Θετικά τα futures στην Wall Street-Μακροοικονομικά και εταιρικά νέα

χρηματιστήριο

μετοχές

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ δείχνουν υψηλότερα μετά από μια θετική συνεδρίαση την Τρίτη, καθώς οι αγορές αφομοίωσαν τα στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση της ζήτησης εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Οι μετοχές της Samsung αυξάνονται καθώς τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Nvidia (NASDAQ: NVDA) τροφοδοτούν τις ελπίδες ότι η κορεατική εταιρεία θα αρχίσει να προμηθεύει τον κατασκευαστή τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

1) Υψηλότερα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν σε περισσότερα βασικά στοιχεία για την αγορά εργασίας αυτή την εβδομάδα.

Μέχρι τις 03:31 ώρα ET (07:31 GMT), τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow είχαν κερδίσει 67 μονάδες ή 0,2%, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 είχαν αυξηθεί κατά 3 μονάδες ή 0,1% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 είχαν ενισχυθεί κατά 20 μονάδες ή 0,1%.

Οι κύριοι μέσοι όροι στη Wall Street σημείωσαν άνοδο στην προηγούμενη συνεδρίαση, ενισχυμένοι από τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι θέσεις εργασίας υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους σε πάνω από τρία χρόνια τον Απρίλιο.

Οι ηπιότερες από τις αναμενόμενες μετρήσεις έδειξαν χαλάρωση της ζήτησης εργασίας, ενισχύοντας τις προβλέψεις ότι η Federal Reserve θα επιλέξει να μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος. Θεωρητικά, μια επιβράδυνση στην αγορά εργασίας θα μπορούσε να ανακουφίσει κάποια ανοδική πίεση στους μισθούς και, κατ’ επέκταση, στον πληθωρισμό.

2) Έκθεση ιδιωτικών μισθοδοσιών ADP

Οι έμποροι θα έχουν την ευκαιρία να αναλύσουν περισσότερα στοιχεία για την απασχόληση αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της πολύ σημαντικής έκθεσης μισθοδοσίας μη γεωργικών εκμεταλλεύσεων την Παρασκευή.

Πριν από αυτή την κρίσιμη δημοσίευση, τα στοιχεία για τις ιδιωτικές μισθοδοσίες των ΗΠΑ πρόκειται να δημοσιευτούν την Τετάρτη.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι αριθμοί από τον επεξεργαστή μισθοδοσίας ADP θα δείξουν ότι οι ιδιωτικοί εργοδότες προσέλαβαν 173. 000 εργαζόμενους τον Μάιο, από 192. 000 τον προηγούμενο μήνα. Θα ήταν ένα νέο σημάδι ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ ψύχεται στον απόηχο της απότομης αύξησης των επιτοκίων από τη Fed από τον Μάρτιο του 2022.

Υπάρχει τώρα περίπου 65% πιθανότητα η Fed να προχωρήσει σε μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME. Την περασμένη εβδομάδα, η πιθανότητα ήταν κάτω από 50%.

3) Οι μετοχές της Samsung αυξάνονται λόγω των ελπίδων προμήθειας της Nvidia

Οι μετοχές της Samsung Electronics (KS:005930) σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη, τροφοδοτούμενες από τις προσδοκίες ότι η κορεατική εταιρεία θα αρχίσει σύντομα να προμηθεύει την εταιρεία κατασκευής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Nvidia.

Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια εργάζεται για την πιστοποίηση των τσιπ μνήμης υψηλού εύρους ζώνης της Samsung. Μια πιστοποίηση θα επιτρέψει στη Samsung να αρχίσει να προμηθεύει την Nvidia, τον γίγαντα ημιαγωγών του οποίου τα προϊόντα έχουν γίνει συνώνυμα με την έκρηξη του ενθουσιασμού γύρω από τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Huang δήλωσε ότι τα τσιπ HBM της Samsung εξακολουθούν να απαιτούν περισσότερη μηχανική εργασία, αλλά δεν είχαν αποτύχει στις δοκιμές πιστοποίησης της Nvidia.

Το σχόλιο ήρθε καθώς η Samsung αγωνίζεται να καλύψει τη διαφορά από την ανταγωνίστρια SK Hynix στον αγώνα για τη μαζική παραγωγή τσιπ HBM που απαιτούνται για την εκπαίδευση μοντέλων AI όπως το ChatGPT της OpenAI.

Η Samsung απέλυσε τον επικεφαλής του τμήματος ημιαγωγών της τον περασμένο μήνα ως απάντηση σε αυτό που περιέγραψε ως «κρίση τσιπ», ενώ η SK Hynix ανακοίνωσε πρόσφατα την ταχύτερη αύξηση εσόδων από το 2010.

4) Η δραστηριότητα των κινεζικών υπηρεσιών αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο – Caixin PMI

Ο τομέας των υπηρεσιών της Κίνας αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία του δείκτη ιδιωτικών υπευθύνων προμηθειών την Τετάρτη, καθώς τα επίμονα μέτρα τόνωσης από το Πεκίνο ωφέλησαν ορισμένες πτυχές της οικονομίας.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών Caixin αυξήθηκε στις 54,0 μονάδες τον Μάιο, πάνω από τις εκτιμήσεις για 52,6 μονάδες και υψηλότερα από τις 52,5 μονάδες τον Απρίλιο.

Οι νέες επιχειρήσεις, οι οποίες αυξήθηκαν χάρη στη βελτίωση της τοπικής και υπερπόντιας ζήτησης, αποτέλεσαν βασική ώθηση στον κλάδο των υπηρεσιών. Η ανάγνωση της Τετάρτης έδειξε ότι ο PMI υπηρεσιών επεκτείνεται για 17ο συνεχόμενο μήνα.

Τα στοιχεία της Caixin έρχονται σε αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία PMI που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, τα οποία έδειξαν ότι η μη μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο.

Ωστόσο, η έρευνα Caixin PMI διαφέρει από την επίσημη έρευνα ως προς το πεδίο εφαρμογής και τους τομείς που καλύπτει. Η έρευνα της Caixin καλύπτει μικρότερες, ιδιωτικές επιχειρήσεις στη νότια Κίνα, ενώ ο επίσημος αριθμός επικεντρώνεται σε μεγαλύτερες, κρατικές εταιρείες στο βορρά.

5) Οι τιμές του πετρελαίου είναι ασταθείς

Οι τιμές του αργού ήταν ασταθείς την Τετάρτη, αφού τα στοιχεία της βιομηχανίας έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων των ΗΠΑ.

Στις 03:26 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού (WTI) ήταν ως επί το πλείστον αμετάβλητα στα 73,28 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Brent αυξήθηκε κατά 0,1% στα 77,57 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τρίτη, επεκτείνοντας τις απώλειες από το χαμηλό τεσσάρων μηνών που άγγιξαν νωρίτερα την εβδομάδα.

Τα στοιχεία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 31 Μαΐου. Τα αποθέματα βενζίνης και αποστάγματος κατέγραψαν επίσης αυξήσεις, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση στον μεγαλύτερο καταναλωτή καυσίμων στον κόσμο, παρά την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.

Εν τω μεταξύ, η αγορά αργού σημείωσε αδυναμία μετά από μια συνάντηση το Σαββατοκύριακο του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του, γνωστών ως ΟΠΕΚ+. Ο πετρελαϊκός όμιλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εθελοντικές περικοπές από οκτώ από τα μέλη του να αρθούν σταδιακά από τον Οκτώβριο και μετά, επιδεινώνοντας τις ανησυχίες για υπερπροσφορά σε ένα περιβάλλον όπου τα αυξημένα επιτόκια απειλούν να πλήξουν την ευρύτερη ζήτηση.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο