Θα καταφέρει τελικά η Κίνα να λύσει το πρόβλημα των ακινήτων;

λευκή λίστα

κατοικιών

Μια βουτιά στην κατασκευή νέων κατοικιών στην Κίνα τροφοδοτεί ελπίδες ότι ο ταλαιπωρημένος τομέας ακινήτων τελικά συμβιβάζεται με τη χρόνια υπερπροσφορά, αλλά ο καθαρισμός των κακών περιουσιακών στοιχείων είναι το κομμάτι πολιτικής που λείπει και κρατά ζωντανούς τους φόβους στασιμότητας τύπου Ιαπωνίας.

Στα χαρτιά, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι σχεδόν εκεί που ήταν οι ΗΠΑ και η Ισπανία όταν άρχισαν να σταθεροποιούνται οι κρίσεις ακινήτων στα τέλη της δεκαετίας του 2000, με την κατασκευή νέων κινεζικών κατοικιών να βρίσκεται τώρα σε λιγότερο από το ήμισυ της κορύφωσης του 2021.

Αυτό θα μπορούσε να υποδείξει, λένε οι αναλυτές, ότι η οικοδομική δραστηριότητα μπορεί να βρει πυθμένα μέσα σε ένα χρόνο περίπου, αφαιρώντας μέρος του βάρους που δίνουν τα προβλήματα ακινήτων της Κίνας στην οικονομική ανάπτυξη.

“Είναι λογικό να αναμένουμε ότι η κατασκευή θα σταθεροποιηθεί σύντομα”, δήλωσε ο συνεργάτης του Rhodium Group Logan Wright.

Οι νέες ενάρξεις κατοικιών στην Κίνα μειώθηκαν κατά 63% από την κορυφή τους στα 634 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα (7,46 δισεκατομμύρια τετραγωνικά πόδια) τους 12 μήνες έως τον Απρίλιο.

Λαμβάνοντας υπόψη δημογραφικά στοιχεία και άλλους παράγοντες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η θεμελιώδης ζήτηση για στέγαση στην Κίνα θα είναι κατά μέσο όρο 950 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα τα επόμενα 10 χρόνια.

Μέρος της ζήτησης θα πρέπει να απορροφήσει το γιγαντιαίο υπάρχον απόθεμα της Κίνας, επομένως το Ταμείο προβλέπει ότι οι νέες κατοικίες αρχίζουν να ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 715 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα – ελαφρώς πάνω από τα τρέχοντα ποσοστά.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα, των οποίων η απότομη ετήσια πτώση κατά 10% εκτιμάται ότι η JPMorgan μείωσε κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας σε κάθε ένα από τα τελευταία δύο χρόνια, μπορεί να είναι κοντά στο να βρουν ένα κατώτατο όριο.

Ο George Magnus, ερευνητικός συνεργάτης στο Κέντρο Κίνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, λέει ότι αυτό θα μπορούσε να έρθει το 2025 ή ακόμα νωρίτερα.

«Υπάρχει πιθανότητα κυκλικής ανάκαμψης, ακόμη και όταν μιλάμε για μεσοπρόθεσμη συρρίκνωση», στον τομέα των ακινήτων, δήλωσε ο Magnus.

Τα βήματα της Ιαπωνίας

Οι επενδύσεις σε ακίνητα αναμένεται να στραφούν περισσότερο προς τις πλούσιες παράκτιες περιοχές. Η Σαγκάη και τέσσερις από τις πλουσιότερες επαρχίες της Κίνας – Zhejiang, Jiangsu, Guangdong και Shandong – αντιπροσώπευαν το 49% των επενδύσεων Ιανουαρίου-Απριλίου, από 39% πριν από πέντε χρόνια.

Αλλά εκεί τελειώνει η κυκλική ασημένια επένδυση και αρχίζουν οι λιγότερο ευνοϊκές συγκρίσεις με την Ιαπωνία της δεκαετίας του 1990.

Ο Wright εκτιμά ότι η βιομηχανία στο σύνολό της, η οποία αντιπροσώπευε περίπου το ένα τέταρτο της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας, θα σταθεροποιηθεί στο 40-50% των μέγιστων επιπέδων της και δεν θα επιστρέψει ποτέ ως κινητήρια δύναμη ανάπτυξης.

Οι τιμές δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί πλήρως και οι αρνητικές οικονομικές δευτερογενείς επιπτώσεις θα συνεχιστούν, είπε.

Οι τιμές των νέων κατοικιών στην Κίνα μειώθηκαν κατά 11%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η JPMorgan εκτιμά ότι οι τιμές για παλαιότερα διαμερίσματα μειώθηκαν κατά παρόμοιο ποσό.

Η βουτιά 30-40% στις ΗΠΑ και την Ισπανία ξεκίνησε το 2006-07 και διήρκεσε περισσότερο από πέντε χρόνια. Στην Ιαπωνία, η διόρθωση χρειάστηκε περισσότερα από 18 χρόνια, ωθώντας τις τιμές προς τα κάτω κατά 47% στο τέλος.

Μέχρι στιγμής, ο ρυθμός της Κίνας έχει ταιριάξει με αυτόν της Ιαπωνίας. Οι πιθανότητες είναι ότι θα συνεχίσει να το κάνει, λένε οι αναλυτές.

Αυτό που λείπει τόσο από την κινεζική όσο και από την ιαπωνική απάντηση στην κρίση είναι η έγκαιρη αναγνώριση των απωλειών.

Η Ιαπωνία ζήτησε από τις τράπεζες να αγοράσουν γη για να επιβραδύνει την πτώση των τιμών. Η Κίνα επιτυγχάνει κάτι παρόμοιο θέτοντας όρια στο πόσο οι κατασκευαστές μπορούν να μειώσουν τις τιμές των νέων κατοικιών και μέσω μιας στάγδην τροφοδοσίας άλλων μέτρων στήριξης.

Οι αναλυτές της JPMorgan λένε ότι αυτή είναι «ίσως μια σκόπιμα επιλεγμένη στρατηγική για τον μετριασμό των οικονομικών κινδύνων διάχυσης».

Ένα απόθεμα απούλητων κατοικιών που εκτιμάται σε σχεδόν διπλάσιο μέγεθος από το Λονδίνο εξακολουθεί να υπάρχει στους ισολογισμούς των Κινέζων κατασκευαστών, των οποίων τα χρέη βρίσκονται στα βιβλία τραπεζών και άλλων ιδρυμάτων.

Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπάνησαν ένα αρχικό 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για να απορροφήσουν τοξικά περιουσιακά στοιχεία από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω του Προγράμματος Ανακούφισης Τοξικών Περιουσιακών Στοιχείων. Η Ισπανία δημιούργησε μια κακή τράπεζα.

Παρατεταμένη προσαρμογή

Η Κίνα δεν είναι πρόθυμη για σαρωτικές διασώσεις, δήλωσε ένας σύμβουλος πολιτικής, ζητώντας ανωνυμία για να συζητήσει ένα ευαίσθητο θέμα.

«Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να στηρίξει την αγορά ακινήτων», δήλωσε ο σύμβουλος. «Στοχεύει να το σταθεροποιήσει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει την παρακμή του».

Η Κίνα εισήγαγε τον Μάιο ένα νέο πακέτο στήριξης για τον τομέα, μειώνοντας τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και τις προκαταβολές και δίνοντας εντολή στις τοπικές κυβερνήσεις – ήδη 9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρέος – να αγοράσουν «μερικά» απούλητα διαμερίσματα και να τα μετατρέψουν σε οικονομικά προσιτή στέγαση.

Οι αναλυτές λένε ότι οι αγορές μεταφέρουν κακά περιουσιακά στοιχεία από τους προγραμματιστές στις τοπικές κυβερνήσεις, καθυστερώντας τις διαγραφές. Αλλά τελικά, οι απώλειες θα πρέπει να αναγνωριστούν, γι ‘αυτό και οι συγκρίσεις με τις χαμένες δεκαετίες της Ιαπωνίας συνεχίζονται.

Η Alicia Garcia-Herrero, επικεφαλής οικονομολόγος της Natixis για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, λέει ότι οι τοπικές κυβερνήσεις μπορεί να υποστούν παρόμοια μοίρα με τις ιαπωνικές τράπεζες, οι οποίες τελικά έπρεπε να ανακεφαλαιοποιηθούν, υπονοώντας μια «μακρύτερη, πιο παρατεταμένη προσαρμογή».

«Δεν έχει γίνει καθαρισμός», δήλωσε ο Garcia-Herrero. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κίνα μοιάζει περισσότερο με την Ιαπωνία και όχι με τις ΗΠΑ ή την Ισπανία».

«Δεν νομίζω ότι οι τιμές των κατοικιών στην Κίνα θα είναι ποτέ υψηλότερες κατά μέσο όρο. Πόλεις Tier 1, ίσως», πρόσθεσε, αναφερόμενη στο Πεκίνο, τη Σαγκάη, το Shenzhen και το Guangzhou.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο