Θετικά πρόσημα στην Wall Street

χρηματιστήριο

χρηματιστήριο

Οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ξεκίνησαν με θετικά πρόσημα σήμερα, καθώς οι επενδυτές έβλεπαν μια νέα δέσμη εταιρικών κερδών και νέα σχόλια για τα επιτόκια από τους αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Στο χρηματιστήριο, ο δείκτης S&P 500 πραγματοποιεί κέρδη 0,2%, ο δείκτης Nasdaq Composite σημειώνει κέρδη 0,2%, και ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,2%.

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι επενδυτές ξεκίνησαν την εβδομάδα με κακή διάθεση στην προηγούμενη συνεδρίαση, μετά από ένα εκπληκτικό ράλι του S&P 500, ο οποίος σημείωσε 13 εβδομαδιαία κέρδη από τα 14. Ο δείκτης αναφοράς βοηθήθηκε από τα σε μεγάλο βαθμό θετικά τριμηνιαία εταιρικά κέρδη και την αισιοδοξία ότι η μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα μπορεί να είναι προ των πυλών.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Jerome Powell, έχουν μειώσει ενεργά τις προσδοκίες της αγοράς για μια γρήγορη έναρξη της χαλάρωσης της πολιτικής, ένα βασικό θέμα στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα. Τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα τροφοδότησαν επίσης τις εικασίες για μείωση των επιτοκίων.

Οι παρατηρήσεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Fed κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβανομένης της Loretta Mester του Cleveland, μέλους με δικαίωμα ψήφου, θα βρίσκονται στη λίστα παρακολούθησης των επενδυτών.

Οι έμποροι στοιχηματίζουν με πιθανότητα σχεδόν 65% ότι τουλάχιστον μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Μάιο, με τις πιθανότητες να ανέρχονται σε περίπου 94% για την πρώτη μείωση τον Ιούνιο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

Εταιρικά νέα

Η Eli Lilly (NYSE:LLY) ενισχύεται 5%, μετά την πρόβλεψη κερδών για το 2024 πάνω από τις εκτιμήσεις, χάρη στη ζήτηση για το blockbuster φάρμακο για την απώλεια βάρους Zepbound και το φάρμακο για τον διαβήτη Mounjaro.

Η GE HealthCare (NASDAQ:GEHC) Technologies σημειώνει κέρδη 5,1%, αφού η εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη του τέταρτου τριμήνου.

Η DuPont de Nemours (NYSE:DD) πραγματοποιεί άνοδο 2,1%, αφού η εταιρεία χημικών προϊόντων ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου, ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 1 δισ. δολαρίων και αύξησε το μέρισμά της.

Η Palantir Technologies (NYSE:PLTR) ενισχύεται 19,4%, αφού η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων προέβλεψε ετήσια κέρδη πάνω από τις εκτιμήσεις, αναφέροντας την “πρώτη κερδοφόρα χρονιά” της λόγω της ισχυρής ζήτησης για τις προσφορές της AI, ενώ η FMC Corp (NYSE:FMC) υποχωρεί 13,6% μετά την πρόβλεψη για μειωμένα κέρδη πρώτου τριμήνου.

Η Gartner (NYSE:IT) πραγματοποιεί απώλειες 7,5%, μετά την πρόβλεψη της εταιρείας ερευνών και παροχής συμβουλών για ετήσια αποτελέσματα κάτω από τις εκτιμήσεις, ενώ η Centene (NYSE:CNC) σημειώνει άνοδο 2,6%, αφού η ασφαλιστική εταιρεία υγείας ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα του τέταρτου τριμήνου χάρη στην αύξηση των ασφαλίστρων στην εμπορική ασφαλιστική της δραστηριότητα.

Οι επενδυτές παρακολουθούν ενεργά τις προβλέψεις των επιχειρήσεων με φόντο το υψηλό κόστος δανεισμού και τις επίμονες ανησυχίες για επιβράδυνση.

Καθώς περίπου οι μισές από τις εταιρείες του S&P 500 έχουν ανακοινώσει κέρδη, το 80,4% ξεπέρασε τις προσδοκίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG την περασμένη εβδομάδα. Τα συνολικά κέρδη του S&P 500 αναμένεται τώρα να έχουν αυξηθεί κατά 7,8% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους.

“Οι εταιρείες μας λένε ότι βλέπουν ανάπτυξη σε έξι μήνες έως ένα χρόνο και ότι αυτή μπορεί να είναι αύξηση των κερδών ή της πρώτης γραμμής. Αλλά πρόκειται σίγουρα για ανάπτυξη και δεν είναι η ύφεση που ο κόσμος περίμενε πέρυσι”, δήλωσε ο Kim Forrest, επικεφαλής επενδύσεων στην Bokeh Capital Partners.

“Σίγουρα υπήρξαν νικητές και ηττημένοι σε ορισμένες κατηγορίες, αλλά συνολικά έχουμε μια οικονομία που αναπτύσσεται”

Οι τιμές του πετρελαίου είναι ασταθείς

Οι τιμές του πετρελαίου ήταν ευμετάβλητες την Τρίτη, καθώς οι έμποροι εκτιμούσαν τις γεωπολιτικές εντάσεις και την εξασθένιση των στοιχημάτων ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα παρουσιάσει πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά παρακολουθούν στενά αν το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει σε εκεχειρία στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν επίσης την εκστρατεία τους κατά των Χούτι με έδρα την Υεμένη, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις σε πλοία ως απάντηση στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Εν τω μεταξύ, το Reuters ανέφερε ότι οι αναλυτές έχουν επισημάνει τις ανησυχίες ότι μια παρατεταμένη περίοδος περιοριστικής πολιτικής της Fed θα μπορούσε να επιβαρύνει τη δραστηριότητα στις ΗΠΑ, τον κορυφαίο καταναλωτή αργού στον κόσμο. Η υποτονική ανάπτυξη στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου, την Κίνα, έχει επίσης επηρεάσει αρνητικά το κλίμα, πρόσθεσε το Reuters.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο Brent με λήξη τον Απρίλιο είχαν υποχωρήσει κατά 0,1% στα 77,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά 0,2% στα 72,68 δολάρια το βαρέλι.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο