Καθώς η Κίνα κατευθύνει τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματά της να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση και την εξισορρόπηση μιας προβληματικής χρηματιστηριακής αγοράς, οι αναλυτές βλέπουν το πλεονέκτημα του σχεδίου, αλλά είναι δύσπιστοι ότι θα τονώσει την ανάκαμψη.
Το Πεκίνο έχει χρησιμοποιήσει αυτό το βιβλίο στο παρελθόν για κάποια επιτυχία. Τώρα, ωστόσο, βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο κοτόπουλων και αβγών όπου το χρηματιστήριο και η αδύναμη οικονομία αλληλοτροφοδοτούνται, περιορίζοντας τις καταναλωτικές δαπάνες και τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Ο δείκτης αναφοράς CSI 300 υποχωρεί κατά 1% φέτος και συνολικά, όσοι περίμεναν υπομονετικά από το άνοιγμα της Κίνας μετά την πανδημία πριν από δύο χρόνια, έχουν χάσει 9% στις κινεζικές μετοχές.
Αναζητώντας έναν διακόπτη, το Κομμουνιστικό Κόμμα στοχεύει να χρησιμοποιήσει κρατικούς πόρους για να μιμηθεί τα «ζωικά πνεύματα» του καπιταλισμού. Οι κρατικές ασφαλιστικές εταιρείες και τα αμοιβαία κεφάλαια κλήθηκαν να αντλήσουν δισεκατομμύρια δολάρια που θα μπορούσαν να στηρίξουν το χρηματιστήριο.
«Καταλαβαίνω γιατί το κάνουν αυτό αυτή τη στιγμή», είπε ο Φράνσις Ταν, επικεφαλής στρατηγικής για την Ασία στην CA Indosuez.
“Εάν μπορείτε να διορθώσετε τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, η εμπιστοσύνη θα αυξηθεί και όταν η εμπιστοσύνη θα ανέβει, θα υπάρξει πραγματική οικονομική ζήτηση και μετά θα δούμε οικονομική ανάπτυξη. Άρα έρχονται από τη γωνία των τιμών των περιουσιακών στοιχείων για να διορθώσουν το συναίσθημα. Προσπαθούν τώρα να ξεκινήσουν έναν ενάρετο κύκλο”, είπε.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει απελπιστική ανάγκη από έναν παράγοντα ευφορίας, όπως ο βαθύτερος αποπληθωρισμός, η πτώση στις αξίες των ακινήτων, τα προβλήματα του δημόσιου χρέους και, πιο πρόσφατα, ένας νέος εμπορικός πόλεμος με το αίσθημα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν διαφημίσει την ιδέα να προσελκύσουν περισσότερους μακροπρόθεσμους επενδυτές στη λιανική χρηματιστηριακή αγορά για περισσότερο από μια δεκαετία. Αυτή τη φορά όμως έχουν θέσει συγκεκριμένους στόχους.
Ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Επιτροπής Κινητών Αξιών (CSRC) Wu Qing δήλωσε ότι οι μεγάλες κρατικές ασφαλιστικές εταιρείες θα επενδύσουν το 30% των νέων ασφαλίστρων τους σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια εισηγμένες στην Κίνα για να αυξήσουν τις μετοχές κατά 10% ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια.
Ο Wu αναμένει επίσης οι ασφαλιστές να διοχετεύσουν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια γιουάν (13,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μετοχές μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Τα αμοιβαία κεφάλαια σπεύδουν να ξεκινήσουν περισσότερες προσφορές επενδύσεων σε μετοχές για να συμμορφωθούν με αυτήν την οδηγία. Περισσότερα από 100 μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια διατίθενται στο εμπόριο ή βρίσκονται στο στάδιο των πωλήσεων, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων East Money Information Co.
Οι νέοι κανόνες εκτιμάται ότι θα προσελκύουν τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο γιουάν (138,1 δισεκατομμύρια δολάρια) από ασφαλιστικές εταιρείες και αμοιβαία κεφάλαια σε εγχώριες μετοχές κάθε χρόνο, αν και αυτό είναι ένα ασήμαντο ποσό για μια αγορά 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σταθεροποίηση
Αν και τα μέτρα δεν έχουν ακόμη υποκινήσει ένα ράλι στην αγορά, μπορεί με την πάροδο του χρόνου να προσελκύσουν περισσότερους επαγγελματίες επενδυτές που θα γίνουν το «έρμα» και ο «σταθεροποιητής» που ελπίζει ο Wu της CSRC.
Τέσσερα χρόνια σε μια bear market, ο δείκτης CSI 300 διαπραγματεύεται όπως συνέβαινε πριν από μια δεκαετία. Η συνολική αξία της αγοράς, στην οποία κυριαρχούν οι εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης που ευνοούνται από μικροεπενδυτές και γεμάτη από κερδοσκοπίες, δεν έχει αλλάξει από το 2015.
Ο Sat Duhra, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στον Janus Henderson, πιστεύει ότι η Κίνα πρέπει να αντιμετωπίσει τα υποκείμενα μακροοικονομικά ζητήματα προκειμένου αυτές οι προσπάθειες να έχουν μόνιμο αντίκτυπο.
“Αν ανατρέξετε στην ιστορία και δείτε τι ήταν σημαντικό για την κατανάλωση στην Κίνα, ήταν το εισόδημα των νοικοκυριών… και αυτό είναι η απασχόληση. Δεν ήταν η αγορά μετοχών που δημιουργούσε αποτέλεσμα πλούτου και δεν ήταν τα επιτόκια”, είπε.
Οι θεσμικοί επενδυτές κατέχουν περίπου το 19% των διαπραγματεύσιμων μετοχών στην Κίνα, υποβαθμισμένοι από τους λιανικούς εμπόρους που κατέχουν το 30%, σύμφωνα με την Huaxi Securities. Τα φυσικά πρόσωπα αποτελούν το 70% του ημερήσιου τζίρου.
Ο Dong Baozhen, πρόεδρος του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Lingtong Shengtai με έδρα το Πεκίνο, λέει ότι τα μέτρα είναι μια «διέξοδος» για το εύθραυστο χρηματιστήριο.
«Η κυκλική έκρηξη και η κατάρρευση των κινεζικών μετοχών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ήταν το αποτέλεσμα της τιμολόγησης της ισχύος σε λάθος χέρια», άρα η κυβέρνηση έχει ισχυρή πολιτική βούληση να αρπάξει αυτή την εξουσία από τους κερδοσκόπους, είπε.
Εκτιμά ότι η προσέγγιση του Πεκίνου θα ενισχύσει την επιρροή των ασφαλιστικών εταιρειών που αποστρέφονται τον κίνδυνο που επί του παρόντος υποεκπροσωπούνται στην αγορά, ωφελώντας ενδεχομένως μετοχές με υψηλά μερίσματα, όπως οι τράπεζες.
Οι επενδύσεις μετοχών από ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη εκτιναχθεί κατά ένα τρίτο τους τελευταίους τέσσερις μήνες σε 4,4 τρισεκατομμύρια γιουάν υπό την πίεση της κυβέρνησης. Αυτό συγκρίνεται με περίπου 7 τρισεκατομμύρια γιουάν μετοχών από αμοιβαία κεφάλαια.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές αμφισβητούν τη σοφία του να στοιχηματίζει κανείς μακροπρόθεσμα σε μια επιβραδυνόμενη οικονομία που αντιμετωπίζει επίμονο αποπληθωρισμό, γήρανση του πληθυσμού και γεωπολιτικές εντάσεις.
«Το βασικό ζήτημα δεν είναι στην πραγματικότητα η φύση του κεφαλαίου, είναι το περιβάλλον της αγοράς», δήλωσε ο Zhang Jianan, ένας αυτοαπασχολούμενος έμπορος μετοχών.
“Έχετε τα δημόσια ταμεία σαν πατάτες, έχετε ασφαλιστικά ταμεία σαν τριαντάφυλλα. Το ραντίζετε στο χώμα και θα μεγαλώσει, αλλά το ραντίζετε σε μια τρύπα για σκατά και θα πεθάνουν όλοι”.
πηγή: investing.com

