Φαίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη για μείωση της κατανάλωσης σακχάρων, ιδιαίτερα όσον αφορά τα δημοφιλή ροφήματα. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο παγκοσμίως καταγράφονται 2,2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 και 1,2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την κατανάλωση σακχαρούχων ποτών.
Ειδικότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο αριθμός των περιπτώσεων είναι ιδιαίτερα απογοητευτικός. Στην υποσαχάρια Αφρική, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα σακχαρούχα ποτά συνέβαλαν σε περισσότερο από το 21% όλων των νέων περιπτώσεων διαβήτη. Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική αντίστοιχα, συνέβαλαν σχεδόν στο 24% των νέων περιπτώσεων διαβήτη και περισσότερο από το 11% των νέων περιπτώσεων καρδιαγγειακής νόσου.
Η Κολομβία, το Μεξικό και η Νότια Αφρική είναι χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης. Περισσότερο από το 48% όλων των νέων περιπτώσεων διαβήτη στην Κολομβία αποδόθηκε στην κατανάλωση σακχαρούχων ποτών, ενώ περίπου το ένα τρίτο όλων των νέων περιπτώσεων διαβήτη στο Μεξικό συνδέθηκε επίσης με την κατανάλωση αυτών των ποτών. Στη Νότια Αφρική, το 27,6% των νέων περιπτώσεων διαβήτη και το 14,6% των περιπτώσεων καρδιαγγειακών παθήσεων οφείλονταν στην πρόσληψη των ποτών.
Τι προκαλούν, όμως, στο σώμα τα συγκεκριμένα ροφήματα; Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα ποτά με πρόσθετα σάκχαρα χωνεύονται γρήγορα, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα με μικρή θρεπτική αξία. Η τακτική κατανάλωση με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, αντίσταση στην ινσουλίνη και μια σειρά από μεταβολικά προβλήματα που συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιακές παθήσεις, δύο από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.
Πηγή: Ygeiamou

