Τι αναμένεται να επηρεάσει σήμερα τις αγορές

αγορά εργασίας

Bank of America

Η περίοδος τριμηνιαίων εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζεται την Τρίτη, με την Bank of America και τη Morgan Stanley να είναι οι τελευταίες από τις μεγάλες τράπεζες της χώρας που θα υποβάλουν εκθέσεις. Αλλού, η ανάπτυξη της Κίνας ξεπέρασε τις προσδοκίες, ενώ η αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε σημάδια σταθεροποίησης.

Οι μεγάλες τράπεζες συνεχίζουν τις ανακοινώσεις

Η περίοδος κερδών πρώτου τριμήνου θα συνεχιστεί την Τρίτη, με τον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ να παραμένει στο επίκεντρο, καθώς η Bank of America (NYSE:BAC) και η Morgan Stanley (NYSE:MS) πρόκειται να υποβάλουν εκθέσεις.

Η JPMorgan Chase (NYSE:JPM), η Citigroup (NYSE:C) και η Wells Fargo (NYSE:WFC) ξεκίνησαν απογοητευτικά τη σεζόν την Παρασκευή, αλλά η Goldman Sachs (NYSE:GS) ανέτρεψε το κλίμα με ισχυρούς αριθμούς που τροφοδοτήθηκαν από την ανάκαμψη της ανάληψης κινδύνων, των συμφωνιών και της διαπραγμάτευσης ομολόγων κατά το πρώτο τρίμηνο, η οποία ανέβασε τα κέρδη ανά μετοχή στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2021.

Αναμένονται και άλλες σημαντικές εκθέσεις, μεταξύ άλλων από τις Johnson & Johnson (NYSE:JNJ), UnitedHealth (NYSE:UNH) και United Airlines (NASDAQ:UAL).


Με την περίοδο υποβολής των εκθέσεων του πρώτου τριμήνου να βρίσκεται σε εξέλιξη, 30 εταιρείες του S&P 500 έχουν δημοσιεύσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα με 6% υψηλότερα κέρδη, σύμφωνα με την BofA Global Research.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη είναι πιθανό να αποδυναμωθούν, καθώς οι εταιρείες εκδίδουν επιφυλακτικές προβλέψεις, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Evercore ISI.

“Πιστεύουμε ότι οι εταιρικές προοπτικές θα είναι πιο επιφυλακτικές και τα κέρδη ανά μετοχή θα αναθεωρηθούν χαμηλότερα”, ανέφερε η Evercore σε ερευνητικό σημείωμα την Κυριακή.

Η Evercore δήλωσε ότι είναι αμυντικά τοποθετημένη, συμπεριλαμβανομένων των αξιολογήσεων “outperform” για τους τομείς των καταναλωτικών αγαθών, της υγειονομικής περίθαλψης και των υπηρεσιών επικοινωνίας, καθώς αναμένει “εντεινόμενη μεταβλητότητα”

Τα προθεσμιακά συμβόλαια διατηρούν τον πρόσφατο αδύναμο τόνο

Τα futures των αμερικανικών μετοχών υποχώρησαν την Τρίτη, συνεχίζοντας την πρόσφατη αδυναμία, καθώς οι επενδυτές χωνεύουν τα εταιρικά κέρδη, την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Μέχρι τις 04:00 ET (08:00 GMT), το συμβόλαιο του Dow ήταν 20 μονάδες ή 0,1% χαμηλότερα, το συμβόλαιο του S&P 500 έπεσε 3 μονάδες ή 0,1%, ενώ το συμβόλαιο του Nasdaq 100 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο.

Οι κύριοι δείκτες σημείωσαν μεγάλες απώλειες τη Δευτέρα, με τον Dow Jones Industrial Average να υποχωρεί σχεδόν 250 μονάδες ή 0,7%, διαγράφοντας τα περισσότερα από τα κέρδη του φέτος, τον S&P 500 να χάνει 1,2% και τον Nasdaq Composite να πέφτει 1,8%.

Βαρύνουσα επίδραση είχε η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων -με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς να σκαρφαλώνει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο- μετά την ανακοίνωση ισχυρών στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις που αύξησαν περαιτέρω την πιθανότητα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων μέχρι πολύ αργότερα μέσα στο έτος.

Η αυξημένη ένταση στη Μέση Ανατολή, μετά την εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων από το Ιράν κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, πλήττει επίσης τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου.

Το οικονομικό ημερολόγιο περιλαμβάνει την ανακοίνωση των στοιχείων της βιομηχανικής παραγωγής για τον Μάρτιο, καθώς και τις τελευταίες μετρήσεις για τις ενάρξεις κατοικιών και τις οικοδομικές άδειες, οι οποίες θα παράσχουν περισσότερες πληροφορίες για την υγεία του τομέα της στέγασης.

