Θετικά πρόσημα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το χρηματιστήριο του Λονδίνου να παραμένει κλειστό λόγω αργίας.

χρηματιστήρια χρηματιστήρια

Θετικό ήταν το κλίμα σήμερα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να εμφανίζουν διάθεση για ρίσκο, έπειτα από δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ σχετικά με την μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο απέχει λιγότερο από έξι εβδομάδες από τις γενικές εκλογές στις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα θα μπορούσε να επιστρέψει στην εξουσία μετά από 14 χρόνια – και οι αναλυτές λένε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές θα αντιδράσουν θετικά σε αυτό το αποτέλεσμα.

Μια νίκη των Εργατικών θα εκτοπίσει το δεξιό Συντηρητικό Κόμμα υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ανακοίνωσε την ψηφοφορία της 4ης Ιουλίου την περασμένη εβδομάδα. Ακόμη και αν οι Εργατικοί δεν επιτύχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα μπορούσαν να αναζητήσουν έναν εταίρο συνασπισμού με ένα μικρότερο κόμμα για να σχηματίσουν κυβέρνηση, εκτός εάν οι Συντηρητικοί επιτύχουν μια απροσδόκητη υπεραπόδοση. (περισσότερα εδώ)

Η ιδιοκτήτρια της Fiat, Stellantis, αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα μια υβριδική έκδοση του μικρού ηλεκτρικού αυτοκινήτου 500e που θα παράγεται στο εργοστάσιό της στο Mirafiori στην Ιταλία, δήλωσαν δύο πηγές εξοικειωμένες με το θέμα, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του Automotive News Europe.

Η ανακοίνωση αναμένεται σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στο Τορίνο μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου Carlos Tavares και των συνδικάτων, τα οποία ζητούν ένα νέο φθηνότερο μοντέλο μεγάλου όγκου για το Mirafiori για να αναζωογονήσει την παραγωγή του. (περισσότερα εδώ)

Ο Φίλιπ Λέιν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από την επόμενη εβδομάδα, ανέφεραν οι Financial Times τη Δευτέρα, πριν από τη συνεδρίαση πολιτικής της 6ης Ιουνίου.

«Εκτός από μεγάλες εκπλήξεις, αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά σε αυτό που βλέπουμε για να αρθεί το ανώτατο επίπεδο περιορισμών», δήλωσε ο Lane σε συνέντευξή του στους FT.

Ο Λέιν δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσουν τα επιτόκια σε περιοριστικό έδαφος φέτος για να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται και δεν θα κολλήσει πάνω από τον στόχο της τράπεζας, κάτι που «θα ήταν πολύ προβληματικό και πιθανώς αρκετά οδυνηρό να εξαλειφθεί». (περισσότερα εδώ)

Στα κυριότερα μακροοικονομικά νέα:

Στην Γερμανία, ο δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τον μήνα Μάιο διαμορφώθηκε στις 90,4 μονάδες έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για 90,5 μονάδες και 89,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα (αναθεωρημένο από τις 89,9 μονάδες). Ο δείκτης Τρέχουσας Κατάστασης για τον μήνα Μάιο διαμορφώθηκε στις 88,3 μονάδες έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για 89,9 μονάδες και 88,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Τέλος, ο δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος για τον μήνα Μάιο διαμορφώθηκε στις 89,3 μονάδες έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για 90,4 μονάδες και 89,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα (αναθεωρημένο από τις 89,4 μονάδες).

Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 521,96 μονάδες με άνοδο 0,27%.

Στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε στις 18.767,95 μονάδες με άνοδο 0,39%, με το σήμα να μετατρέπεται από buy σε strong buy, και με την στήριξη να βρίσκεται στις 18.506 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 8.132,49 μονάδες με άνοδο 0,46%, με το σήμα να μετατρέπεται από sell σε neutral, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 8.239 μονάδες και την στήριξη στις 8.022 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Recommendations

ASML: In his latest research note, analyst Alexander Duval confirms his positive recommendation. The broker Goldman Sachs is keeping its Buy rating. The target price continues to be set at EUR 1075.

Generali: JP Morgan analyst Farooq Hanif maintains his Neutral opinion on the stock. The target price has been revised upwards and is now set at EUR 27, compared with EUR 26 previously.

NOVO Nordisk: JP Morgan is positive on the stock with a Buy rating. The target price continues to be set at DKK 950.

Deutsche Boerse: Initially Neutral on the company, Jefferies’s analyst Tom Mills maintained his recommendation. The target price is unchanged at EUR 195.

Εταιρικά νέα

Alstom is to raise of about 1 billion euros ($1.08 billion) in share capital as its works to reduce its debt levels.

The French train maker said Monday that under rights issue, shareholders are entitled to received one preferential subscription right, with five rights enabling holders to subscribe for one new share, at a subscription price of EUR13 per new share.

The price compares with Friday’s closing price of EUR18.22, representing a 29% discount. The move is the final step in the company’s EUR2 billion deleveraging plan, it said. The scheme also includes two asset divestments and a hybrid bonds placement.

Around EUR1.2 billion of the proceeds from the asset sales and capital market transactions will be used to repay debt by September, it said. As of March 31, Alstom’s net debt stood at EUR2.99 billion, up from EUR2.135 billion a year before.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο