Θετικά πρόσημα στην Wall Street

χρηματιστήριο

χρηματιστήριο

Οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κινούνται ανοδικά σήμερα, ανακάμπτοντας από τις απότομες απώλειες της περασμένης εβδομάδας, βοηθούμενες από τα ισχυρά κέρδη του τραπεζικού κολοσσού Goldman Sachs.

Στο χρηματιστήριο, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average ενισχύεται 1%, ο δείκτης S&P 500 πραγματοποιεί άνοδο 0,8%, και ο δείκτης NASDAQ Composite σημειώνει άνοδο 0,5%.

Εταιρικά νέα

Οι βασικοί δείκτες στη Wall Street ξεκίνησαν τη νέα εβδομάδα με θετικό πρόσημο, με τα υγιή κέρδη της σημαίνουσας επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs (NYSE:GS) να συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος.

Η μετοχή της Goldman ενισχύεται 5,6%, αφού ο δανειστής ανακοίνωσε ένα ισχυρό άλμα στα κέρδη του, το οποίο τροφοδοτήθηκε από την ανάκαμψη της ανάληψης κινδύνων, των συμφωνιών και της διαπραγμάτευσης ομολόγων κατά το πρώτο τρίμηνο, η οποία αύξησε τα κέρδη ανά μετοχή στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2021.

Η μετοχή της Charles Schwab (NYSE:SCHW) σημειώνει άνοδο άνω του 3%, συμμετέχοντας στο θετικό κλίμα παρά την πτώση των κερδών της χρηματιστηριακής στο πρώτο τρίμηνο κατά 15%, καθώς οι υψηλότεροι τόκοι επί των καταθέσεων των πελατών και ο δανεισμός της αντιστάθμισαν τα κέρδη από την αύξηση των αμοιβών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Τα αδύναμα κέρδη από πολλές μεγάλες τράπεζες της Wall Street είχαν επιβαρύνει την περασμένη εβδομάδα, καθώς η περίοδος των κερδών του πρώτου τριμήνου ξεκίνησε σοβαρά.

Η μετοχή της Apple (NASDAQ:AAPL) υποχωρεί πάνω από 1%, μετά τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών IDC που έδειξαν ότι η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone έχασε το στέμμα της ως η Νο1 κατασκευάστρια εταιρεία τηλεφώνων στον κόσμο, με τη Samsung να ανακτά αυτή τη θέση στον απόηχο του αδύναμου πρώτου τριμήνου της Apple.

Οι παραγγελίες smartphone της Apple μειώθηκαν κατά περίπου 10% το πρώτο τρίμηνο του 2024, μια περίοδο κατά την οποία οι παγκόσμιες παραγγελίες smartphone αυξήθηκαν κατά 7,8% σε 289,4 εκατομμύρια μονάδες.

Η μετοχή της Tesla (NASDAQ:TSLA) υποχωρεί 1,3%, μετά τις αναφορές ότι ο κατασκευαστής EV ενδέχεται να ανακοινώσει απολύσεις μεγάλης κλίμακας, καθώς παλεύει με την επιδείνωση των πωλήσεων.

Η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ στο επίκεντρο

Εκτός από την περίοδο των εταιρικών κερδών, οι ανησυχίες για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή βρέθηκαν στο επίκεντρο, αφού το Ιράν εξαπέλυσε μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, σε αντίποινα για ένα υποτιθέμενο ισραηλινό χτύπημα εναντίον ενός ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό.

Αν και το χτύπημα φέρεται να προκάλεσε ελάχιστες ζημιές, ενίσχυσε την πιθανότητα να παρασυρθούν άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σε έναν ευρύτερο πόλεμο.

Τούτου λεχθέντος, Ισραηλινοί υπουργοί φέρεται να έδωσαν σήμα ότι τα αντίποινα δεν θα είναι άμεσα, ενώ το Ιράν δήλωσε επίσης ότι η επιχείρησή του έχει ολοκληρωθεί χωρίς να σχεδιάζει περαιτέρω δράση κατά του Ισραήλ.

Οι βασικοί δείκτες έκλεισαν απότομα χαμηλότερα την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να διανύσουμε μια τραγική εβδομάδα, με τον DJIA να χάνει 2,4% την περασμένη εβδομάδα, τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Μάρτιο του 2023, τον S&P 500 να διολισθαίνει 1,5%, τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Οκτώβριο του 2023, ενώ ο Nasdaq Composite Index έπεσε 0,5%, την τρίτη αρνητική εβδομάδα στη σειρά.

Η εξασθένηση της αισιοδοξίας για πρόωρη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων ήταν το μεγαλύτερο βάρος στις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς μια σειρά από δυσμενείς πληθωριστικές ενδείξεις είδαν τους επενδυτές να μειώνουν απότομα τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Το αργό υποχωρεί από τα πρόσφατα υψηλά

Οι τιμές του αργού υποχώρησαν τη Δευτέρα, καθώς η περιορισμένη ζημιά που προκλήθηκε από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ αργά το Σάββατο μείωσε τους φόβους για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, η οποία θα μπορούσε να πλήξει την προσφορά από αυτή την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού διαπραγματεύονται 1% χαμηλότερα στα 84,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του Brent σημειώνει πτώση 1,1% στα 89,49 δολάρια το βαρέλι.

Μια επίθεση από το Ιράν αναμενόταν ευρέως ως αντίποινα για μια ύποπτη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός κορυφαίου Ιρανού στρατιωτικού διοικητή στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα, και οι δείκτες αναφοράς του αργού αυξήθηκαν την Παρασκευή στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Οκτώβριο.

“Η αγορά είχε ήδη εκτιμήσει κάποια μορφή επίθεσης, ενώ οι περιορισμένες ζημιές και η μη απώλεια ανθρώπινων ζωών σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα για μια πιο μετρημένη αντίδραση από το Ισραήλ. Το πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ είναι τώρα η βασική αβεβαιότητα”, ανέφεραν οι αναλυτές της ING, σε σημείωμά τους.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο