Θετικό κλίμα στην Wall Street

χρηματιστήριο

χρηματιστήριο

Οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κινούνται ανοδικά με το κλίμα να ενισχύεται, αφού ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ καθησύχασε τους φόβους για πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ οι επενδυτές αφομοίωσαν περισσότερα κέρδη ενόψει των αποτελεσμάτων του τεχνολογικού γίγαντα Apple.

Στο χρηματιστήριο, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average ενισχύεται 0,6%, ο δείκτης S&P 500 πραγματοποιεί άνοδο 0,6%, και ο δείκτης NASDAQ Composite σημειώνει άνοδο 1%.

Η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή μετά την ομιλία του Πάουελ

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια κατά την ολοκλήρωση της τελευταίας συνεδρίασής της την Τετάρτη και ο Πάουελ έδωσε το μήνυμα ότι η επόμενη κίνηση των επιτοκίων εξακολουθεί να είναι πιθανό να είναι μια μείωση των επιτοκίων, αν και ο χρόνος της κίνησης αυτής παραμένει αβέβαιος μετά από μια σειρά από μετρήσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που είναι πιο θερμές από τις αναμενόμενες.

Οι έμποροι είχαν σταθερά αποκλείσει τις προσδοκίες για οποιαδήποτε μείωση των επιτοκίων από τη Fed τουλάχιστον μέχρι το τέταρτο τρίμηνο, και αυτό παρέμεινε έτσι και μετά τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Ο Πάουελ σημείωσε ότι ο αποπληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες και ότι η πρόοδος προς τον στόχο της Fed για ετήσιο πληθωρισμό 2% έχει σε μεγάλο βαθμό σταματήσει.

Ενώ οι αμερικανικές μετοχές χαιρέτισαν την προοπτική να μην υπάρξουν άλλες αυξήσεις επιτοκίων, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πιέσεις τους επόμενους μήνες, καθώς τα επιτόκια παραμένουν υψηλά.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας παρέμεινε σταθερός σε χαμηλότερα επίπεδα την περασμένη εβδομάδα, όπως έδειξαν τα στοιχεία νωρίτερα την Πέμπτη, καθώς η αγορά εργασίας παραμένει αρκετά στενή.

Η προσοχή της οικονομίας στρέφεται τώρα προς την προσεκτικά παρακολουθούμενη έκθεση για την απασχόληση του Απριλίου, η οποία αναμένεται να δείξει ότι οι μη γεωργικές μισθοδοσίες πιθανότατα αυξήθηκαν κατά 243.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, μετά την αύξησή τους κατά 303.000 τον Μάρτιο.

Εταιρικά νέα

Η περίοδος κερδών πρώτου τριμήνου συνεχίζεται, με την Apple (NASDAQ:AAPL) να ανακοινώνει τα κέρδη της μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Ενώ η Apple αναμένεται να δει συνεχιζόμενη αδυναμία στις πωλήσεις του iPhone, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στα σχέδια του τεχνολογικού γίγαντα για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτέλεσε βασικό σημείο εστίασης σε αυτή την περίοδο κερδών, με μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft (NASDAQ:MSFT), η Alphabet (NASDAQ:GOOGL) και η Amazon (NASDAQ:AMZN) να αναφέρουν ισχυρή αύξηση των κερδών τους από τις προσφορές τεχνητής νοημοσύνης, αλλά με αυξημένο κόστος.

Οι εταιρείες Amgen (NASDAQ:AMGN), Coinbase (NASDAQ:COIN) και DraftKings (NASDAQ:DKNG) αναμένεται επίσης να δημοσιεύσουν αριθμούς μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Η μετοχή της Moderna (NASDAQ:MRNA) ενισχύεται πάνω από 6%, αφού η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε μικρότερη από την αναμενόμενη ζημία για το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι προσπάθειες μείωσης του κόστους έπιασαν τόπο και οι πωλήσεις του εμβολίου Covid ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Η μετοχή της Peloton (NASDAQ:PTON) ενισχύεται κατά 11%, αφού η εταιρεία συνδεδεμένης γυμναστικής ανακοίνωσε την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου Barry McCarthy, ανακόπτοντας τη συνεχιζόμενη πτώση της μετοχής της.

Αλλού, η μετοχή της DoorDash (NASDAQ:DASH) υποχωρεί 10%, αφού η υπηρεσία παράδοσης φαγητού σημείωσε απογοητευτικές προοπτικές για τα ετήσια κέρδη.

Η Carvana (NYSE:CVNA) πραγματοποιεί άνοδο σχεδόν 38%, αφού η εταιρεία εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων σημείωσε κέρδη πρώτου τριμήνου που αποτέλεσαν έκπληξη και προσέφερε θετικές προβλέψεις.

Η Qualcomm (NASDAQ:QCOM) σημειώνει άνοδο 7%, αφού η εταιρεία κατασκευής τσιπ παρουσίασε ισχυρότερες από τις αναμενόμενες προβλέψεις.

Κέρδη για το αργό μετά την ομιλία Powell

Οι τιμές του αργού ανέβηκαν την Πέμπτη, ανακάμπτοντας μετά από τρεις ημέρες απωλειών, υποβοηθούμενες από το ασθενέστερο δολάριο στον απόηχο της συνεδρίασης της Fed.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού διαπραγματεύονται 0,2% υψηλότερα στα 79,13 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του Brent ενισχύεται 0,3% στα 83,70 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν κυρίως από την πτώση του δολαρίου, αφού ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ απέκλεισε σχεδόν την αύξηση των επιτοκίων φέτος.

Το αργό πετρέλαιο, όπως και πολλά άλλα εμπορεύματα, τιμολογείται σε δολάρια, και ένα ασθενέστερο δολάριο ενισχύει τη ζήτηση καθιστώντας το πετρέλαιο φθηνότερο για τους διεθνείς αγοραστές.

Τούτου λεχθέντος, τα κέρδη είναι περιορισμένα μετά την πτώση του αργού σε χαμηλό επτά εβδομάδων την Τετάρτη, πιεζόμενο από την απροσδόκητη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και τις ενδείξεις μιας επικείμενης κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που θα μείωνε τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό στη Μέση Ανατολή.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο