Τεχνική Ολυμπιακή: Οι επενδύσεις τρέχουν, με το ταμείο να κατακλύζεται από μετρητά

ΟΛΥΜΠ (ΤΟ)-  ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ (ΠΚ): Δεν θα έμπαινα στον κόπο να ξανασχολιάσω την εταιρεία, εάν δεν ήταν η πρωτομαγιάτικη ανακοίνωση, αναφορικά με την λήξη ενός εκ των μεγαλύτερων σήριαλ στο ΧΑ, με την ΤΕΝΕΡΓ να παίρνει πλέον την σκυτάλη, καθώς ο ΚΕΚΡ είναι εκτός συναγωνισμού.
  • Πιο συγκεκριμένα, την 30/4/23 ο ΕΣΧΑΤΟΣ ανεξάρτητος σύμβουλος αποφάνθηκε ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ, αναφορικά με το τελικό καθαρό τίμημα που αναλογεί στον όμιλο, σε σχέση με την πώληση του ΠΚ και εδώ αρχίζει το μπέρδεμα, με μεγάλο μέρος της ευθύνης να φέρει η εισηγμένη, λόγω της μη κατατοπιστικής ανακοίνωσης.
Επειδή γράφτηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, θα ήθελα να απλοποιήσω την κατάσταση και να ξεδιαλύνω την υπόθεση:
Με βάση το πρώτο αρχικό πόρισμα, η ΤΟ δικαιούνταν να εισπράξει €98,1 εκ. καθαρά. Το τελικό πόρισμα όμως αναφέρει ότι δικαιούται το καθαρό ποσό των €103,88 εκ.  Κάνοντας απλά την αφαίρεση, η ΤΟ θα εισπράξει το  ΠΡΟΣΘΕΤΟ καθαρό ποσό των €5,78 εκ. , ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ!!!! Με την αποδέσμευση του escrow account (λογαριασμός μεσεγγύησης), θα εισπραχθούν τα εναπομείνοντα €17,9 εκ. και θα απομένει η είσπραξη των €5,78 εκ. Αυτά είναι τα δεδομένα!!!
ΟΛΥΜΠ (ΤΟ) – ΜΕΤΡΗΤΑ- ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Οι επενδύσεις τρέχουν, με το ταμείο να κατακλύζεται από μετρητά!!! Πιο συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση της πώλησης του ΠΚ, το καθαρό ταμείο της εισηγμένης, ανέρχεται στα €50 εκ. (€1,24 μετ.) και θα πρέπει να προσθέσουμε ακόμα τα μερίσματα που εισπράχθηκαν, μετά τις 31/12 από τα πλοία ύψους $2,7 εκ., ενώ αναμένεται και η είσπραξη του πρόσθετου τιμήματος των €5,77 εκ., ανεβάζοντας το καθαρό ταμείο σε πάνω από €58 εκ., υψηλότερο του 50% της κεφαλαιοποίησης.
Αξίζει να τονιστεί ακόμα ότι από 1/12/23 εισρέει μηνιαίως στον όμιλο ένα ποσό κοντά στα €1,3 εκ., λόγω του αναπροσαρμοσμένου ναύλου του πλοίου Roma. Και όλα αυτά ενώ προχωρούν οι υπογεγραμμένες συμφωνίες, ενώ καθίσταται πανεύκολη η υλοποίηση και νέων επενδυτικών σχεδίων. Ειδικότερα:
  • 1) Τακτοποιήθηκαν οι αυθαιρεσίες του οικοπέδου 7,5 στρ. στα Πηγαδάκια Βούλας, πολύ κοντά στο Ελληνικό και αναμένεται να ξεκινήσει εντός έτους η ανοικοδόμησή του, όπου με βάση τις τιμές πώλησης αναμένονται υπεραξίες άνω των €20 εκ. Επισημαίνω ότι η αξία του οικοπέδου ανήλθε στα €14,4 εκ., έναντι €12,5  εκ. κόστους αγοράς, μαζί με μία βίλα στο Ψυχικό, η οποία αναμένεται να βγει προς πώληση, μετά την ανακαίνισή της, με εκτιμώμενο τίμημα άνω των €2 εκ.
  • 2) Προχωρά η αγορά του χαρτοφυλακίου των 186 ακινήτων, στα πλαίσια του project arrow και ήδη έχουν αγοραστεί ακίνητα αξίας €4,5 εκ., με κόστος αγοράς περί τα €1.200/τ.μ. που αποτελούν περίπου το 1/ 4 της συνολικής επένδυσης. Τα εν λόγω ακίνητα αναμένεται να ανακαινιστούν και να βγουν προς πώληση.
  • 3) Εντός του έτους αναμένεται να εκκινήσουν οι διαδικασίες κατασκευής φωτοβολταϊκού σταθμού 2MW και μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα 1MW.
  • 4) Κατασκευές: α) Παραδόθηκε τον Δεκέμβρη το τελευταίο έργο στην Ρουμανία (αναμένονται πρόσθετα έσοδα-κέρδη στην περιοχή του €1 εκ.), ενώ εκκρεμούν αρκετές δικαστικές απαιτήσεις από την εκτέλεση παλιότερων έργων ύψους άνω των €15 εκ, με τα δημόσια έργα είναι πάνω από €5 εκ., οι οποίες έχουν απομειωθεί κατά €10 εκ. β) Εντός έτους αναμένεται να ξεκινήσει και η κατασκευή των κατοικιών έναντι αντιπαροχής, με βάση τις 3 υπογεγραμμένες συμβάσεις με την εκκλησία.
  • 5) Η εταιρεία έχει καταθέσει επενδυτικό σχέδιο ύψους €10 εκ., προκειμένου να ενταχθεί στον επενδυτικό νόμο 4772/21 για την αναβάθμιση της μαρίνας Σάμου.
Με την σταδιακή ολοκλήρωση των παραπάνω επενδύσεων, λογικό θα είναι ο όμιλος να ‘απαιτήσει’ μια δικαιότερη αποτίμηση, ξεκολλώντας από την αστεία τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των €111 εκ., που αντιστοιχεί λίγο πάνω από το 60% των ιδίων του κεφαλαίων.
Πάντως ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής του ΧΑ (Μικτό Α/Κ Ασφαλιστικών Οργανισμών) βέβαια ‘τρίβει’ τα χέρια του, αφού βρίσκει προσφορά και ήδη με βάση τα στοιχεία στις 31/3/24 έχει φτάσει τις 190 χιλ. και λογικά έχει ήδη ξεπεράσει τον άλλο θεσμικό επενδυτή (ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, με εξαιρετικό ιστορικό επενδύσεων στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση), που κατέχει εδώ και χρόνια 200 χιλ. μετ….
Με εκτίμηση
Ο ΑΝ@λήτης
ΟΛΥΜΠ
  • Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας. Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο