Τέρνα Ενεργειακή: Οι λόγοι υποαπόδοσης της μετοχής και οι προοπτικές

ΤΕΝΕΡΓ

Τέρνα Ενεργειακή

Της Αγγελίνας Καραβά*

Η Τέρνα Ενεργειακή έχει υποαποδόσει σε σχέση με την αγορά καταγράφοντας μια πτώση 26,9% από τα υψηλά της στα 21,34 ευρώ. Οι λόγοι είναι πολλοί. Αρχικά ένας λόγος είναι το πολυφημισμένο deal για την πώληση της που δεν έχει επιτευχθεί ως τώρα. Firt Sentier, Macquarie ήταν μέσα στους πιθανούς αγοραστές στο παρελθόν αλλά τελικά υπαναχώρησαν από την συναλλαγή.

Βεβαία έχουμε σημάδια ότι η πώληση ίσως δεν είναι μακριά, αφού θα γίνει σήμερα έκτακτη Γενική συνέλευση των ομολογιούχων για τροποποίηση όρων με προσθήκη στην «ουσιώδη μεταβολή» δεύτερης περίπτωσης: «εκ μέρους της Γεκ τερνα και Γ. Περιστέρη απώλεια του δικαιώματος άσκησης ( άμεσα έμμεσα) αθροιστικά τουλάχιστον του 33,3% των δικαιωμάτων ψήφου της εγγυήτριας». Αυτό κατά την γνώμη μου συνεπάγεται ότι προετοιμάζεται για την πώληση και θέλει να καλυφθεί νομικά απέναντι στους ομολογιούχους.

Ένας άλλος λόγος για την άσχημη συμπεριφορά της μετοχής είναι η έξοδος από τον MSCI Standard που χρονικά απείχε 20 μέρες μόνο από την δημοσίευση αποτελεσμάτων β τριμήνου που δεν ενθουσίασαν την αγορά. Αρχικά η έξοδος από τον MSCI είχε εκροές από passive funds στις 31/8 που ακολουθώντας τον δείκτη αναγκάστηκαν να κάνουν υποχρεωτικές εκροές. Μετά συνήθως γίνεται άνοδος για λίγες μόνο μέρες λόγω εισροών από τον MSCI Small Cap. Σε μεσοπρόθεσμο χρόνο όμως μετά την έξοδο ενεργητικά funds συνεχίζουν τις εκροές και έχει φανεί ότι συνήθως μετοχές που βγαίνουν από τον MSCI για τουλάχιστον 2-3 μήνες δεν έχουν καλή συμπεριφορά. Όσον αφορά τα αποτελέσματα ήταν άσχημα λόγω ασθενών ανεμολογικών συνθηκών κάτι που χαρακτηρίζεται συγκυριακό παρόλα αυτά η αγορά τα προεξόφλησε και ταυτόχρονα με τις εκροές η μετοχή έκανε κίνηση από τα 16,5 ευρώ στα 12,9 ευρώ.

Τέλος ο κλάδος ΑΠΕ παγκοσμίως έχει υποαποδόσει σε παρόμοια κλίμακα με την κίνηση της Τέρνα Ενεργειακής λόγω των υψηλών επιτοκίων που ωθούν υψηλότερα τα χρηματοοικονομικά κόστη σε έναν κλάδο εντάσεως κεφαλαίου που στηρίζεται σε δανεισμό για δημιουργία νέων έργων. Πολλά έργα έχουν προσυμφωνημένη τιμή feedin tariff από το 2019-2020 και τώρα η μεγάλη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και κατασκευής (λόγω και του κόστους των υλικών) δεν επιτρέπει την εκτέλεση τους γιατί το περιθώριο κέρδους είναι πλέον μικρότερο από ότι αναμενόταν και έτσι κάποια από αυτά δεν πραγματοποιούνται. Επίσης εταιρείες ΑΠΕ λόγω της μόχλευσης που ενέχει ο κλάδος πληρώνουν πολύ μεγαλύτερους τόκους για τα υπάρχοντα δάνεια τους λόγω της αύξησης επιτοκίων .

Τα παραπάνω μπορεί να οδήγησαν την τιμή σε χαμηλά επίπεδα, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι ο όμιλος δεν αξίζει μεσομακροπρόθεσμα καλύτερη αποτίμηση.

Καταρχάς αν εξαιρέσουμε το επερχόμενο deal που η τιμή του θα καθορίσει και την κίνηση της τιμής της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακή στο ταμπλό, η εταιρεία έχει κάποιους θετικούς καταλύτες που θα βοηθήσουν τα αποτελέσματα της σε ετήσια βάση. Αρχικά το σύμπλεγμα Καφηρέα 327mwatt που προστέθηκε πρόσφατα στην εγκατεστημένη ισχύ (φτάνοντας την στα συνολικά 1225 mwatt) θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ κατά 35% με ανάλογη αύξηση στα EBITDA ετησίως.

Ήδη φάνηκε η συνεισφορά του στο γ τρίμηνο αλλά όχι σε πλήρες βαθμό, καθώς λειτουργούσαν 15 από τα 17 πάρκα. Επίσης έργα με εγκατεστημένη ισχύ 550mwatt θα ξεκινήσουν σταδιακά να λειτουργούν προς τα τέλη του 2024. Ένα αρνητικό είναι ο υπερ δανεισμός της μητρικής εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με καθαρό χρέος στα 1,63 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να πρέπει να εκταμιεύσει στο β τρίμηνο 2024 1,35 δισ. ευρώ για την παραχώρηση της Εγνατία Οδού και στο δ τρίμηνο 2024 3,27 δισ. ευρώ για την παραχώρηση της αττική οδού.

*Η κυρία Αγγελίνα Καραβά είναι κάτοχος πτυχίου οικονομικής σχολής και ιδιώτης επενδυτής

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο