Ιδιαίτερα θερμό αποδεικνύεται το τελευταίο 15νθήμερο του 2024 για τις τράπεζες, οι οποίες από τη μία, αναμένουν τον τελικό… λογαριασμό των κυβερνητικών μέτρων που θα αφορούν, τόσο στις προμήθειες, όσο και στα ακίνητα και από την άλλη, έχουν στραμμένο το βλέμμα στη Φρανκφούρτη, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αποφασίζει εκ νέου για τα επιτόκια.
- Πιο αναλυτικά, θέμα χρόνου είναι πλέον οι ανακοινώσεις από πλευράς της κυβέρνησης για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει για τις τράπεζες, με τις πληροφορίες να θέλουν το “πακέτο” να περιλαμβάνει από μειώσεις στις προμήθειες, μέχρι και επιβολή επιπλέον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που έχουν συγκεντρώσει στους ισολογισμούς τους και δεν έχει καταστεί δυνατόν να πωληθούν μέχρι σήμερα.
Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση που ξεκινά αύριο για τον προϋπολογισμό και την ψήφισή του την προσεχή Κυριακή.
- Ειδικότερα, το θέμα των προμηθειών υπήρξε ανέκαθεν ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, με τις τελευταίες να προχωρούν πρόσφατα – και κατόπιν σχετικών πιέσεων του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη – σε αναπροσαρμογές στα τιμολόγιά τους, πρωτίστως μέσω του λανσαρίσματος συνδρομητικών πακέτων.
Οι κινήσεις αυτές, ωστόσο, δεν φαίνεται να ικανοποίησαν ούτε την κυβέρνηση ούτε και το συναλλακτικό κοινό, το οποίο εξακολουθεί να πληρώνει ακριβά (σ.σ. δεδομένων των συνθηκών στην Ελλάδα) κάποιες συναλλαγές, όπως, για παράδειγμα, τα εμβάσματα ή και τις πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ ή τηλεφωνίας, τη συνδρομή πιστωτικής κάρτας, την επανέκδοσή της σε περίπτωση απώλειας/κλοπής κ.λπ.
- Όσον αφορά στα ακίνητα, η επιβολή αυξημένου ΕΝΦΙΑ (σ.σ. σε ποσοστό μεταξύ 20% και 30%) είναι ένα μέτρο που εξετάζεται, όπως, άλλωστε, επισήμανε και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, εντούτοις πρέπει να βρεθεί ο τρόπος.
Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, είναι νομικά αδύνατον να επιβληθεί φορολογία σε μία συγκεκριμένη μερίδα ακινήτων, αν και η κυβέρνηση θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο μέτρο ει είδει… απειλής.
- Κοινώς, να δοθεί συγκεκριμένος χρόνος στις τράπεζες, προκειμένου να προχωρήσουν στη διάθεση των ακινήτων στην αγορά, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με επιπλέον φορολόγηση.
Εν αναμονή των σχετικών εξειδικεύσεων, τράπεζες και servicers προχωρούν στην καταγραφή των ακινήτων, έτσι ώστε να εντοπίσουν πόσα από αυτά είναι οικιστικά και άρα, δυνητικά θα μπορούσαν να καλύψουν ένα μέρος της στεγαστικής κρίσης. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 20.000.
Επιτόκια καταθέσεων και δανείων
Περιορισμένες, πάντως, φαίνεται να είναι οι δυνατότητες παρέμβασης της κυβέρνησης στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων, μιας και οι τράπεζες “λογοδοτούν” στην ΕΚΤ. Η τελευταία, μάλιστα, στη νέα της συνεδρίαση την προσεχή Πέμπτη θα ανακοινώσει – εκτός απροόπτου – ακόμη μία μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, επηρεάζοντας αφενός, το κόστος δανεισμού και καταθέσεων και αφετέρου, τα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών.
Η λύση προς αυτή την κατεύθυνση είναι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η όξυνση του ανταγωνισμού που θα αναγκάσει τις τράπεζες να αναθεωρήσουν την πολιτική τους, τόσο στα δάνεια, όσο κυρίως στις καταθέσεις. Ήδη, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Attica Bank, αλλά και την ενεργή παρουσία Optima bank και συνεταιριστικών, ο 5ος τραπεζικός πόλος εκτιμάται πως θα φέρει αποτελέσματα.