Τα προβλήματα του κινεζικού κατασκευαστικού κλάδου και η ‘‘λευκή λίστα’’

λευκή λίστα

Όταν οι τοπικές κυβερνήσεις της Κίνας άρχισαν να καταρτίζουν μια «λευκή λίστα» στεγαστικών έργων για δάνεια νωρίτερα αυτό το έτος, οι προβληματικοί κατασκευαστές ήλπιζαν ότι θα άνοιγε μια κάνουλα πίστωσης για έναν τομέα που παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο για μια ευρεία οικονομική ανάκαμψη.

Τέσσερις μήνες αργότερα, η νέα χρηματοδότηση έρχεται μόνο με το σταγονόμετρο, αντανακλώντας τη βαθιά ριζωμένη επιφυλακτικότητα σχετικά με τις προοπτικές για την αγορά οικιστικών ακινήτων της Κίνας, σύμφωνα με συνεντεύξεις του Reuters με τραπεζίτες και κατασκευαστές.

Οι τράπεζες ήταν απρόθυμες να λάβουν υπόψη τις επανειλημμένες ωθήσεις του Πεκίνου για την ενίσχυση των πιστώσεων προς τον εμπόλεμη τομέα, δεδομένων των κινδύνων περισσότερων επισφαλών δανείων, υπονομεύοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη στην αγορά ακινήτων που έχει πληγεί από την κρίση, η οποία θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη στήριξη μιας ασταθούς οικονομίας.

Τα νέα δάνεια εγκρίθηκαν μόλις από τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τις πηγές, γεγονός που εξέπληξε τις εταιρείες και τους επενδυτές που ανέμεναν νέο δανεισμό για τους κατασκευαστές κατά την έναρξη του προγράμματος «λευκής λίστας» μήνες νωρίτερα.

Το κύριο εμπόδιο για τη χορήγηση περισσότερων νέων τραπεζικών δανείων είναι οι τρέχουσες αδύναμες συνθήκες στην αγορά ακινήτων, δήλωσε ο Lawrence Lu, διευθύνων σύμβουλος της S&P Global Ratings.

«Οι προγραμματιστές πρέπει να έχουν ένα έργο για να λάβουν χρηματοδότηση. Το ζήτημα τώρα είναι αν το έργο μπορεί να δημιουργήσει επαρκείς ταμειακές ροές για την αποπληρωμή του χρέους», είπε.

Τουλάχιστον έξι αθετημένοι ιδιώτες κατασκευαστές έλαβαν τραπεζικές εγκρίσεις για νέα δάνεια για έργα «λευκής λίστας» από τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας, ανώτερα στελέχη δύο προγραμματιστών και δύο άλλα άτομα με γνώση του προγράμματος. Ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω του ιδιωτικού χαρακτήρα των συναλλαγών και της ευαισθησίας του θέματος.

Αυτά τα νέα δάνεια χορηγήθηκαν για λιγότερα από μια χούφτα έργων και ο δανεισμός που έχει ληφθεί μέχρι στιγμής ισοδυναμεί με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ανά έργο, δήλωσαν τρεις από τους ανθρώπους στο Reuters.

Αυτό είναι μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό, δεδομένου του τεράστιου αποθέματος ημιτελών κατοικιών – μια έκθεση του Reuters τον Μάρτιο εκτίμησε ότι το πρόγραμμα «λευκής λίστας» καλύπτει έργα που χρειάζονται νέα χρηματοδότηση ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων γιουάν (207,51 δισεκατομμύρια δολάρια).

Τα δάνεια χορηγούνται μόνο ανάλογα με την πρόοδο της κατασκευής, ανέφεραν οι τρεις πηγές, προσθέτοντας ότι ο όγκος της έγκρισης ήταν «ασήμαντος» δεδομένου του τεράστιου αριθμού ημιτελών κατοικιών.

Το Υπουργείο Στέγασης και Αστικής-Αγροτικής Ανάπτυξης και η Εθνική Χρηματοπιστωτική Ρυθμιστική Διοίκηση δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

«Παγωμένα» έργα

Από το 2022, τα κύματα μέτρων πολιτικής απέτυχαν να αντιστρέψουν έναν τομέα που αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Κίνας και εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό τροχοπέδη για τις καταναλωτικές δαπάνες.

Η αργή ανάπτυξη του δανεισμού της «λευκής λίστας» αντικατοπτρίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζει το Πεκίνο, το οποίο ώθησε τις τράπεζες να επιταχύνουν τις εγκρίσεις νέων δανείων σε ιδιώτες κατασκευαστές που στερούνται ρευστότητας για να ολοκληρώσουν τα έργα τους.

Στο πλαίσιο του μηχανισμού «λευκής λίστας» που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, οι τοπικές κυβερνήσεις διορίζουν έργα και οι κρατικές καθώς και οι εμπορικές τράπεζες ενθαρρύνονται να παρέχουν δανεισμό.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου, οι τράπεζες είχαν εγκρίνει δάνεια ύψους 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 2. 100 στεγαστικά έργα, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι προγραμματιστές και οι τραπεζίτες δήλωσαν ότι πολλές από αυτές τις εγκρίσεις επανεκκινούν τα υπάρχοντα δάνεια, αντί να παρέχουν νέα πίστωση.

Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν ευρέως, αλλά οι αναλυτές συμφωνούν ότι υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια ημιτελή διαμερίσματα σε όλη την Κίνα μετά από μια οικοδομική έκρηξη που μετατράπηκε σε κατάρρευση με την αποτυχία κατασκευαστών όπως η Evergrande. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δημόσια στοιχεία σχετικά με την κλίμακα και τους όρους δανεισμού στο πλαίσιο της πολιτικής της «λευκής λίστας».

Η CIFI Holdings με έδρα τη Σαγκάη δήλωσε σε χρηματιστηριακή κατάθεση στα τέλη Απριλίου ότι ένα έργο στη νοτιοανατολική πόλη Wuhu έγινε το πρώτο που έλαβε νέα χρηματοδότηση που ισοδυναμεί με πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια συνολικά.

Εξήντα οκτώ από τα έργα της είχαν επιλεγεί για τον κατάλογο μέχρι τα τέλη Απριλίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, ενώ 29 από αυτά είχαν λάβει την έγκριση των τραπεζών για την προσαρμογή υφιστάμενων δανείων ή νέων δανείων, επιτρέποντάς της να εξοικονομήσει 120 εκατομμύρια γιουάν σε κόστος τόκων ετησίως.

Η Jinke Property δήλωσε στον επίσημο λογαριασμό της στο WeChat ότι 83 από τα έργα της είχαν προστεθεί στη «λευκή λίστα» μέχρι τα τέλη Απριλίου, ενώ μόνο έξι από αυτά είχαν λάβει χρηματοδότηση. Δεν διευκρίνισε αν πρόκειται για υφιστάμενα ή νέα δάνεια. «ΜΙΑ ΚΑΚΉ ΣΥΜΦΩΝΊΑ»;

Ένας από τους έξι ιδιώτες κατασκευαστές των οποίων τα έργα έλαβαν τραπεζική έγκριση δήλωσε ότι είχε αποφασίσει να μην δεχτεί τη βοήθεια.

«Πιστεύουμε ότι είναι μια κακή συμφωνία, επειδή η χρηματοδότηση συνεπάγεται τόκους», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της εταιρείας στο Reuters. «Μόλις χρησιμοποιήσουμε τα δάνεια της “λευκής λίστας”, πρέπει να ολοκληρώσουμε την κατασκευή. Ωστόσο, δεν είμαστε σε θέση να πουλήσουμε όλες τις μονάδες κάτω από αυτή την κακή αγορά, οπότε αυξάνεται μόνο το κόστος για εμάς».

Η πολιτική της «λευκής λίστας» απαιτεί τα δάνεια να διατηρούνται σε λογαριασμό μεσεγγύησης για επιλεγμένα έργα, ώστε να διασφαλίζεται η ολοκλήρωσή τους. Δεν μπορούν να ανακατανεμηθούν για την αποπληρωμή άλλων χρεών.

Ορισμένοι τραπεζίτες δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν για την οδηγία της «λευκής λίστας» διαπραγματευόμενοι με αξιωματούχους και εξηγώντας τις ελλείψεις σε ορισμένα από τα έργα.

«Για τις τράπεζες είναι αδύνατο να προωθήσουν ενεργά τέτοιες ζημιογόνες επιχειρήσεις. Αν το κάναμε, θα αντιμετωπίζαμε και την τιμωρία της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», δήλωσε ένας τραπεζίτης.

Οι κεντρικές και τοπικές κυβερνήσεις της Κίνας προωθούν πολιτικές που αποσκοπούν στην εκκαθάριση του αποθέματος των απούλητων κατοικιών. Μεγάλες πόλεις, όπως το Πεκίνο και η Σενζέν, έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς στην αγορά κατοικίας και ορισμένες επιτρέπουν στους αγοραστές κατοικιών να «ανταλλάξουν» σε ένα νέο σπίτι από ένα παλιό.

Τα ιδιωτικά στοιχεία έδειξαν ότι οι μέσες ημερήσιες πωλήσεις κατοικιών στην Κίνα κατά τη διάρκεια της μεγάλης αργίας της Πρωτομαγιάς βυθίστηκαν κατά 47% σε ετήσια βάση, μετά από πτώση 45% για ολόκληρο τον Απρίλιο, υπογραμμίζοντας το τεράστιο έργο που αντιμετωπίζουν οι αρχές για να τονώσουν τις αγορές κατοικιών.

«Μπορεί να υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ αυτού που αναμένει η αγορά και αυτού που πραγματικά συμβαίνει», δήλωσε ο Gary Ng, ανώτερος οικονομολόγος της Natixis Corporate and Investment Bank.

«Ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται τα πράγματα είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση τους επόμενους μήνες». ($1 = 7. 2261 κινεζικό γιουάν)

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο