Από την οικονομική επικαιρότητα των τελευταίων ημερών θα ξεχώριζα μια είδηση και ένα πολύ καλό ρεπορτάζ του Capital.gr. Η είδηση είναι ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου έκανε το πρώτο εξάμηνο του έτους νέο άλμα κατά 10,5%.
Την ίδια ώρα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ταχείας ανάπτυξης, πολύ υψηλότερης από άλλες χώρες της Ευρώπης, η χρόνια ασθένειά της, η μεγάλη διαφορά μεταξύ σε αυτά που εισάγουμε και σε αυτά που εξάγουμε, παραμένει.
Το εμπορικό ισοζύγιο περιλαμβάνει μόνο τα εμπορεύματα και εξαιρεί την εισαγωγή και εξαγωγή υπηρεσιών. Τη συνολικότερη εικόνα του εξωτερικού τομέα της οικονομίας δίνουν τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, εκεί που καταγράφονται και εμπορεύματα και υπηρεσίες.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν το 2023 στα 13,9 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου στο 6,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το 2015 και ενώ η χώρα βρισκόταν ακόμη στη δίνη της οικονομικής κρίσης το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν μόλις 0,8% του ΑΕΠ, δηλαδή είχε ουσιαστικά ισοσκελιστεί.
Ο ισοσκελισμός αυτός ήταν σε μεγάλο βαθμό το οδυνηρό αποτέλεσμα της οικονομικής συρρίκνωσης μετά τη χρεοκοπία του 2010 που, στο πλαίσιο σταθεροποίησης και εξυγίανσης της οικονομίας, έφερε μεγάλη μείωση της κατανάλωσης και κατ’ επέκταση των εισαγωγών αγαθών (αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα κλπ). Η οικονομία μετά το 2019 ανέκαμψε ραγδαία, με εξαίρεση το διάλειμμα της πανδημίας. Οι εισαγωγές αγαθών έχουν εκτοξευθεί και παρά τη μεγάλη αύξηση και των εξαγωγών μας, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου από το 2015 στο 2023 σχεδόν διπλασιάστηκε.
Ένα στοιχείο, όμως, έχει πολύ μεγάλη σημασία. Είναι η μεγάλη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων της χώρας. Των χρημάτων δηλαδή που εισρέουν στην Ελλάδα από τον τουρισμό. Από 14,1 δισ. ευρώ το 2015 φτάσαμε το 2023 στα 20,6 δισ. ευρώ. Αυτές οι εισπράξεις είναι η μεγάλη θετική διαφορά στα στοιχεία του ισοζυγίου της χώρας.
Πάμε τώρα και στη δεύτερη είδηση με τίτλο “Δεύτερη ευκαιρία για τα ισόγεια καταστήματα στις συνοικίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης“. Τα συνοικιακά καταστήματα που δημιουργήθηκαν σε γειτονιές τις δεκαετίες έως και το ’90 έχουν πλέον περιέλθει σε μαρασμό, αχρησία και εξευτελιστικά μισθώματα. Το μοντέλο του λιανεμπορίου άλλαξε και οι τζίροι κατευθύνθηκαν σε μεγάλες αλυσίδες. Πλέον αυτά τα καταστήματα έχουν αρχίσει να μετατρέπονται σε μικρές κατοικίες με προορισμό τη βραχυχρόνια μίσθωση.
Η τάση αυτή δεν είναι καθόλου άσχετη με την ραγδαία αύξηση των τουριστικών εισπράξεων. Οι Έλληνες έχουμε την επιχειρηματική τάση να ακολουθούμε μαζικά το ρεύμα της μικροεπιχειρηματικότητας. Θυμηθείτε τα video clubs της δεκαετίας του ’80 και τις ΕΛΔΕ της δεκαετίας του ’90.
Η νέα μικροεπιχειρηματική μόδα είναι το ΑirBnB.
Η οικονομική ιστορία έχει δείξει ότι ο τουρισμός δεν είναι και η καλύτερη παράμετρος για να βασίζεται μια οικονομία. Παρουσιάζει πολύ μεγάλη ελαστικότητα στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και επιφυλάσσει μεγάλες αρνητικές εκπλήξεις.
Δεν συμβαίνει το ίδιο με κλάδους βασικών αναγκών, όπως είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και η παραγωγή τροφίμων.
Κλάδους που εγκαταλείπουν ραγδαία οι Έλληνες υποκύπτοντας στη γοητεία της, ευκολότερης όσον αφορά στη φυσική προσπάθεια και μόχθο, παροχής υπηρεσιών.
Μόνο που η φύση της οικονομίας είναι να προκαλεί εκπλήξεις. Πολύ περισσότερες αρνητικές και λιγότερες θετικές.