Θετικό το κλίμα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

χρηματιστήριο

Οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ξεκίνησαν την συνεδρίαση υψηλότερα, αφού μια ισχυρή εκτύπωση οικονομικής ανάπτυξης ενίσχυσε τις ελπίδες για μια πιθανή ήπια προσγείωση, με την μετοχή της Tesla να υποχωρεί λόγω προειδοποίησης για βραδύτερη ανάπτυξη.

Στο χρηματιστήριο ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,15%, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,37%, και ο δείτκης Nasdaq Composite πραγματοποιεί άνοδο 0,48%.

Μακροοικονομικά νέα:

Οι παραγγελίες για βιομηχανικά προϊόντα μακράς διαρκείας στις ΗΠΑ παρέμειναν απροσδόκητα αμετάβλητες τον Δεκέμβριο εν μέσω μιας ύφεσης στον εξοπλισμό μεταφορών, αλλά η ζήτηση αλλού διατηρήθηκε.

Το Γραφείο Απογραφής του Υπουργείου Εμπορίου δήλωσε την Πέμπτη ότι η αμετάβλητη μέτρηση των παραγγελιών για διαρκή αγαθά, είδη που κυμαίνονται από τοστιέρες μέχρι αεροσκάφη που προορίζονται να διαρκέσουν τρία χρόνια ή περισσότερο, ακολούθησε μια ανάκαμψη 5,5% τον Νοέμβριο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών θα αυξάνονταν κατά 1,1%. Οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 4,4% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο.

Η μεταποίηση, η οποία αντιπροσωπεύει το 10,3% της οικονομίας, εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από τα υψηλότερα επιτόκια, τα οποία περιορίζουν τη ζήτηση για αγαθά και αυξάνουν το κόστος των επενδύσεων.

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο το τέταρτο τρίμηνο, καθώς η δραστηριότητα παρέμεινε εύρωστη, ακόμη και αν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης σε ρυθμούς προ της πανδημίας.

Το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επεκτάθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,3% τους τρεις μήνες έως το τέλος Δεκεμβρίου, επιβραδυνόμενο από 4,9% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την πρώτη σημαντική ανάγνωση του Υπουργείου Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ποσοστό 2,0%.

Εταιρικά νέα

Η μετοχή της Tesla (NASDAQ:TSLA) υποχωρεί 8,3% μετά την προειδοποίηση του CEO Elon Musk ότι ο γίγαντας των ηλεκτρικών οχημάτων αναμένει να δει “σημαντικά χαμηλότερη” αύξηση των πωλήσεων το 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, επικαλούμενος τον εντεινόμενο ανταγωνισμό και την καθυστέρηση της ζήτησης από αγοραστές που έχουν συνείδηση του κόστους.

Η μετοχή της IBM (NYSE:IBM) πραγματοποιεί άνοδο 6,8% μετά την πρόβλεψη του τεχνολογικού κολοσσού για αύξηση των εσόδων του έτους πάνω από τις προσδοκίες, βασιζόμενη στη ζήτηση για το λογισμικό πληροφορικής και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες της από τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να υιοθετήσουν την τεχνητή νοημοσύνη.

Η μετοχή της Apple (NASDAQ:AAPL) υποχωρεί 0,2% μετά τη μείωση των αποστολών smartphone στην Κίνα κατά 2,1%, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών IDC, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού από τους τοπικούς αντιπάλους.

Η μετοχή της Boeing (NYSE:BA) πραγματοποιεί πτώση 2,9% αφού οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ πάγωσαν τις αυξήσεις στην παραγωγή του 737 MAX, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τα σχέδια ανάπτυξης του αερομεταφορέα.

Η μετοχή της Humana (NYSE:HUM) σημειώνει απώλειες 14% μετά την πρόβλεψη του ασφαλιστή υγείας για κέρδη του 2024, τα οποία είναι πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες, καθώς αναμένει ότι το υψηλότερο κόστος στα προγράμματα Medicare Advantage για τους ηλικιωμένους θα παραμείνει μέχρι το 2024.

Η μετοχή της American Airlines (NASDAQ:AAL) σημειώνει άνοδο 5% αφού ο αερομεταφορέας ξεπέρασε τις προσδοκίες με την πρόβλεψή του για τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή για το σύνολο του έτους, αναμένοντας ότι θα λάβει ώθηση από τις σταθερές τάσεις κράτησης επιβατών και τη μείωση των τιμών των καυσίμων.

Η μετοχή της Mobileye (NASDAQ:MBLY) πραγματοποιεί άνοδο 0,7% αφού η εταιρεία τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα τριμηνιαία προσαρμοσμένα κέρδη, καθώς η ζήτηση για την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης παρέμεινε ανθεκτική σε μια αβέβαιη οικονομία.

Η μετοχή της Ford (NYSE:F) υποχωρεί 1,3%, αφού ο γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας ανακοίνωσε ότι αναμένει να καταγράψει στα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου ζημία προ φόρων από αναπροσαρμογή περίπου 1,7 δισ. δολαρίων, που σχετίζεται με τις συντάξεις και άλλες παροχές προς τους εργαζομένους της μετά τη συνταξιοδότηση.

Η μετοχή της Dow (NYSE:DOW) υποχωρεί 0,7% αφού η εταιρεία παραγωγής χημικών προϊόντων ανακοίνωσε πτώση άνω του 10% στις πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου, καθώς οι τάσεις απομάκρυνσης των αποθεμάτων συνεχίστηκαν εν μέσω χαμηλότερης ζήτησης για τα προϊόντα της σε όλες τις βασικές αγορές.

Το αργό βοηθήθηκε από τη μεγάλη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά σήμερα, ενισχυμένες από τα στοιχεία για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, καθώς και από την πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού διαπραγματεύονται 1,8% υψηλότερα στα 76,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του Brent σκαρφάλωσε 1,6% στα 81,33 δολάρια το βαρέλι, διαπραγματευόμενο για άλλη μια φορά πάνω από το ευρέως παρατηρούμενο επίπεδο των 80 δολαρίων το βαρέλι.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 9,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας, αλλά ο αριθμός αυτός επηρεάστηκε από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα που έκλεισαν τα διυλιστήρια και κράτησαν τους αυτοκινητιστές εκτός δρόμου.

Η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ μειώθηκε από το ρεκόρ των 13,3 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως πριν από δύο εβδομάδες σε χαμηλό πέντε μηνών, στα 12,3 βαρέλια ημερησίως, την περασμένη εβδομάδα.

Αλλού, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε την Τετάρτη απροσδόκητα τις απαιτήσεις για τα αποθεματικά των τοπικών τραπεζών, απελευθερώνοντας περισσότερη ρευστότητα σε μια ακόμη προσπάθεια να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη στον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Επιπλέον, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό διαπραγματεύονται 0,3% υψηλότερα στα 2.022,35 δολάρια/ουγγιά, ενώ το EUR/USD διαπραγματευόταν 0,2% χαμηλότερα στα 1,0859.


πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο