Τέσσερις λόγοι που αυτή την φορά το Bitcoin Halving ίσως είναι διαφορετικό

ETF

Bitcoin

Η μείωση κατά το ήμισυ του Bitcoin (BTC) αναμένεται αργότερα αυτό το μήνα, αλλά μια συρροή παραγόντων είναι πιθανό να θέσει το τέταρτο τέτοιο γεγονός του κρυπτονομίσματος εκτός από προηγούμενες εμφανίσεις.

Η μείωση κατά το ήμισυ – μετά την οποία το ποσοστό bitcoins που παράγεται από το δίκτυο περίπου κάθε δέκα λεπτά μειώνεται στο μισό – συνήθως συμβαίνει μετά την εξόρυξη 210.000 bitcoins ή περίπου κάθε τέσσερα χρόνια. Η μείωση κατά το ήμισυ αναμένεται φέτος γύρω στις 20 Απριλίου, αλλά ορισμένοι προτείνουν ότι θα μπορούσε να συμβεί ακόμη νωρίτερα.

Η τιμή του Bitcoin διαπραγματεύεται διαφορετικά πριν από τη μείωση κατά το ήμισυ

Στην πορεία προς τις προηγούμενες επαναλήψεις κατά το ήμισυ, το bitcoin έχει κλιμακωθεί σε νέα υψηλά επίπεδα τους μήνες που ακολούθησαν τη μείωση του ρυθμού έκδοσης του περιουσιακού στοιχείου κρυπτογράφησης.

Πρόσφατα έφτασε σε νέο υψηλό όλων των εποχών πριν από το γεγονός μείωσης κατά το ήμισυ του τρέχοντος κύκλου για πρώτη φορά. Οι αναλυτές της Coinbase προειδοποιούν ότι η αγορά θα μπορούσε να δώσει υπερβολική σημασία στις κινήσεις των τιμών γύρω από τη μείωση κατά το ήμισυ χωρίς να λαμβάνει υπόψη το πλαίσιο των ευρύτερων συνθηκών της αγοράς.

“Η απόδοση του bitcoin σε σχέση με προηγούμενα γεγονότα μείωσης κατά το ήμισυ ήταν πιθανότατα εξαρτώμενη από το πλαίσιο. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι τάσεις των τιμών κατά τη διάρκεια διαφορετικών κύκλων ποικίλλουν τόσο πολύ», έγραψε σε έκθεση του Μαρτίου.

Για παράδειγμα, αποδίδουν μέρος της ανάπτυξης κατά 45% πριν από το δεύτερο μισό τον Ιούλιο του 2016 στις αβεβαιότητες που περιβάλλουν το Brexit και στο κέρδος 73% πριν από το τρίτο μισό τον Μάιο του 2020 στην έκρηξη της αρχικής προσφοράς νομισμάτων (ICO) της εποχής της πανδημίας.

Τα ETF Spot Bitcoin έχουν αυξημένη ζήτηση

Τα spot διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια bitcoin (ETF) έχουν «αλλάξει θεμελιωδώς» τη δυναμική της αγοράς για το bitcoin, σύμφωνα με την Coinbase. Και δεν υπήρχαν κατά τη στιγμή των προηγούμενων μειώσεων.

Τα προϊόντα που άρχισαν να διαπραγματεύονται τον Ιανουάριο έχουν δει μαζικές εισροές που έχουν αυξήσει τη ζήτηση και κατά συνέπεια την τιμή του bitcoin.

“Η έγκριση των ETF bitcoin στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά τη δυναμική προσφοράς και ζήτησης του bitcoin, καθώς οι εισροές είναι περίπου 5-7 φορές οι ημερήσιες νέες μονάδες BTC που παράγονται”, ανέφερε μια έκθεση 21Shares.

Λοιπόν, πώς εξελίσσεται στο πλαίσιο της μείωσης κατά το ήμισυ; Σε ένα υποθετικό σενάριο, εάν η προσφορά αποτελούνταν μόνο από νεοσύστατο bitcoin (και τα υπάρχοντα bitcoin δεν ήταν διαθέσιμα για διαπραγμάτευση), δείτε τι είπε η Coinbase ότι θα μπορούσε να συμβεί:

“Αν υποθέσουμε ότι ο ρυθμός των νέων εισροών σε ETF με έδρα τις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε από 6 δισεκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο για να πούμε μια σταθερή κατάσταση καθαρών εισροών ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ανά μήνα, ένα απλό νοητικό μοντέλο υποδηλώνει ότι μετρούμενη έναντι ~ 13,5 χιλιάδων BTC που εξορύσσονται ανά μήνα (σε περιβάλλον μετά το μισό) η τιμή ισορροπίας για το bitcoin θα πρέπει να είναι πιο κοντά σε περίπου 74.000 δολάρια. », έγραψαν.

Λιγότερα Bitcoins διαθέσιμα για συναλλαγές

“Το Bitcoin που διατίθεται για συναλλαγές (δηλαδή η διαφορά μεταξύ κυκλοφορούσας και μη ρευστοποιήσιμης προσφοράς) βρίσκεται σε πτώση από τις αρχές του 2020, μια σημαντική μετατόπιση από τους προηγούμενους κύκλους”, δήλωσε η Coinbase.

Κανονικά, η μη ρευστοποιήσιμη προσφορά αποδίδεται σε χαμένα πορτοφόλια και ξεχασμένα κλειδιά, αλλά οι αναλυτές της Coinbase αναφέρουν επίσης ότι “το επίπεδο της διαθέσιμης προσφοράς bitcoin τείνει χαμηλότερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια” και αυτό είναι μια απόκλιση από τους προηγούμενους κύκλους μείωσης κατά το ήμισυ.

Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για το bitcoin, καθώς αυτό θα μπορούσε να σημαίνει επενδυτές με μακροπρόθεσμες θέσεις και λιγότερη τάση να πωλούν με βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις τιμών.

Με περισσότερα από 19 εκατομμύρια δολάρια bitcoin σε κυκλοφορία και την προσφορά να περιορίζεται στα 21 εκατομμύρια δολάρια, η μείωση κατά το ήμισυ καθιστά την εξόρυξη δυσκολότερη και μειώνει τα κίνητρα για τους ανθρακωρύχους στο μισό.

Συνήθως, οι ανθρακωρύχοι πωλούν bitcoin πριν από τα μισά εν αναμονή της κάλυψης λειτουργικών εξόδων για πράγματα όπως η ενέργεια και ο εξοπλισμός εξόρυξης. Ωστόσο, το ράλι του bitcoin έχει οδηγήσει σε λιγότερες πωλήσεις bitcoin από ανθρακωρύχους που έχουν έως και 1,8 εκατομμύρια bitcoin στα αποθέματά τους.

Αβεβαιότητα γύρω από την κίνηση της Fed στα επιτόκια

Ένας άλλος βασικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη διάρκεια της επερχόμενης εκδήλωσης μείωσης κατά το ήμισυ είναι η αντίθεση του προβλέψιμου, φθίνοντος ρυθμού έκδοσης του bitcoin στο πλαίσιο των αβεβαιοτήτων γύρω από τη μείωση των επιτοκίων αναφοράς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η γενική θέση είναι ότι εάν η Fed μειώσει τα επιτόκια, οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων θα αποδυναμωθούν, καθιστώντας τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως τα κρυπτονομίσματα πιο ελκυστικά για τους επενδυτές. Ωστόσο, τα απροσδόκητα ισχυρά οικονομικά στοιχεία τις τελευταίες εβδομάδες πυροδότησαν τη συζήτηση γύρω από τις μειώσεις των επιτοκίων. Η πρόωρη μείωση θα μπορούσε να αναζωογονήσει τον πληθωρισμό, αλλά η διατήρηση των επιτοκίων υψηλότερα για πολύ καιρό θα μπορούσε να ωθήσει την οικονομία στο χείλος της ύφεσης.

Άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής τους.

«Η προθυμία των μεγάλων κεντρικών τραπεζών να μειώσουν τα επιτόκια παρά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη πιθανότατα συνέβαλε στην αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό της αγοράς», ανέφερε σε έκθεσή του ο διαχειριστής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Grayscale. «Ο κίνδυνος υψηλότερου πληθωρισμού μπορεί με τη σειρά του να τονώσει τη ζήτηση για εναλλακτικά καταστήματα αξίας, όπως ο φυσικός χρυσός και το Bitcoin».

πηγή:www.investopedia.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο