Τι αναφέρουν οι αναλυτές της Citi για ύφεση, πετρέλαιο, χαλκό, και χρυσό

Citi

εμπορεύματα Citi

Το επενδυτικό κλίμα προς τα εμπορεύματα έχει γίνει πιο επιφυλακτικό από τα μέσα του 2024, σύμφωνα με αναλυτές της Citi Research σε σημείωμα της Δευτέρας. Οι τιμές των εμπορευμάτων ήταν σχετικά σταθερές παρά τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων από την Federal Reserve τον Σεπτέμβριο.


Η μεταβλητότητα της αγοράς έχει μειωθεί, ιδίως όσον αφορά τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς, και πολλές επιχειρήσεις επενδύσεων κατείχαν αρνητικές θέσεις στον τομέα. Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και τις ανησυχίες για πιθανή οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ, συνέβαλαν σε μια πιο συντηρητική προοπτική για τα εμπορεύματα.


«Η χαλάρωση της Κίνας έχει σίγουρα επηρεάσει τα βασικά μέταλλα και τα χύδην εμπορεύματα. Ωστόσο, οι φόβοι ανώμαλης προσγείωσης των ΗΠΑ έχουν επίσης αυξηθεί τον Αύγουστο, παρά τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα μακροοικονομικά στοιχεία την περασμένη εβδομάδα (π.χ. λιανικές πωλήσεις)», ανέφεραν αναλυτές της Citi Research.

“Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τη μεταβλητότητα των τιμών και τον πιθανό κίνδυνο χάσματος για μακροοικονομικά ευαίσθητα υποκείμενα (π.χ. πετρέλαιο, χαλκός, χρυσός) που οδεύουν προς το τέλος του τριμήνου”, πρόσθεσαν οι αναλυτές.


Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ, ένας βασικός δείκτης της οικονομικής υγείας, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε αυτό το σενάριο. Η Citi Research δείχνει ότι μια συνεχιζόμενη αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να γείρει την πλάστιγγα προς μια ύφεση, η οποία θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στα εμπορεύματα.


Τα ιστορικά στοιχεία που αναλύθηκαν από τη Citi δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της ύφεσης στις ΗΠΑ, οι αγορές εμπορευμάτων αντιμετωπίζουν συνήθως σημαντική μεταβλητότητα, με τους τομείς της ενέργειας να πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά. Κατά μέσο όρο, ο ευρύς δείκτης εμπορευμάτων Bloomberg (BCOMTR) έχει καταγράψει ετήσιες απώλειες περίπου 28% κατά τη διάρκεια περιόδων ύφεσης, με τα βιομηχανικά μέταλλα και τη γεωργία να σημειώνουν επίσης απότομη πτώση.

“Ωστόσο, κατά την περίοδο έξι μηνών μετά την ύφεση στις ΗΠΑ, τα εμπορεύματα συνήθως σημειώνουν εντυπωσιακή ανάκαμψη σε όλους τους τομείς, σύμφωνα με μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και του επενδυτικού κλίματος”, ανέφεραν οι αναλυτές.

Τα πολύτιμα μέταλλα, γνωστά για την ανθεκτικότητά τους, συχνά οδηγούν αυτή την ανάκαμψη. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων περιόδων μετά την ύφεση, τα πολύτιμα μέταλλα σημείωσαν κατά μέσο όρο κέρδη 26%, ακολουθούμενα από τα βιομηχανικά μέταλλα και την ενέργεια με κέρδη 25% και 24%, αντίστοιχα. Αυτός ο κυκλικός χαρακτήρας των αγορών βασικών εμπορευμάτων υπογραμμίζει τους στενούς δεσμούς τους με την οικονομική ανάκαμψη και την αναθέρμανση.


Όσον αφορά τις ροές περιουσιακών στοιχείων, η Citi σημειώνει ότι για την εβδομάδα που έληξε στις 13 Αυγούστου 2024, υπήρξαν εκροές ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από συναλλαγές δεικτών εμπορευμάτων και ETF, φέρνοντας τις εισροές από την αρχή του έτους στα 26,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ τα περιουσιακά στοιχεία λιανικής και θεσμικών εμπορευμάτων υπό διαχείριση (AUM) αυξήθηκαν κατά 5,7% σε ετήσια βάση, μειώθηκαν κατά 3,7% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο στα 716 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ETP (Exchange Traded Product), στην οποία κυριαρχούν τα tickers χρυσού, σημείωσε άνοδο 2,4% σε μηνιαία βάση και 8,3% σε ετήσια βάση στα 396,5 δισ. δολάρια. Παρά τις τρέχουσες προκλήσεις, η Citi διατηρεί μια συγκρατημένα αισιόδοξη προοπτική για τα εμπορεύματα μεσοπρόθεσμα.


Ενώ τα βασικά μέταλλα μπορεί να δυσκολευτούν βραχυπρόθεσμα λόγω του αδύναμου μεταποιητικού κλίματος και των φόβων ύφεσης στις ΗΠΑ, η Citi αναμένει ανάκαμψη καθώς οι φυσικές αγορές σφίγγουν και η ανάκαμψη της μεταποίησης εδραιώνεται με τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων.


Ο χαλκός, για παράδειγμα, προβλέπεται να ανακάμψει στα 9.500 δολάρια ανά τόνο μέχρι τον Νοέμβριο και θα μπορούσε ενδεχομένως να φτάσει τα 11.000 δολάρια ανά τόνο μέσα στους επόμενους 6-12 μήνες

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο