Τι αναφέρει η εξαμηνιαία έκθεση της Bundesbank για οικονομία, πληθωρισμό, μισθούς, και επιτόκια

πληθωρισμός επιτόκια

Ο πληθωρισμός στην Γερμανία αποδεικνύεται επίμονος, λόγω της συνεχιζόμενης ισχυρής αύξησης των μισθών, ανακοίνωσε σήμερα η Bundesbank, μία ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για να βελτιώσει τις προοπτικές αύξησης των τιμών.

Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί από διψήφιο ποσοστό στα τέλη του 2022, αλλά το «τελευταίο μίλι» του αποπληθωρισμού αρχίζει να αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο και η προειδοποίηση από τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είναι πιθανό να ενισχύσει τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια μπορούν να μειωθούν μόνο αργά.

«Ο πληθωρισμός αποδεικνύεται επίμονος, ειδικά στην περίπτωση των υπηρεσιών, όπου η ισχυρή αύξηση των μισθών και οι επακόλουθες πιέσεις κόστους είναι σημαντικοί παράγοντες», ανέφερε η Bundesbank σε εξαμηνιαία επικαιροποίηση των οικονομικών προβλέψεών της.

Ενώ η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια όπως αναμενόταν την Πέμπτη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι ήταν πιθανό να παραμείνουν σε αναμονή τον Ιούλιο. Οι αγορές βλέπουν μόνο μία ή δύο ακόμη κινήσεις φέτος, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα υψηλά επιτόκια της ΕΚΤ είναι πιθανό να συγκρατήσουν την ανάπτυξη και το επόμενο έτος.

Η Bundesbank εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχη για τις προοπτικές των μισθών μετά από μια εκπληκτικά γρήγορη επέκταση το πρώτο τρίμηνο.

“Οι μισθοί που διαπραγματεύονται αναμένεται να αυξηθούν ιδιαίτερα απότομα φέτος και να συνεχίσουν να σημειώνουν ισχυρή ανάπτυξη στη συνέχεια”, πρόσθεσε.

Η τράπεζα βλέπει τώρα τον πληθωρισμό για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης στο 2,8% φέτος μετά από πρόβλεψη 2,7% πριν από έξι μήνες και στο 2,7% το 2025 έναντι 2,5% που είχε δει νωρίτερα.

«Ενώ ο πληθωρισμός στη Γερμανία συνεχίζει να μειώνεται, ο ρυθμός είναι υποτονικός», δήλωσε ο Nagel. «Εμείς στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν οδηγούμε στον αυτόματο πιλότο όταν πρόκειται για μειώσεις επιτοκίων».

Εν τω μεταξύ, η οικονομία είναι πιθανό να αναπτυχθεί μόνο φέτος, ακόμη και αν η ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι πιθανό να επιταχυνθεί, ανέφερε η τράπεζα.

Η ανάπτυξη αναμένεται τώρα σε μόλις 0,3% φέτος, κάτω από την πρόβλεψη 0,4% τον Δεκέμβριο, και στη συνέχεια αναμένεται να αυξηθεί στο 1,1% το επόμενο έτος, έναντι 1,2% πριν, ανέφερε η Bundesbank.

Η οικονομία της Γερμανίας έχει αγωνιστεί για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους, καθώς ο τεράστιος βιομηχανικός τομέας της έπεσε σε βαθιά ύφεση λόγω των αναιμικών εξαγωγικών πωλήσεων.

Ωστόσο, η ζήτηση έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, υποδηλώνοντας ότι οι οικονομίες της Γερμανίας και της ευρωζώνης στο σύνολό της μπορεί να έχουν πιάσει πάτο και μια αργή, ρηχή ανάκαμψη, που αναμένεται εδώ και καιρό από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Η γερμανική οικονομία βγαίνει από την περίοδο της οικονομικής αδυναμίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο