Τι αναμένεται στην συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη;

πληθωρισμός

ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνεδριάζει την Πέμπτη, με τις αγορές να προσβλέπουν σε οποιαδήποτε ώθηση προς μείωση των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός εξασθενεί.

Η ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια στο επίπεδο ρεκόρ του 4%, ακολουθεί ένα δύσκολο μονοπάτι μεταξύ της διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό ώστε να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, χωρίς να μειώσει πολύ αργά καθώς οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν γρήγορα.

«Οι ομιλητές της ΕΚΤ, ακόμη και αν έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, έχουν αναγνωρίσει ότι έρχονται μειώσεις επιτοκίων», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley, Jens Eisenschmidt. «Η συνάντηση του Μαρτίου θα είναι η ευκαιρία να αλλάξουμε τη γλώσσα στη δήλωση για να το σηματοδοτήσουμε αυτό».

1) Θα μπορούσε η ΕΚΤ να αλλάξει την επικοινωνία της;

Η ΕΚΤ έχει αναβάλει τη συζήτηση για μείωση των επιτοκίων και οι αγορές αναμένουν τώρα μειώσεις 90 μονάδων βάσης (bps) φέτος, έναντι 150 bps στις αρχές του 2024.

Ωστόσο, η χαλάρωση είναι στα χαρτιά και οι έμποροι θέλουν καθοδήγηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μιας πρώτης κίνησης.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, Peter Kazimir, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα αναγνωρίσει τις βελτιωμένες προοπτικές για τον πληθωρισμό την Πέμπτη, αλλά πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε δέσμευση μείωσης των επιτοκίων ακόμα.

«Η τιμολόγηση της αγοράς (των μειώσεων των επιτοκίων) έχει κινηθεί προς μια πιο λογική κατεύθυνση, μειώνοντας την ανάγκη για ώθηση», δήλωσε ο οικονομολόγος της Berenberg για την Ευρώπη, Salomon Fiedler, προσθέτοντας ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde πιθανότατα θα επαναλάβει την εξάρτηση από τα δεδομένα.

2) Υπάρχει κίνδυνος η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια πολύ αργά;

Σίγουρα. Η καθυστέρηση των μειώσεων των επιτοκίων αυξάνει την πιθανότητα να κινηθούμε πιο επιθετικά αργότερα, εάν ο πληθωρισμός μειωθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau λέει ότι «ενεργώντας σταδιακά και ρεαλιστικά μπορεί να είναι προτιμότερο από το να αποφασίζουμε πολύ αργά και στη συνέχεια να πρέπει να προσαρμοστούμε υπερβολικά».

Υπάρχει επίσης μια περίπτωση να μην βιαστείτε. Η Λαγκάρντ έχει τονίσει ότι η ΕΚΤ πρέπει να αποφύγει τη μείωση των επιτοκίων πολύ νωρίς, καθώς αυτό θα μπορούσε να παρατείνει τον υψηλό πληθωρισμό.

Ακόμη και ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι το «βέλτιστο timing» μπορεί να είναι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

«Αν αυτό είναι το μήνυμα που προέρχεται από έναν Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη, αυτό είναι πιθανώς ένας αρκετά καλός δείκτης ότι ο Ιούνιος θα είναι όταν θα δούμε δράση, σε αντίθεση με νωρίτερα», δήλωσε ο Gareth Hill, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Royal London Asset Management.

3) Ποια είναι η μεγάλη υπόθεση με τους μισθούς;

Λοιπόν, η ΕΚΤ έχει ξεχωρίσει τους μισθούς ως τον πιο σημαντικό παράγοντα που καθορίζει εάν μπορεί να μειώσει τα επιτόκια.

Η αύξηση των μισθών μέσω διαπραγματεύσεων επιβραδύνθηκε στο 4,46% το τέταρτο τρίμηνο από 4,69% το προηγούμενο τρίμηνο, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το 2005.

Ο πιο μελλοντοστραφής δείκτης παρακολούθησης μισθών της Indeed κορυφώθηκε στα τέλη του 2022, αλλά εξακολουθούσε να βρίσκεται στο 3,9% τον Ιανουάριο, πάνω από το 3% που η ΕΚΤ λέει ότι είναι συμβατό με τον στόχο του πληθωρισμού 2%.

Τα στοιχεία για τους μισθούς του πρώτου τριμήνου, ζωτικής σημασίας για την ΕΚΤ, θα ανακοινωθούν μόλις τον Μάιο, οπότε ο Ιούνιος θα είναι η πρώτη φορά που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να δουν αρκετά στοιχεία επιβράδυνσης της αύξησης των μισθών.

4) Τι θα δείξουν οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ;

Οι οικονομολόγοι αναμένουν αναθεωρήσεις προς τα κάτω των προβλέψεων για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό το 2024.

Η ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ κυμάνθηκε γύρω από το μηδέν για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις μείωσε την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ για φέτος στο 0,8% από 1,2%.

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στο μπλοκ υποχώρησε στο 2,6% τον Φεβρουάριο από 2,8% τον προηγούμενο μήνα.

«Η πρόβλεψη της ΕΚΤ για τον μετρούμενο πληθωρισμό θα πρέπει να μειωθεί, καθώς οι τιμές της ενέργειας είναι περίπου 20% ασθενέστερες από ό,τι κατά τη στιγμή των μακροοικονομικών προβλέψεων του Δεκεμβρίου», σημείωσε ο ανώτερος ευρωπαίος οικονομολόγος της Nomura Andrzej Szczepaniak.

5) Έχει σημασία αν η ΕΚΤ κάνει περικοπές πριν από τη Fed;

Όχι πραγματικά. Η οικονομία της ευρωζώνης είναι ασθενέστερη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν ισχυρότερα επιχειρήματα για νομισματική χαλάρωση.

Αλλά η ιστορία δείχνει ότι η ΕΚΤ κινείται μετά την Federal Reserve, οπότε το ποιος θα κινηθεί πρώτος είναι επίκαιρο, ειδικά από τη στιγμή που μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα μπορούσε να πιέσει το ευρώ.

Οι traders βλέπουν μεγάλη πιθανότητα τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, με ελαφρώς υψηλότερη πιθανότητα για την ΕΚΤ.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο υγιές οικονομικό επιχείρημα που να λέει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να φύγει μέχρι να φύγει η Fed», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων του ευρώ της Barclays, Rohan Khanna.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο