος διαθέτει μια περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα, αλλά η εταιρεία έχει αντλήσει περίπου 2,4 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση χρέους που λήγει το 2026. Σύμφωνα με τα έγγραφα, τον Σεπτέμβριο του 2024 η Telegram χρησιμοποίησε μέρος των συνολικών εσόδων της για να εξαγοράσει κάποια από τα δικά της ομόλογα έναντι 124,5 εκατ. δολαρίων.
Αν και τα ομόλογα της Telegram εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κάτω από την ονομαστική τους αξία, έχουν ανακάμψει από την αρχική τους πώληση μετά την κράτηση του Ντούροφ, με τιμές 95 σεντς ανά δολάριο, έχοντας πέσει μέχρι και 87 σεντς τον Αύγουστο.
Μιλώντας στους Financial Times νωρίτερα φέτος, ο Durov δήλωσε ότι η Telegram, η οποία έχει μόνο περίπου 50 υπαλλήλους, αυξάνει τις προσπάθειες νομισματοποίησης μέσω διαφημίσεων και συνδρομών. Αυτό ακολουθεί το τυπικό επιχειρηματικό μοντέλο των ανταγωνιστικών πλατφορμών κοινωνικών μέσων και ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως οι Meta και X, με τον ιδρυτή να προτείνει ότι η εταιρεία θα μπορούσε να βγει στο χρηματιστήριο το 2026.
Τα διαφημιστικά έσοδα περίπου διπλασιάστηκαν στο ρεκόρ των 120 εκατ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ οι premium συνδρομές απέφεραν 119 εκατ. δολάρια, έναντι 32 εκατ. δολαρίων την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τις οικονομικές γνωστοποιήσεις της Telegram. Ένα πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα δήλωσε ότι η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς για να εκποιήσει κερδοφόρα μέρος των αποθεμάτων της σε κρυπτονομίσματα.
Ωστόσο, το πρόσωπο αυτό δήλωσε ότι αυτό ήταν τακτικό και δεν αποτελούσε μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της για τη νομισματοποίηση, η οποία παρέμενε η πώληση διαφημίσεων και συνδρομών premium.
Hannah Murphy και Robert Smith, Financial Times
Τ.Σ.