Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα κατά τη συνεδρίασή της αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.
Ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται και οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται για την ευρωζώνη – τα 20 κράτη που μοιράζονται το ευρώ – η ΕΚΤ θα επιμείνει στη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Με την πρόσφατη μεταβλητότητα της αγοράς ομολόγων, η συζήτηση για μια πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιξης μπορεί να χρειαστεί να αναβληθεί.
“Ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, οι επιθέσεις στο Ισραήλ και οι πιθανές επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου δημιουργούν έναν νέο ανοδικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό”, δήλωσε ο Dirk Schumacher, παρατηρητής της ΕΚΤ στη Natixis σε ερευνητικό σημείωμα.
“Ταυτόχρονα, οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν επίσης αυξηθεί, περιπλέκοντας περαιτέρω την εικόνα για την ΕΚΤ”
Μείωση πληθωρισμού
Σύμφωνα με την Eurostat, ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο παρουσίασε μείωση στο 4,3% από 5,2% τον Αύγουστο. Αυτό είναι ταχύτερο από το αναμενόμενο, αλλά επικρατούν ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό μέσω των μισθολογικών επιπτώσεων και της απειλής μιας υψηλότερης τιμής του πετρελαίου.
Από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ -στην οποία μόνο μια μικρή πλειοψηφία των μελών του συμβουλίου ψήφισε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων- οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί σημαντικά, προκαλώντας κάποια ανησυχία στη Φρανκφούρτη.
“Η άνοδος των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, ανάλογα με τις υποκείμενες αιτίες, και η αυξημένη μεταβλητότητα της αγοράς θα μπορούσαν έτσι να αποτελέσουν τις κύριες προκλήσεις για την τρέχουσα πολιτική της ΕΚΤ και τις προσπάθειες αποφυγής της ύφεσης”, δήλωσε ο Anatoli Annenkov, ανώτερος Ευρωπαίος οικονομολόγος της Societe Generale, σε σημείωμα της ΕΚΤ.
Η άνοδος των αποδόσεων μπορεί επίσης να επισκιάσει τις συζητήσεις σχετικά με το αν θα επιταχυνθεί η μείωση του ισολογισμού της ΕΚΤ.
“Οι υψηλότερες αποδόσεις των παγκόσμιων ομολόγων και τα ευρύτερα spreads (όχι τουλάχιστον για την Ιταλία) μας υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να είναι αποσταθεροποιητικό για την ΕΚΤ να επιταχύνει το QT που σχετίζεται με το PEPP – ή ακόμη και να συζητήσει το θέμα με μεγάλη λεπτομέρεια στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας”, δήλωσε ο Reinhard Cluse της UBS σε ηλεκτρονικό μήνυμα στο CNBC.
Το PEPP, ή αλλιώς το Πρόγραμμα Αγοράς Έκτακτης Ανάγκης για Πανδημία, είναι ένα ευέλικτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που εισήχθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.
“Εάν οι αγορές ηρεμήσουν και πάλι τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, θα εξακολουθούσαμε να βλέπουμε την πιθανότητα η ΕΚΤ να φέρει τελικά το PEPP-QT κατά μερικά τρίμηνα πιο μπροστά”
Εκτός από το QT, το ερώτημα του πόσο καιρό είναι “υψηλότερα για περισσότερο” θα είναι ένα μεγάλο θέμα στην Αθήνα. Με άλλα λόγια: πότε θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια
“Το Διοικητικό Συμβούλιο θα είναι προσεκτικό στο να μην στραφεί λανθασμένα προς μια περικοπή πολύ σύντομα. Αναμένουμε την πρώτη περικοπή τον Σεπτέμβριο του 24. Ο κίνδυνος μετατοπίζεται προς τον Ιούνιο-24”, δήλωσε ο Mark Wall, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, σε ερευνητικό σημείωμα.
Πηγή: cnbc.com