Θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Βρετανία το χρηματιστήριο;

εκλογές

Το Ηνωμένο Βασίλειο απέχει λιγότερο από έξι εβδομάδες από τις γενικές εκλογές στις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα θα μπορούσε να επιστρέψει στην εξουσία μετά από 14 χρόνια – και οι αναλυτές λένε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές θα αντιδράσουν θετικά σε αυτό το αποτέλεσμα.

Μια νίκη των Εργατικών θα εκτοπίσει το δεξιό Συντηρητικό Κόμμα υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ανακοίνωσε την ψηφοφορία της 4ης Ιουλίου την περασμένη εβδομάδα. Ακόμη και αν οι Εργατικοί δεν επιτύχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα μπορούσαν να αναζητήσουν έναν εταίρο συνασπισμού με ένα μικρότερο κόμμα για να σχηματίσουν κυβέρνηση, εκτός εάν οι Συντηρητικοί επιτύχουν μια απροσδόκητη υπεραπόδοση.

Σε σημείωμα της Τετάρτης που ανέλυε τις κινήσεις των μετοχών από το 1979 και μετά, η Citi ανέφερε ότι οι μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ιστορικά «σχετικά επίπεδες έως πτωτικές» τους έξι μήνες μετά τις εκλογές (η έρευνα αποκλείει τις «ευμετάβλητες οικονομικές συνθήκες» του κραχ του DotCom και της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης).


Ο δείκτης MSCI UK των μετοχών μεγάλης έως μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά περίπου 6% έξι μήνες μετά τις νίκες των Εργατικών και μειώθηκε περίπου 5% μετά τις νίκες των Συντηρητικών, σύμφωνα με τη Citi.

Ο δείκτης FTSE 250 τείνει να υπεραποδίδει έναντι του FTSE 100 μετά τις εκλογές, με ισχυρότερη υπεραπόδοση μετά τις νίκες των Εργατικών, ανέφερε.

Οι αμυντικές μετοχές και τα χρηματοοικονομικά τείνουν να αποδίδουν καλύτερα μετεκλογικά, με την ενέργεια να αποδίδει καλά και στις δύο πλευρές, διαπίστωσε επίσης η τράπεζα.

Σύμφωνα με την Capital Economics, η χρηματιστηριακή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου έχει παραπαίει σε πέντε περιπτώσεις υπό προηγούμενες κυβερνήσεις των Εργατικών.

Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος αγορών της συμβουλευτικής εταιρείας John Higgins δήλωσε ότι θα ήταν «ανειλικρινές» να αποδοθούν εξ ολοκλήρου στο κόμμα. Συνέβησαν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930, στη μεταπολεμική δεκαετία του 1940, στον απόηχο του σοκ της αγοράς πετρελαίου στις αρχές της δεκαετίας του 1970, στο κραχ του DotCom το 2000 και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης, ανέφερε σε σημείωμα την Πέμπτη.

Ο Higgins παρατήρησε επίσης ότι η σχετική απόδοση των μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου «ήταν γενικά υποτονική από το 2010», όταν οι Συντηρητικοί ανέλαβαν καθήκοντα.

«Όποια και αν είναι η άποψή σας για την ιστορία, αμφιβάλλουμε ότι η επιστροφή του Εργατικού Κόμματος στην εξουσία θα είναι μεγάλη υπόθεση για τους επενδυτές αυτή τη φορά», πρόσθεσε ο Higgins.

Δημοσιονομική μάχη

Η ηγεσία των Εργατικών, ιδιαίτερα η σκιώδης υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς και ο ηγέτης του κόμματος Κιρ Στάρμερ, έχουν επανειλημμένα τονίσει τον τελευταίο χρόνο ότι θα επικεντρωθούν στη δημοσιονομική πειθαρχία και θα προσπαθήσουν να μειώσουν το εθνικό χρέος ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Ο Reeves, πρώην τραπεζίτης, προσπάθησε επίσης να προσελκύσει επιχειρηματικούς ηγέτες και το χρηματοπιστωτικό κατεστημένο, να συναντηθεί με στελέχη και να παρακολουθήσει εκδηλώσεις όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays, C. S. Venkatakrishnan, δήλωσε στο CNBC τον Ιανουάριο ότι ο πολιτικός κίνδυνος στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν «πολύ μικρότερος από ποτέ» και ότι η διαφορά στις οικονομικές πολιτικές μεταξύ των κομμάτων ήταν «αρκετά ελάχιστη».

Στελέχη των Εργατικών έχουν καταστήσει σαφές ότι στην τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία, θα κατηγορήσουν τους Συντηρητικούς για υψηλό δημόσιο χρέος και για πλήγμα στην οικονομική αξιοπιστία του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «κρίσης μίνι προϋπολογισμού» υπό την προκάτοχο του Σούνακ, Λιζ Τρας.

Σε σχόλια την περασμένη εβδομάδα, ο Σούνακ είπε ότι ο πληθωρισμός έχει «επιστρέψει στο φυσιολογικό», η οικονομία αναπτύσσεται και οι μισθοί «αυξάνονται με βιώσιμο τρόπο».

Οι προοπτικές της στερλίνας

Ο Τζον Χίγκινς της Capital Economics είπε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις των Εργατικών συνέπεσαν με πέντε συντριβές της βρετανικής λίρας τα τελευταία 100 χρόνια, αλλά οι ευρύτεροι παράγοντες έπαιξαν και πάλι.

Τρεις θα μπορούσαν να αποδοθούν στη «μη βιωσιμότητα των καθεστώτων σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας» μεταξύ της δεκαετίας του 1930 και του 1970, ένα στη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση και το πέμπτο στην Κρίση χρέους του 1976, είπε.

Η έλλειψη δημοσιονομικής απόκλισης μεταξύ των μερών σημαίνει ότι οι προοπτικές τόσο για τη στερλίνα όσο και για τα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστά ως gilts, θα παραμείνουν πιο συνδεδεμένες με τις προοπτικές των επιτοκίων, προβλέπουν οι αναλυτές.

Οι αντιδράσεις της αγοράς [συναλλάγματος] είναι πιο έντονες όταν υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας γύρω από εκλογές. Αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην τρέχουσα κατάσταση, και αν η ιστορία είναι ένας οδηγός, θα πρέπει να περιμένουμε μέτρια κέρδη στη στερλίνα τις επόμενες εβδομάδες και σχεδόν καμία αντίδραση στο αποτέλεσμα των ίδιων των εκλογών», Joe Tuckey, επικεφαλής της ανάλυσης FX στον όμιλο Argentex, αναφέρεται σε σημείωμα της Παρασκευής.

«Αυτό ήταν το βιβλίο παιχνιδιού στην πορεία μέχρι τη νίκη των Νέων Εργατικών το 1997, όπου η στερλίνα σημείωσε ράλι μόλις 2,5% τις λίγες εβδομάδες πριν από την ημέρα των εκλογών. Από πολλές απόψεις, η στερλίνα θα επικεντρωθεί εκ νέου στον πληθωρισμό και στην πολιτική των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία είναι πιθανό να είναι πιο καθοριστική για τις κινήσεις των τιμών από το εκλογικό αποτέλεσμα».

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο