- Οι καθυστερήσεις στη διοχέτευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης στην πραγματική οικονομία, με στόχο την ολοκλήρωση σημαντικών έργων, είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα, τη οποία έχουμε επισημάνει πολλάκις από το indicator.gr.
Η είδηση-επιβεβαίωση από την Κομισιόν ότι δεν θα δοθεί παράταση για την υλοποίηση έργων -που βάση χρονοδιαγράμματος λήγουν το 2026- δημιουργεί νέα δεδομένα και αναγκάζει την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει πλήρως τη στρατηγική της.
- Γράφει ο Νώντας Βλάχος
Πρέπει επί της ουσίας να προχωρήσει σε άλλη μια «βίαιη» αναθεώρηση των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά από αυτή που έκανε το 2023.
Καλείται δηλαδή εντός του επόμενου διαστήματος να αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα ποια έργα θα αφήσει εκτός χρηματοδότησης και να επικεντρωθεί αποκλειστικά σε project που έχουν τα φόντα να ολοκληρωθούν πριν το 2026.
- Και το παραπάνω έρχεται με την έντονη σημείωση της Κομισιόν, ότι τη διετία 2025-2026 πρέπει να καλυφθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός μεταρρυθμίσεων, που αντιστοιχεί περίπου στα δύο τρίτα των συνολικών οροσήμων του ελληνικού προγράμματος
Η κυβέρνηση οφείλει να εκμεταλλευτεί αυτή την τελευταία ευκαιρία που της δίνεται από την Κομισιόν και να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις. Αν δεν το πράξει και αποφασίσει να πάει για all in, ευελπιστώντας σ’ ένα μικρό θαύμα με την ολοκλήρωσης της πλειοψηφίας των έργων, τότε είναι πιθανό να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
- Αυτό σημαίνει ότι όσα έργα βρεθούν χωρίς τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης μετά το 2026, θα προκαλέσουν ένα πολύ σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα, αφού η ολοκλήρωσή τους θα μπορεί να προέλθει μόνο με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Πρόβλημα στην εκτέλεση
- Όπως έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενα άρθρα, το πρόβλημα στην Ελλάδα έγκειται στην εκτέλεση και όχι στην είσπραξη των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σχεδόν τα μισά ευρωπαϊκά κεφάλαια δεν έχουν φτάσει στην οικονομία, ενώ αυτά που έχουν διοχετευτεί αφορούν σε μεγάλο ποσοστό μεγάλες επιχειρήσεις και όχι μικρομεσαίες και μικρές εταιρείες.
Και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις την υλοποίηση των έργων, ωστόσο για την Ελλάδα είναι σημαντικό στο τέλος της διαδρομής – που η Κομισιόν οριοθετεί χρονικά στο 2026 – να καταγραφούν περισσότερες επιτυχίες από αποτυχίες,.
- Για τη χώρα μας οι ευρωπαϊκοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχία του εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη, το επονομαζόμενο «Ελλάδα 2.0», που αν δεν τοποθετηθεί σωστά, τότε το όλο εγχείρημα-οικοδόμημα θα καταρρεύσει.
Η μέχρι τώρα εικόνα, με βάσει τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η εξής: η χώρα μας έχει λάβει 18,2 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (8,6 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις και 9,6 ευρώ για δάνεια), δηλαδή το 51% του συνολικού κονδυλίου των 36 δισ. ευρώ (που είναι μεταξύ των κορυφαίων χωρών πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς το 28% των συνολικών ορόσημων.

