Θα έχει συνέχεια η πτώση του S&P 500;

S&P 500

Έπειτα από εβδομάδες αδιάκοπης ανοδικής πορείας, ο S&P 500 παρουσίασε υποχώρηση τις τελευταίες ημέρες, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό επέφεραν σημαντικό πλήγμα στις ελπίδες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων. Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις, οι αναλυτές της Evercore ISI δήλωσαν ότι η συνεχιζόμενη διόρθωση της αγοράς έχει περαιτέρω περιθώρια.

Ο S&P 500 υποχωρεί από τα υψηλά του πληθωρισμού

Το τελευταίο ξεπούλημα των αμερικανικών μετοχών ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, όταν τα απογοητευτικά κέρδη των μεγάλων τραπεζών και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου που ήταν υψηλότερα του αναμενόμενου επιβάρυναν το κλίμα κινδύνου μεταξύ των επενδυτών.

Ο κύριος υπαίτιος ήταν η τελευταία έκθεση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ), ο οποίος αυξήθηκε κατά 0,4% τον Μάρτιο, ανεβάζοντας το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στο 3,5%, αυξημένο κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας.

Τα στοιχεία αυτά ήταν υψηλότερα από τη μηνιαία αύξηση 0,3% και το ετήσιο ποσοστό 3,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Dow Jones.

Ο βασικός ΔΤΚ, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις πιο ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε επίσης αύξηση 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 3,8% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για 0,3% και 3,7% αντίστοιχα.

Η έκθεση έδειξε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν σταθερές, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια σύντομα.

Ως αποτέλεσμα, καθένας από τους τρεις βασικούς δείκτες υποχώρησε πάνω από 1% την περασμένη Παρασκευή, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με απώλειες. Ο S&P 500 κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία ποσοστιαία πτώση από τον Ιανουάριο και ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάρτιο του 2023.

Οι δείκτες σημείωσαν πτώση και σε εβδομαδιαία βάση, με τον δείκτη S&P 500 να διολισθαίνει κατά 1,56%, ενώ ο Dow Jones σημείωσε πτώση 2,37%. Ο Nasdaq κατάφερε να περιορίσει τις απώλειές του, μειούμενος μόνο κατά 0,45%, καθώς οι μετοχές τεχνολογίας επέδειξαν ανθεκτικότητα.

Η διόρθωση της αγοράς θα συνεχιστεί λέει η Evercore ISI

Εν μέσω των πρόσφατων πτώσεων της αγοράς, ο δείκτης NASDAQ Transportation Index, ο οποίος μετρά όλες τις μετοχές του Nasdaq στον τομέα των μεταφορών, σημείωσε απότομη πτώση, διασπώντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών (DMA).

Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές της Evercore ISI, αντιπροσωπεύει ένα ευρύτερο ζήτημα, διότι δεν επιβεβαιώνει την ισχύ του Βιομηχανικού Μέσου Όρου, ο οποίος μόλις πρόσφατα σημείωσε νέο υψηλό όλων των εποχών”

“Ο Charles Dow, ο συνονόματος του DJIA, θα αναγνώριζε μια τέτοια απόκλιση ως προάγγελο μιας επιβράδυνσης του καταιγιστικού ρυθμού της Οικονομίας, ή τουλάχιστον, όπως πιστεύουμε, ως ένδειξη ότι η τρέχουσα διόρθωση της αγοράς πρέπει να συνεχιστεί περαιτέρω”, προσθέτουν οι αναλυτές.

Η τελευταία εκτύπωση της JB Hunt Transport Services (NASDAQ:JBHT) έχει επηρεάσει αρνητικά ολόκληρο τον κλάδο των μεταφορών, σημειώνει η Evercore, καθώς ο εντοπισμός ενός καταλύτη ζήτησης παραμένει δύσκολος και η σοβαρή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα έχει οδηγήσει σε επιθετικό ανταγωνισμό τιμών.

Αντίθετα, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της United Airlines (NASDAQ:UAL) έδωσε ώθηση στον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών, ενισχυμένη από ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο και μια ισορροπημένη στρατηγική κατανομής κεφαλαίων που μετρίασε τις ανησυχίες σχετικά με τις καθυστερήσεις αεροσκαφών, τις ρυθμιστικές πιέσεις και το αυξανόμενο κόστος καυσίμων.

Μέχρι σήμερα, 54 εταιρείες του S&P 500, που αντιπροσωπεύουν το 12% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς, έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους για το πρώτο τρίμηνο.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,4% και τα κέρδη κατά 6,0%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες κατά 1,1% και 8,5% αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα αυτά θέτουν την τροχιά για συνολική αύξηση των πωλήσεων κατά 3,4% και αύξηση των κερδών κατά 1,0% για την περίοδο, τόνισαν οι αναλυτές της Evercore.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο