Θα συνεχίσουν τα υψηλά επιτόκια να ενισχύουν τα κέρδη των τραπεζών;

τραπεζών

τραπεζών

Οι επενδυτές θα πρέπει να αποκτήσουν μια σαφέστερη εικόνα αυτή την εβδομάδα για το αν τα υψηλότερα επιτόκια εξακολουθούν να ενισχύουν τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών ή αν το ετήσιο ράλι των τιμών των μετοχών θα εξαντληθεί.

Η βρετανική Lloyds Banking Group (LON:LLOY) είναι ο πρώτος από τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δανειστές που θα ανακοινώσει τα κέρδη του πρώτου τριμήνου στις 24 Απριλίου, πριν η BNP Paribas (OTC:BNPQY), η Deutsche Bank και η Barclays δημοσιεύσουν τα δικά τους την επόμενη ημέρα.

Μετά από χρόνια χαμηλών επιτοκίων, η αύξηση του κόστους δανεισμού άλλαξε τα δεδομένα για τα κέρδη των τραπεζών στην Ευρώπη, οι μετοχές των οποίων αυξήθηκαν κατακόρυφα λόγω των πληρωμών των μετόχων που προέκυψαν.

“Αυτό που είναι θεμελιωδώς διαφορετικό είναι ότι έχουμε βγει από τα αρνητικά επιτόκια. Αυτό είχε θεμελιώδη αντίκτυπο στις προοπτικές (των τραπεζών) και εξακολουθεί να έχει”, δήλωσε ο Christian Edelman, συν-επικεφαλής της Ευρώπης στον όμιλο συμβούλων Oliver Wyman.


Η πλήρης εικόνα δεν θα ξεκαθαρίσει αμέσως, καθώς τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών εκτείνονται σε αρκετές εβδομάδες, με τις ισπανικές BBVA (BME:BBVA) και Santander (BME:SAN) να υποβάλλουν εκθέσεις στα τέλη Απριλίου και τη γαλλική Societe Generale (OTC:SCGLY) και την ελβετική UBS την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.

Τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας από τη φινλανδική Nordea και την ισπανική Bankinter σηματοδοτούν ότι η αύξηση των κερδών αντέχει καλά, παρά τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο.

Ωστόσο, ο Edelman της Oliver Wyman προειδοποίησε ότι η μείωση των περιθωρίων κέρδους και η αδύναμη ζήτηση δανείων αποτελούν αιτίες ανησυχίας.

Οι αναλυτές της JP Morgan παραδέχθηκαν την περασμένη εβδομάδα ότι η επιφυλακτικότητά τους για τις ευρωπαϊκές τράπεζες “δεν ήταν η σωστή απόφαση”, με το άλμα 15% των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών από την αρχή του 2024 να ξεπερνά τις αμερικανικές τράπεζες και τις χαμηλότερες αποτιμήσεις να υποδηλώνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου, ακόμη και αν η αύξηση των κερδών αποδυναμωθεί όπως αναμένεται.

Η εικόνα στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής είναι μικτή. Ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των κερδών των τραπεζών από δάνεια και των καταθέσεων, απογοήτευσαν την JP Morgan, τα έσοδα της επενδυτικής τράπεζας βοήθησαν την Goldman Sachs να ξεπεράσει τις προβλέψεις.

Περισσότερα κέρδη

Οι άνεμοι των υψηλότερων επιτοκίων και των περιορισμένων επισφαλών δανείων αναμένεται να βοηθήσουν τις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες να ξεκινήσουν δυναμικά το 2024.

Η Deutsche αναμένεται να ανακοινώσει το 15ο συνεχόμενο τρίμηνο με κέρδη μετά από χρόνια μεγάλων ζημιών. Ο μεγαλύτερος δανειστής της Γερμανίας θα πρέπει να εμφανίσει κέρδη περίπου 1,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη συναίνεση που δημοσίευσε, από 1,16 δισ. ευρώ το 2023 και βοηθούμενος από την αύξηση των εσόδων της επενδυτικής τράπεζας.

Η BNP Paribas, η οποία είδε τις μετοχές της να διολισθαίνουν στα αποτελέσματα του έτους, αφού καθυστέρησε έναν βασικό στόχο κερδών, θα πρέπει να έχει ένα καλύτερο πρώτο τρίμηνο, καθώς τείνει να είναι εποχικά ισχυρή, ανέφεραν οι αναλυτές της UBS.

Η πρόσφατη πτώση των προσδοκιών για μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων φέτος θα μπορούσε επίσης να δώσει μια απροσδόκητη ώθηση, λένε οι αναλυτές.

Η Santander και η BBVA προβλέπεται να παρουσιάσουν υψηλότερα καθαρά κέρδη και NII, με τη βοήθεια των ισπανικών, βραζιλιάνικων και μεξικανικών δραστηριοτήτων τους.

Παρόλα αυτά, οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά για ενδείξεις ότι η υποαπόδοση των ευρωπαϊκών οικονομιών έναντι των ΗΠΑ και η πιθανότητα να έρθουν νωρίτερα μειώσεις επιτοκίων στη Βρετανία και την ευρωζώνη αρχίζουν να επιβαρύνουν.

Την περασμένη εβδομάδα, η αναπληρώτρια διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Margarita Delgado δήλωσε ότι η αύξηση του ΝΙΙ των τραπεζών “δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη”, καθώς η αναπροσαρμογή των χαρτοφυλακίων δανείων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Η UBS, η οποία ενσωματώνει την Credit Suisse και αξιολογεί τα ελβετικά σχέδια για την κατοχή περισσότερων κεφαλαίων, θα παρακολουθείται στενά. Οι αναλυτές της KBW δήλωσαν ότι τα σχόλια σχετικά με τις προτάσεις θα “επηρεάσουν το κλίμα”.

Ο Edelman της Oliver Wyman δήλωσε ότι τα υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η αποδυνάμωση της οικονομίας θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα προβλήματα στα εμπορικά ακίνητα (CRE), έναν τομέα που βρίσκεται εν μέσω ύφεσης, αλλά ο οποίος δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε μεγάλο πόνο για τις μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες.

“Εάν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά για πολύ, πολύ περισσότερο και υπάρξει επιβράδυνση της οικονομίας, αναμένετε κάποιες σημαντικές απώλειες στο βιβλίο εμπορικών ακινήτων”.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο