Θα έχει συνέχεια η πτώση του S&P 500;

S&P 500

Η πρώτη απότομη υποχώρηση των αμερικανικών μετοχών εδώ και μισό χρόνο αφήνει τους επενδυτές να αναρωτιούνται αν θα πρέπει να αγοράσουν στη βουτιά ή να περιμένουν περαιτέρω πτώση.

Μετά από αρκετές ταραχώδεις εβδομάδες, ο S&P 500 έχει υποχωρήσει περισσότερο από 5% από το υψηλό κλείσιμο της 28ης Μαρτίου, τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Οκτώβριο. Αν και ήταν σπάνιες τους τελευταίους μήνες, τέτοιες πτώσεις δεν είναι ασυνήθιστες: ο S&P 500 έχει βιώσει κατά μέσο όρο τρεις υποχωρήσεις της τάξης του 5% ή περισσότερο κάθε χρόνο από το 1929, σύμφωνα με ανάλυση της Bank of America.

Πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά πιστεύουν ότι οι παράγοντες που οδήγησαν τον S&P 500 σε κέρδη 10% το πρώτο τρίμηνο -συμπεριλαμβανομένης της ανθεκτικής οικονομικής ανάπτυξης και του ενθουσιασμού για την τεχνητή νοημοσύνη- παραμένουν σε ισχύ και θα στηρίξουν τις μετοχές μακροπρόθεσμα.

Την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο, οι πωλητές είχαν το πάνω χέρι. Ο S&P 500 υποχώρησε για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Παρασκευή, το μεγαλύτερο τέτοιο σερί από τον Οκτώβριο του 2022.

Ενώ ορισμένοι επενδυτές αγοράζουν ήδη λόγω της αδυναμίας, άλλοι περιμένουν περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού, τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τη δύναμη των εταιρικών κερδών προτού μπουν στο παιχνίδι.

Μια υποχώρηση είναι “εδώ και καιρό καθυστερημένη”, δήλωσε ο King Lip, επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος της Baker Avenue Wealth Management. “Νομίζω ότι πρόκειται για μια απλή διόρθωση σε αυτό το σημείο”

Η Lip έχει αρχίσει να προσθέτει έκθεση σε μετοχές για τους πελάτες της και σχεδιάζει να αγοράσει περισσότερες αν οι μετοχές υποχωρήσουν περαιτέρω. Παρόλα αυτά, πιστεύει ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει έως και 10% από το υψηλό του στις 28 Μαρτίου.

Η ιστορία δείχνει ότι οι ισχυρές εκκινήσεις ενός έτους συχνά ακολουθούνται από σημαντικές υποχωρήσεις, μετά τις οποίες η χρηματιστηριακή αγορά συνήθως διορθώνεται και συνεχίζει ανοδικά.

Ο S&P 500 έχει σημειώσει κατά μέσο όρο μέγιστη μείωση κατά 11% κάθε φορά που έχει κερδίσει 10% ή περισσότερο στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με μελέτη της Truist Advisor Services. Ο δείκτης έκλεισε το έτος υψηλότερα σε 10 από τις 11 τέτοιες περιπτώσεις από το 1950.

“Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι υπήρξε μια μικρή υποχώρηση”, δήλωσε ο Sonu Varghese, παγκόσμιος μακροοικονομικός στρατηγικός αναλυτής της Carson Group, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει την πρόσφατη αδυναμία ως ευκαιρία για να αυξήσει τις θέσεις του σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.

“Νομίζω ότι οι αγοραστές θα αρχίσουν να παρεμβαίνουν”, είπε.

Παρόλα αυτά, οι επενδυτές έχουν γίνει επιφυλακτικοί. Οι πελάτες της BofA πούλησαν 800 εκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικές μετοχές την τελευταία εβδομάδα, την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα που ήταν καθαροί πωλητές, ανακοίνωσε η εταιρεία την περασμένη Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, ορισμένα ευαίσθητα στη μεταβλητότητα αμοιβαία κεφάλαια που αγόρασαν μετοχές καθώς οι αγορές ανέβαιναν, έχουν ήδη αρχίσει να πωλούν και θα μπορούσαν να πετάξουν περισσότερες μετοχές αν οι αγορές γίνουν πιο ταραχώδεις. Οι αναλυτές της Nomura εκτιμούν ότι τα εν λόγω κεφάλαια θα μπορούσαν να απορρίψουν μετοχές αξίας περίπου 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εάν ο S&P 500 σημειώσει ημερήσιες κινήσεις της τάξης του 1% κατά μέσο όρο τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης το επίπεδο του δείκτη μεταβλητότητας Cboe. Αν και ο δείκτης βρίσκεται γύρω στο υψηλό έξι μηνών, στο 19, ορισμένοι παρατηρητές της μεταβλητότητας πιστεύουν ότι δεν έχει λάβει πλήρως υπόψη του τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις γεωπολιτικές αναταραχές που έχουν τρομάξει τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες.

“Με την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή να μπορεί να κλιμακωθεί, εκπλήσσομαι που η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα δεν είναι υψηλότερη”, δήλωσε ο Seth Hickle, διευθύνων σύμβουλος της Mindset Wealth Management.

“Έχουμε επανατοποθετήσει έναν μικρό αριθμό θέσεων, αλλά περιμένω να δω πώς θα εξελιχθούν τα κέρδη προτού προβούμε σε μεγάλες αλλαγές στα χαρτοφυλάκιά μας”.

Πράγματι, πολλοί πιστεύουν ότι τα κέρδη της ερχόμενης εβδομάδας από ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της αγοράς θα μπορούσαν να προσφέρουν στήριξη στις μετοχές – ή να επιδεινώσουν περαιτέρω το ξεπούλημα. Η Tesla (NASDAQ:TSLA), η Meta Platforms (NASDAQ:META), η Alphabet (NASDAQ:GOOGL) και η Microsoft (NASDAQ:MSFT) είναι προγραμματισμένο να υποβάλουν εκθέσεις τις επόμενες ημέρες.

Μέχρι στιγμής, η εικόνα των κερδών είναι μικτή. Οι μετοχές της Netflix (NASDAQ:NFLX) υποχώρησαν την Παρασκευή, καθώς το σχέδιό της να σταματήσει να μοιράζεται αριθμούς συνδρομητών από το 2025 υποδαύλισε τις ανησυχίες για την ανάπτυξη, ενώ η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ στον κόσμο, μείωσε τις προσδοκίες για την ανάπτυξη του τομέα των τσιπ.

“Καθώς η αποτίμηση του S&P 500 παραμένει πάνω από 20 φορές τα μελλοντικά κέρδη . . . οποιαδήποτε απογοήτευση από την αναφορά των ονομάτων mega-tech θα μπορούσε να ωθήσει την υπερπουλημένη αγορά αυτής της εβδομάδας βαθύτερα σε υπερπουλημένη περιοχή”, έγραψε ο Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial (NASDAQ:LPLA), σε σημείωμα της Παρασκευής.

Οι επενδυτές θα εστιάσουν επίσης στην ανακοίνωση την Παρασκευή του μηνιαίου δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ένα κρίσιμο στοιχείο για τον πληθωρισμό πριν από τη συνεδρίαση της Fed στις 30 Απριλίου-1 Μαΐου. Ο πληθωρισμός που είναι ισχυρότερος του αναμενόμενου έχει εξανεμίσει έναν από τους βασικούς μοχλούς της ανοδικής αγοράς, με τους επενδυτές να εκτιμούν τώρα ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα είναι περίπου 40 μονάδες βάσης φέτος, έναντι 150 μονάδων βάσης που είχαν εκτιμηθεί στις αρχές του 2024.

Ο Tim Ghriskey, ανώτερος στρατηγικός σύμβουλος χαρτοφυλακίου της Ingalls & Snyder στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι “έχει κάνει κάποιες αγορές στη βουτιά σε πολύ επιθετικά χαρτοφυλάκια”, αλλά παραμένει ανήσυχος για τα εισερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

“Η επανάληψη του αποπληθωρισμού είναι το κλειδί” για την αποτροπή του φόβου για αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, είπε.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο