Αν παρακολουθείτε τη μετοχή της Tesla, γνωρίζετε ότι η τιμή της μετοχής της έχει υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο. Η απότομη αποτίμησή της, με τις μετοχές της να διαπραγματεύονται πάνω από 130 φορές τα μελλοντικά κέρδη, υποδηλώνει ότι οι επενδυτές δεν ποντάρουν απλώς στο ότι η Tesla θα πουλήσει περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα- ποντάρουν σε ένα μέλλον όπου θα κυριαρχεί στα ρομποτάξια, στο λογισμικό αυτοοδήγησης, στην αποθήκευση ενέργειας και ακόμη και στην ανθρωποειδή ρομποτική – όλα μαζί.
Μεγάλο μέρος αυτής της αισιοδοξίας έχει τις ρίζες της στην αναμφισβήτητη υπεροχή της Tesla στα ηλεκτροκίνητα οχήματα και στο σχετικό λογισμικό. Υπάρχει όμως άλλος τρόπος να επενδύσετε στο μέλλον των EVs και της ρομποτικής χωρίς να πληρώσετε το υψηλό ασφάλιστρο της Tesla;
Ένας υποψήφιος είναι η Hyundai, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στη διασταύρωση πολλών από τους ίδιους κλάδους – EVs, τεχνολογία αυτοοδήγησης, αποθήκευση ενέργειας και ρομποτική. Ωστόσο, η αγορά λέει μια διαφορετική ιστορία. Οι μετοχές της νοτιοκορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν κατακρημνιστεί τον τελευταίο χρόνο και διαπραγματεύονται σε ένα κλάσμα της αποτίμησης της Tesla, μόλις 4 φορές τα μελλοντικά κέρδη.
Ένας βασικός παράγοντας αυτής της ανισότητας είναι η κυριαρχία της Tesla στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων. Η Tesla ξεπέρασε την Hyundai, η οποία κατασκευάζει τόσο μπαταρία όσο και υβριδικά EV, κατά περισσότερο από δύο προς ένα πέρυσι. Η κάθετη ολοκλήρωσή της βοηθά επίσης στην εξαγωγή περισσότερων κερδών ανά όχημα. Πρόχειροι υπολογισμοί, με βάση τα καθαρά κέρδη και τον συνολικό αριθμό των οχημάτων που παραδόθηκαν πέρυσι, δείχνουν καθαρό κέρδος ανά όχημα περίπου 4.000 δολάρια για την Tesla και 2.200 δολάρια για τη Hyundai.
Το λογισμικό είναι ένα άλλο στοιχείο διαφοροποίησης. Ο έλεγχος της Tesla επί του οικοσυστήματος λογισμικού της παραμένει ένα καθοριστικό – και δύσκολο να αναπαραχθεί – πλεονέκτημα. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Hyundai, η Tesla λειτουργεί τόσο σαν εταιρεία τεχνολογίας όσο και σαν αυτοκινητοβιομηχανία, αξιοποιώντας τη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, τις ενημερώσεις over-the-air και τα ιδιόκτητα συστήματα για τη συνεχή βελτίωση της απόδοσης του οχήματος.
Τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού της Tesla επωφελούνται από ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων που συλλέγονται από τα αυτοκίνητά της σε όλο τον κόσμο, το οποίο βοηθά στη συνεχή βελτίωση του λογισμικού της. Αυτό τοποθετεί επίσης την Tesla καλά σε νέες αγορές όπως η ρομποτική άξονας, όπου το λογισμικό της και η προσέγγιση που βασίζεται στα δεδομένα της δίνει προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της.
Η Hyundai έχει επίσης αυξήσει τα χαρακτηριστικά αυτοοδήγησης και δοκιμάζει τα ρομποτάξονά της. Εδώ, η Hyundai έχει υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση, βασιζόμενη σε παραδοσιακούς αισθητήρες όπως το lidar και το ραντάρ, καθώς και σε κάμερες. Αυτές οι τεχνολογίες έχουν τα δυνατά τους σημεία – το lidar, για παράδειγμα, προσφέρει ακριβή ανίχνευση αντικειμένων, τρισδιάστατη χαρτογράφηση και ανώτερη απόδοση σε συνθήκες κακής ορατότητας, καθώς δεν βασίζεται στο ορατό φως για να λειτουργήσει.
Αλλά αυτή η προσέγγιση έχει κόστος. Οι αισθητήρες Lidar και ραντάρ κοστίζουν περισσότερο από τις κάμερες και τα νευρωνικά δίκτυα που χρησιμοποιεί η Tesla, καθιστώντας την ανάπτυξη της πλήρους αυτονομίας σε μεγάλη κλίμακα λιγότερο αποδοτική. Επιπλέον, η μικρότερη παρουσία της Hyundai στην αγορά EV σημαίνει ότι έχει πρόσβαση σε μικρότερο όγκο δεδομένων οδήγησης, περιορίζοντας την ικανότητά της να βελτιώσει τα αυτόνομα συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη στην ίδια κλίμακα με την Tesla.
Υπάρχουν, ωστόσο, τομείς στους οποίους η Hyundai έχει το πάνω χέρι – κυρίως στην ανθρωποειδή ρομποτική. Πρόκειται για μια αγορά όπου η Tesla, αν επιτύχει, θα μπορούσε να κατακτήσει ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς που η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 38 εκατ. δολάρια την επόμενη δεκαετία, μια προοπτική που έχει συμβάλει στην υψηλή αποτίμησή της. Η Tesla έχει περιγράψει ένα φιλόδοξο όραμα για τις πρωτοβουλίες της στον τομέα της ρομποτικής, ιδίως για το ανθρωποειδές ρομπότ Optimus – αν και, αναμφισβήτητα, μεγάλο μέρος του παραμένει περισσότερο ρητορική παρά πραγματικότητα.
Η Hyundai, από την άλλη πλευρά, κατέχει το 80% των μετοχών της Boston Dynamics, της εταιρείας ρομποτικής που βρίσκεται πίσω από ανθρωποειδή ρομπότ που μπορούν να πηδούν, να μεταφέρουν βαριά φορτία και να ελίσσονται με απίστευτη ακρίβεια. Η Boston Dynamics έχει δεκαετίες εμπειρίας στη ρομποτική, δίνοντας στη Hyundai ένα προβάδισμα στην εξερεύνηση τρόπων ενσωμάτωσης της αυτοματοποίησης στις παραγωγικές της διαδικασίες και όχι μόνο.
Εν τω μεταξύ, η επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρίες και ο ανταγωνισμός από τους κινέζους ανταγωνιστές έχουν πυροδοτήσει έναν πόλεμο τιμών στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, πιέζοντας τους κατασκευαστές να μειώσουν τις τιμές. Η υβριδική σειρά της Hyundai και τα οχήματα με υψηλότερο περιθώριο κέρδους, όπως τα SUV, έχουν συμβάλει στην παροχή αντιστάθμισης έναντι αυτών των δυναμικών της αγοράς. Ως αποτέλεσμα, το χάσμα στα μικτά περιθώρια κέρδους μεταξύ της Tesla και της Hyundai έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, με την Tesla στο 18% και τη Hyundai στο 20% περίπου.
Η Hyundai, ως παραδοσιακή αυτοκινητοβιομηχανία, θα παραμείνει αναπόφευκτα πιο εστιασμένη στην παραγωγή από την Tesla, τόσο στη φιλοσοφία όσο και στη λειτουργική δομή. Η Tesla στηρίζεται στην ταυτότητά της ως εταιρεία τεχνολογίας, δίνοντας προτεραιότητα στο λογισμικό και την καινοτομία. Αυτή η θεμελιώδης διαφορά διασφαλίζει ότι θα υπάρχει πάντα ένα σημαντικό χάσμα στον τρόπο αποτίμησης των δύο εταιρειών. Αλλά για τους επενδυτές που αναζητούν έκθεση στο μέλλον των ηλεκτρικών οχημάτων και της ρομποτικής – χωρίς το σοκ της τιμής ή την αστάθεια της Tesla – η Hyundai μπορεί να είναι αρκετά καλή.
June Yoon, Financial Times
Τ.Σ.