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε έντονα το α΄ τρίμηνο

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν το πρώτο τρίμηνο του 2024, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να ενισχύεται από τα συνεχή κυβερνητικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 5,3% σε ετήσια βάση τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν την Τρίτη. Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από τις προσδοκίες για ανάπτυξη 4,8% και βελτιώθηκε από το 5,2% που είχε σημειωθεί το προηγούμενο τρίμηνο.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,6% στο τρίμηνο, μια βελτίωση από την αύξηση 1% που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής σε μια προσπάθεια να επιτύχει τον στόχο της για αύξηση του ΑΕΠ το 2024 κατά 5% περίπου, με τον περσινό ρυθμό ανάπτυξης του 5,2% να κολακεύεται πιθανώς από την ανάκαμψη από το 2022 που επλήγη από τον Covid.

Η μέτρηση ήρθε καθώς τα στοιχεία του δείκτη διευθυντών αγορών που δημοσιεύθηκαν για τους τρεις πρώτους μήνες του 2024 έδειξαν κάποια βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδίως στον τομέα της μεταποίησης.

Ωστόσο, άλλα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδωσαν μια πιο αδύναμη εικόνα, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δυσκολεύεται να επιτύχει μια ισχυρή και βιώσιμη ανάκαμψη μετά το Covid, επιβαρυμένη, ιδίως, από την παρατεταμένη ύφεση της αγοράς ακινήτων.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για αύξηση 5,4% και επιβραδύνοντας από το 7% που είχε σημειωθεί τους δύο πρώτους μήνες του έτους.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,1% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για 5,1% και επιβραδύνοντας απότομα από το 5,5% που σημειώθηκε τους δύο προηγούμενους μήνες.

Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι οι κινεζικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να τονώνουν την οικονομία προκειμένου να επιτύχουν τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης στο τέλος του έτους.

Επιβράδυνση της αύξησης των βασικών μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκιά της στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 κατά τη συνεδρίασή της τον περασμένο μήνα, με τον διοικητή Andrew Bailey να δηλώνει στη συνέχεια ότι η οικονομία της Βρετανίας κινείται προς το σημείο όπου η κεντρική τράπεζα μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Ο Bailey δήλωσε ότι υπήρξαν “περαιτέρω ενθαρρυντικά σημάδια ότι ο πληθωρισμός μειώνεται”, αλλά είπε επίσης ότι η BoE χρειάζεται περισσότερη βεβαιότητα ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι πλήρως υπό έλεγχο.

Μία από τις κύριες ανησυχίες της τράπεζας ήταν το ενδεχόμενο πληθωρισμού λόγω των μισθών, και αυτό μπορεί να ανακουφίστηκε εν μέρει από τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Τρίτη.

Η αύξηση των βασικών μισθών στη Βρετανία επιβραδύνθηκε και πάλι τους τρεις μήνες έως τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας την ασθενέστερη αύξηση από τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

Οι τακτικοί μισθοί εξαιρουμένων των μπόνους αυξήθηκαν κατά 6,0% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, από αύξηση 6,1% την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Η αύξηση των συνολικών αποδοχών, που περιλαμβάνει τις πιο ευμετάβλητες πληρωμές μπόνους, παρέμεινε αμετάβλητη στο 5,6%.

Οι έμποροι αναμένουν γενικά ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια είτε τον Αύγουστο είτε τον Σεπτέμβριο.

Αβέβαιες οι προοπτικές στην Μέση Ανατολή

Οι τιμές του αργού σταθεροποιήθηκαν την Τρίτη, καθώς οι έμποροι επεξεργάστηκαν τα στοιχεία για την κινεζική ανάπτυξη, καθώς και τις αβέβαιες προοπτικές στη Μέση Ανατολή.

Μέχρι τις 04:00 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού διαπραγματεύονταν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα στα 85,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Brent παρέμεινε αμετάβλητο στα 90,10 δολάρια το βαρέλι.

Τα στοιχεία που δείχνουν ότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το πρώτο τρίμηνο [βλ. παραπάνω] στήριξαν την αγορά αργού, δεδομένου ότι η ανάκαμψη του μεγαλύτερου εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο φέτος ήταν ο κύριος ανοδικός παράγοντας που οδήγησε τις προβλέψεις.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο, αλλά υποχώρησαν τη Δευτέρα, αφού η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο αποδείχθηκε λιγότερο επιζήμια από ό,τι αναμενόταν, μειώνοντας τις ανησυχίες για μια ταχέως εντεινόμενη σύγκρουση που θα πλήξει την προσφορά από την πλούσια σε πετρέλαιο αυτή περιοχή.

Το επίκεντρο είναι τώρα το πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, δεδομένου ότι το Ιράν παράγει περισσότερα από 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως ως ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο