Θα έχει συνέχεια το ράλι στην Wall Street;

επενδυτές

S&P 500

Είναι η τελευταία εβδομάδα του πρώτου τριμήνου και ο S&P 500 βρίσκεται σε καλό δρόμο για αύξηση της τιμής σχεδόν 10% – και έχει σημειώσει ράλι σχεδόν 30% από το χαμηλό κλείσιμο της 27ης Οκτωβρίου – αφήνοντας τους επενδυτές να αναλογιστούν πόσα καλά νέα έχουν ήδη ψηθεί στην αγορά.

Πράγματι, όπως ανέφερε η Joy Wiltermuth του MarketWatch αυτό το Σαββατοκύριακο, το εύρος του ράλι έχει κάνει τους επενδυτές και τους στρατηγικούς αναλυτές να ανησυχούν για τις προειδοποιητικές σημαίες και να σκεφτούν τα βήματα που μπορούν να λάβουν για να προστατευθούν σε περίπτωση που πολλοί βλέπουν ως δυνητικά καθυστερημένη απόσυρση.

Η ετήσια απόδοση της αγοράς “φαίνεται να δείχνει ότι πολλά θα μπορούσαν να τιμολογηθούν. Ελέγξαμε πίσω στο 1970 και υπήρξαν μόνο 9 1Qs με καλύτερη απόδοση», έγραψαν οι αναλυτές της Jefferies, σε σημείωμα του Σαββατοκύριακου.

Αυτό από μόνο του θα μπορούσε εύλογα να κάνει τους επενδυτές νευρικούς για να κυνηγήσουν το ράλι, αλλά η Jefferies παρατήρησε ότι τέτοιες ισχυρές εκκινήσεις συχνά δείχνουν ότι ένα ράλι μπορεί να συνεχιστεί – τουλάχιστον για λίγο.

S&P 500

Μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής, ο S&P 500 SPX είχε αυξηθεί κατά 9,7% για το έτος μέχρι σήμερα, ενώ ο Dow Jones Industrial Average DJIA είχε σημειώσει ράλι 4,7% και ο Nasdaq Composite COMP είχε σημειώσει άνοδο 9,4%.

Επικαλούμενη στοιχεία που χρονολογούνται από το 1970, η Jefferies διαπίστωσε ότι ο S&P 500 σημείωσε μέσο κέρδος πρώτου τριμήνου 2,5%. Όταν ο δείκτης τα πάει καλύτερα από αυτό, το δεύτερο τρίμηνο τείνει να ξεπεράσει το μέσο κέρδος του περίπου 2,6% κατά 60 μονάδες βάσης ή 0,6 ποσοστιαίες μονάδες. Επίσης, ο S&P 500 τείνει να αυξάνεται περίπου 69% του χρόνου σε αυτό το σενάριο, έναντι μέσου όρου περίπου 64%.
Διαφήμιση

Και όταν ο S&P 500 επιστρέψει περισσότερο από 10% το πρώτο τρίμηνο, η ώθηση για τους επόμενους τρεις μήνες είναι ακόμη μεγαλύτερη, είπαν, με το δεύτερο τρίμηνο να κερδίζει κατά μέσο όρο 3,3% και να αυξάνεται κατά 78% του χρόνου.

Υπάρχει, φυσικά, ένα τρίψιμο.

S&P 500

Ενώ το δεύτερο τρίμηνο τείνει να δει περαιτέρω υπεραπόδοση μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα του έτους, η απόδοση στο δεύτερο εξάμηνο τείνει να δέχεται πλήγμα (βλ. πίνακα παραπάνω), διαπίστωσε η Jefferies, με το τρίτο τρίμηνο να σημειώνει πτώση 1% έναντι μιας «επίπεδης» μέσης απόδοσης διαφορετικά. Οι επιδόσεις του τέταρτου τριμήνου, εν τω μεταξύ, έχουν διανυθεί μόλις 8 μονάδες βάσης πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των ετών που βλέπουν ισχυρές επιδόσεις πρώτου τριμήνου.

«Έτσι, ενώ σίγουρα διατρέχουμε τον κίνδυνο να τιμολογήσουμε υπερβολική θετικότητα στις μετοχές με ένα τόσο μαζικό ράλι για να ξεκινήσουμε το έτος, ίσως να μην χρειαστεί να πάρουμε το φάρμακό μας μέχρι αργότερα μέσα στο έτος», έγραψαν οι αναλυτές της Jefferies.

Ο Sam Stovall, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της CFRA, έτρεξε την ταινία μέχρι το 1945. Βρήκε τον S&P 500 σε καλό δρόμο για τη 12η ισχυρότερη επίδοση πρώτου τριμήνου από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου (βλ. πίνακα παρακάτω).

S&P 500

Τα πιο μακροπρόθεσμα στοιχεία ακούγονται το ίδιο θέμα, τα ισχυρά πρώτα τρίμηνα τείνουν να ακολουθούνται από ισχυρότερες από τις τυπικές επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου. Και δείχνουν επίσης ισχυρά κέρδη ολόκληρου του έτους.

Να γνωρίζετε, ωστόσο, ότι η διαδρομή μπορεί επίσης να είναι πιο ανώμαλη από το συνηθισμένο, δήλωσε ο Stovall.

Σημείωσε ότι από τις 15 κορυφαίες προκαταβολές πρώτου τριμήνου, οι 13 σημείωσαν πτώση 5% ή περισσότερο, με τη μέση υποχώρηση να ανέρχεται στο 11,1%. Και οκτώ από αυτές τις 13 υποχωρήσεις ακολουθήθηκαν από δεύτερες μειώσεις που ήταν κατά μέσο όρο 12,6%, είπε, με σχεδόν δύο στις τρεις από τις επόμενες επιπτώσεις να αποδεικνύονται βαθύτερες από το αρχικό selloff.

Από την άποψη της μεταβλητότητας, οι 15 κορυφαίες προκαταβολές του πρώτου τριμήνου είδαν τον μέσο αριθμό ημερών με διακυμάνσεις τιμών 1% ή περισσότερο στις 43, περίπου το ίδιο με όλα τα χρόνια από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα πέντε κορυφαία έτη του πρώτου τριμήνου, ωστόσο, είδαν κατά μέσο όρο 70 ημέρες με διακυμάνσεις τιμών 1% ή περισσότερο, ενώ τα κορυφαία 10 είχαν κατά μέσο όρο 53, δήλωσε ο Stovall.

Ωστόσο, 14 από τα 15 κορυφαία έτη του πρώτου τριμήνου κατέληξαν με διψήφια κέρδη τιμών για ολόκληρο το έτος, κατά μέσο όρο κοντά στο 23%, δήλωσε ο Stovall. Μόνο το 1987 σημειώθηκε χαμηλή μονοψήφια ετήσια αύξηση.

“Έτσι, με άλλα λόγια, αυτό το ισχυρό ξεκίνημα συνεπάγεται μια τρομακτική αλλά ικανοποιητική απόδοση ολόκληρου του έτους για τον S&P 500”, δήλωσε ο Stovall.

πηγή:www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο