Τα options προμηνύουν sell-off;

επενδυτές

traders

Οι traders δικαιωμάτων προαίρεσης γίνονται πιο προσεκτικοί – αλλά μόνο ελαφρώς – καθώς το ράλι στις αμερικανικές μετοχές χτύπησε πρόσφατα μια αύξηση ταχύτητας.

Τα στοιχεία από τον Charlie McElligott, στρατηγικό αναλυτή παραγώγων στη Nomura, υπογράμμισαν ότι η ζήτηση για πτωτικές επιλογές πώλησης σε σχέση με ανοδικές κλήσεις που συνδέονται με τον δείκτη S&P 500 έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας μια μέτρηση που ονομάζεται “λοξή” να μετατοπιστεί υψηλότερα από ιστορικά επίπεδα επίπεδη. Είναι ένα σημάδι ότι οι traders έχουν γίνει ελαφρώς πιο ανήσυχοι για την προοπτική ενός selloff στις μετοχές.

Αλλά μόνο μέτρια, καθώς η μετατόπιση έχει προκαλέσει στρέβλωση των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη S&P 500 να αυξηθεί από περίπου το επίπεδο που έχει καταγραφεί στο 6ο εκατοστημόριο σε σχέση με την ιστορία, δήλωσε ο McElligott σε σημείωμα που μοιράστηκε με το MarketWatch την Τρίτη.

Στη γλώσσα της αγοράς δικαιωμάτων προαίρεσης, η στρέβλωση μετρά τη ζήτηση για δικαιώματα πώλησης σε σχέση με τα δικαιώματα προαίρεσης ή τη ζήτηση για κλήσεις εκτός χρημάτων ή τοποθετήσεις έναντι συμβολαίων που διαπραγματεύονται στο χρήμα ή πιο κοντά σε αυτό. Μια σύμβαση δικαιωμάτων προαίρεσης λέγεται ότι είναι “στα χρήματα” εάν μπορεί να ασκηθεί για κέρδος. Όταν η κλίση είναι επίπεδη ή ισοπεδώνεται, αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση για κλήσεις αυξάνεται σε σχέση με τη ζήτηση για puts.

Η ιδέα έχει τις ρίζες της στην ιδέα που θέτει συνήθως το εμπόριο σε premium στις κλήσεις, καθώς η μεταβλητότητα τείνει να αυξάνεται πιο γρήγορα όταν πέφτουν οι μετοχές παρά όταν αυξάνονται. Οι τοποθετήσεις δίνουν στον κάτοχο το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να πωλήσει το υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο σε μια καθορισμένη «τιμή άσκησης» μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Οι κλήσεις δίνουν στον κάτοχο το δικαίωμα αλλά όχι την υποχρέωση αγοράς.

Οι traders, ωστόσο, αμφισβήτησαν τη συμβατική σοφία φέτος, καθώς οι μετοχές ήταν πιο ασταθείς τις ημέρες ανόδου παρά τις ημέρες πτώσης, σύμφωνα με στοιχεία της Cboe Global Markets, ενός από τους μεγαλύτερους φορείς ανταλλαγής δικαιωμάτων προαίρεσης των ΗΠΑ.

traders

“. . . Είδαμε πραγματικά αντισταθμίσεις δεικτών να [αγοράζονται] στις τελευταίες συνεδριάσεις σχετικά με αυτή την αυξανόμενη «ανησυχία» στην αγορά”, δήλωσε ο McElligott σε γραπτό σχόλιο που μοιράστηκε με το MarketWatch την Τρίτη.

Ένα παρόμοιο μοτίβο έχει παίξει σε επιλογές που συνδέονται με μεμονωμένες μετοχές και δημοφιλή διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που παρακολουθούν δείκτες, σύμφωνα με στοιχεία της Spotgamma, μιας εταιρείας που παρέχει δεδομένα και αναλυτικά στοιχεία στην αγορά για δικαιώματα προαίρεσης μετοχών των ΗΠΑ.

“Πριν από ένα μήνα υπήρχαν μεγάλες στρεβλώσεις κλήσεων ευρέως σε όλη την τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ETF (SPY, QQQ, IWM), Mag 7, λογισμικού, semis, κρυπτογράφησης κ. λπ. “, δήλωσε ο Brent Kochuba, ιδρυτής της Spotgamma, σε σχόλια που εστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο MarketWatch.

Τα tickers που αναφέρει ο Kochuba αναφέρονται στο SPDR S&P 500 Trust ETF SPY, το οποίο παρακολουθεί τον S&P 500, το Invesco QQQ Trust Series 1 QQQ, το οποίο παρακολουθεί τον Nasdaq-100 και το iShares Russell 2000 ETF IWM, το οποίο παρακολουθεί το μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000. Το Magnificent Seven, εν τω μεταξύ, αναφέρεται σε μια ομάδα μετοχών τεχνολογίας megacap που οδήγησαν το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου του S&P 500 πέρυσι.

Περιλαμβάνει μετοχές των Nvidia Corp. NVDA, +1,07%, Microsoft Corp. MSFT, +0,98%, Apple Inc. AAPL, +1,36%, Meta Platforms Inc. META, -0,15%, Amazon. com Inc. AMZN, +0,81%, Tesla Inc. και Alphabet Inc. GOOGL, -0,44%

Πιο πρόσφατα, οι επιλογές που συνδέονται με δημοφιλείς μετοχές ημιαγωγών και ETF έχουν αρχίσει να ομαλοποιούνται μετά την εκδήλωση της Nvidia το βράδυ της Δευτέρας, όπου η αγαπημένη της τεχνητής νοημοσύνης παρουσίασε το νέο τσιπ Blackwell.

“Οι ημιμετοχές ήταν ο τελευταίος τομέας που διατήρησε υψηλά λοξά κλήσεων και αυτή η κλίση κλήσεων τώρα ισοπεδώνεται”, δήλωσε ο Kochuba.

Η αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης φαίνεται να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στη λεγόμενη αγορά μετρητών για μετοχές μετοχών, καθώς ο όγκος συναλλαγών δικαιωμάτων προαίρεσης έχει ωθήσει περαιτέρω σε έδαφος ρεκόρ φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Options Clearing Corp.

Πρόσφατα, στοιχεία από στρατηγικούς αναλυτές παραγώγων της Goldman Sachs Group έδειξαν ότι ο όγκος των δικαιωμάτων προαίρεσης που συνδέονται με μεμονωμένες μετοχές επρόκειτο να ξεπεράσει τον όγκο συναλλαγών σε μετρητά για πρώτη φορά από το 2021 τον Μάρτιο.

Οι αμερικανικές μετοχές έχουν επιβραδύνει την άνοδό τους πρόσφατα, με τον S&P 500 SPX και τον Nasdaq Composite COMP να καταγράφουν διαδοχικές εβδομαδιαίες απώλειες την Παρασκευή για πρώτη φορά σε σχεδόν πέντε μήνες, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Και οι δύο δείκτες έκτοτε ανέκαμψαν και διαπραγματεύονταν υψηλότερα την Τρίτη, όπως και ο Dow Jones Industrial Average DJIA.

Οι επενδυτές περιμένουν να ακούσουν από τον πρόεδρο της Federal Reserve Jerome Powell την Τετάρτη, καθώς η πρόσφατη ανάκαμψη των πληθωριστικών πιέσεων έχει τροφοδοτήσει υποψίες ότι η Fed μπορεί να ανακαλέσει τα σχέδιά της για μειώσεις επιτοκίων αργότερα φέτος.

πηγή:www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο