Τι αναμένουν οι αναλυτές για τα αποτελέσματα Q3 των μεγάλων τραπεζών της Wall Street;

Wall Street

Οι ανακοινώσεις για τα κέρδη των μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ αναμένεται να έχουν καλύτερη πορεία από ό,τι υποδηλώνει η αδυναμία των τιμών των μετοχών τους, όταν θα ξεκινήσει η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών κερδών τρίτου τριμήνου την ερχόμενη Παρασκευή.

Η JPMorgan Chase & Co., η Wells Fargo & Co., και η Citigroup, θα ανακοινώσουν θα ανακοινώσουν τα τριμηνιαία οικονομικά τους αποτελέσματα την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ ακολουθούν η Bank of America Corp. και η Goldman Sachs στις 17 Οκτωβρίου, και η Morgan Stanley MS στις 18 Οκτωβρίου.

Wall Street

Η μετοχή της Citibank σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στο τρίτο τρίμηνο, με απώλειες 10,7%. Ταυτόχρονα, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη της από τους αναλυτές της Wall Street έχει μειωθεί μόνο κατά 6%.

Ενώ οι τιμές των μετοχών και οι αλλαγές στις προσδοκίες των αναλυτών για τα κέρδη δεν συσχετίζονται άμεσα, η τρέχουσα δυναμική αντανακλά το πτωτικό κλίμα για τις τράπεζες όλο το έτος.

Στα σύννεφα που συγκεντρώνονται πάνω από τον κλάδο, περιλαμβάνονται οι αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις για την τήρηση των ρυθμιστικών κατευθυντήριων γραμμών, και οι ανησυχίες για τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων που επηρεάζουν τις τιμές των χρεογράφων και άλλων τίτλων στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Άλλες ανησυχίες περιλαμβάνουν πιθανές μειώσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους, δηλαδή τα κέρδη που αποκομίζουν οι τράπεζες από τα δάνεια σε σύγκριση με αυτά που καταβάλλουν ως τόκους για τις καταθέσεις.

Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν επίσης νευρικότητα όσον αφορά τις αξίες των εμπορικών ακινήτων, καθώς οι εργαζόμενοι στα γραφεία μένουν στο σπίτι και η ζήτηση για χώρους εργασίας μειώνεται.

Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες αυξάνουν επίσης τα αποθεματικά τους εν αναμονή μιας οικονομικής ύφεσης, σε μια κίνηση που διοχετεύει χρήματα μακριά από τα τριμηνιαία αποτελέσματά τους.

Ωστόσο, οι μεγαλύτερες τράπεζες τα πήγαν καλύτερα στο περιβάλλον που έχει πλέον διαμορφωθεί από ό,τι οι μικρότερες.

Με την έκθεση σε περισσότερες πηγές εσόδων, όπως οι πιστωτικές κάρτες, οι μεγάλες τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν υγιέστερες από ό,τι υποδηλώνουν οι αδύναμες τιμές των μετοχών τους τελευταία, δήλωσε ο Brian Mulberry, διαχειριστής χαρτοφυλακίου πελατών της Zacks Investment Management, η οποία κατέχει θέση στην JPMorgan Chase.

“Το μεγαλύτερο είναι καλύτερο σε αυτή την περίοδο κερδών”, δήλωσε ο Mulberry. “Οι τράπεζες που είναι αρκετά μεγάλες, ώστε να έχουν διαφοροποιημένες επιχειρήσεις φαίνεται να τα πηγαίνουν καλά”

Από τις έξι μεγάλες τράπεζες, η Wells Fargo και η JPMorgan Chase είδαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street για τα κέρδη τους να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Οι προσδοκίες για την Bank of America παρέμειναν περίπου αμετάβλητες και οι εκτιμήσεις για τις Citigroup, Goldman Sachs, και Morgan Stanley μειώθηκαν.

Τα υψηλότερα επιτόκια και η εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων αυτή την εβδομάδα επιβάρυναν σημαντικά τις τραπεζικές μετοχές, και πίεσαν τα κέρδη που αποκομίζουν από τα δάνεια σε σύγκριση με αυτά που δαπανούν για να διατηρήσουν τις καταθέσεις με τη μορφή πληρωμών τόκων.

Η εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες λόγω των νέων αβεβαιοτήτων στο γεωπολιτικό μέτωπο έπληξε τις τραπεζικές μετοχές στις αρχές της εβδομάδας που μας πέρασε, αλλά στη συνέχεια αντισταθμίστηκε από την ισχυρότερη από την αναμενόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Σεπτεμβρίου την Παρασκευή, η οποία προκάλεσε κάποια κέρδη στον κλάδο.

Αν και η σύναψη συμφωνιών ενδεχομένως έπιασε πάτο το δεύτερο τρίμηνο ή στις αρχές του τρίτου τριμήνου, δεν απογειώθηκε σημαντικά ούτε τους τελευταίους μήνες.

Αυτό θα επιβαρύνει τα κέρδη στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής, ο οποίος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την παροχή συμβουλών για συγχωνεύσεις και εξαγορές, την άντληση κεφαλαίων για εταιρικούς πελάτες και την αναδοχή αρχικών δημόσιων προσφορών.

“Το τρίτο τρίμηνο ήταν άλλο ένα αδύναμο τρίμηνο για τις συναλλαγές στις ΗΠΑ, καθώς η απειλή περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων παρέμεινε και είδαμε τη συνήθη καλοκαιρινή επιβράδυνση κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο”, δήλωσε ο Phil Isom, παγκόσμιος επικεφαλής του τμήματος συγχωνεύσεων και εξαγορών της KPMG.

Εν τω μεταξύ, οι τραπεζικές μετοχές φαίνονται φθηνές αυτή τη στιγμή. Οι χρηματοοικονομικές μετοχές διαπραγματεύονται σήμερα στο 87% του μέσου όρου τιμής προς κέρδη 10 ετών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο αρθρογράφος του MarketWatch Deep Dive Philip van Doorn.

Ο τραπεζικός αναλυτής Vivek Juneja της J. P. Morgan Chase δήλωσε ότι η απότομη άνοδος των μακροπρόθεσμων επιτοκίων και η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων στο 5% έχει προκαλέσει την ανησυχία των τραπεζών, την οποία χαρακτήρισε υπερβολική.

“Δεν αναμένουμε εκροές καταθέσεων ή ανησυχίες για τη ρευστότητα στις τράπεζες μας – δεν είδαν πίεση στις καταθέσεις τον Μάρτιο, πολλές είδαν εισροές και η ρευστότητα έχει αυξηθεί στις μεγάλες τράπεζες όπου η ρευστότητα ήταν σχετικά χαμηλότερη τον Μάρτιο”, δήλωσε.

Τα κέρδη της JPMorgan Chase ακολουθούν την υπεραπόδοση της μετοχής της

Ως η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα με βάση την κεφαλαιοποίηση της, η μετοχή της JPMorgan παρουσιάστηκε ανθεκτική το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας μικρές απώλειες 0,3% μεταξύ 1ης Ιουλίου και 30 Σεπτεμβρίου.

Οι αναλυτές της Wall Street αναμένουν ότι η JPMorgan Chase θα εμφανίσει κέρδη τρίτου τριμήνου ύψους 3,90 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 39,55 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Οι αναλυτές έγιναν επίσης πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της τράπεζας κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή της JPMorgan την 1η Ιουλίου αναμενόταν στα 3,53 δολάρια ανά μετοχή και τώρα η εκτίμηση αυτή έχει αυξηθεί κατά 37 σεντς ανά μετοχή.

Ως ένας από τους πιο γνωστούς διευθύνοντες συμβούλους στις ΗΠΑ, ο Jamie Dimon της JPMorgan παρέμεινε τόσο «ορατός» όσο ποτέ με μια σειρά συνεντεύξεων και δημόσιων εμφανίσεων στις οποίες επισήμανε τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και άλλες προκλήσεις της τρέχουσας οικονομίας.

Σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα, ο Dimon δήλωσε ότι η χειρότερη περίπτωση θα ήταν επιτόκια 7% με στασιμοπληθωρισμό.

“Εάν πρόκειται να έχουν μικρότερο όγκο και υψηλότερα επιτόκια, θα υπάρξει πίεση στο σύστημα”, δήλωσε ο Dimon. “Προτρέπουμε τους πελάτες μας να είναι προετοιμασμένοι για τέτοιου είδους πίεση”

Ο αναλυτής της KBW, Christopher McGratty, δήλωσε την Πέμπτη σε ερευνητικό σημείωμα ότι συστήνει overwight για την μετοχή της JPMorgan Chase.

“Μας αρέσει η JPM ενόψει του τριμήνου λόγω των προσδοκιών για αύξηση του μεριδίου αγοράς στον τραπεζικό τομέα και υψηλότερα από τα αναμενόμενα καθαρά έσοδα από τόκους για το 2023”, δήλωσε.

Οι αναλυτές αυξάνουν την εκτίμηση τους για τα κέρδη της Wells Fargo

Η μετοχή της Wells Fargo υποχώρησε κατά 4,3% κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, ακόμη και όταν οι αναλυτές αύξησαν τις εκιμήσεις τους για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου στα 1,23 δολαρίων ανά μετοχή από 1,18 δολάρια ανά μετοχή προηγουμένος.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Wells Fargo θα καταγράψει έσοδα ύψους 21,11 δισ. δολαρίων.

Η τράπεζα συνέχισε να σημειώνει πρόοδο στο ρυθμιστικό μέτωπο.

Τον Αύγουστο, συμφώνησε να καταβάλει στην Wells Fargo 35 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τις κατηγορίες ότι δεν παρείχε στους πελάτες της τις υποσχόμενες εκπτώσεις στις αμοιβές των μεσιτών.

Τα κέρδη της Citigroup εν μέσω προσπαθειών αναδιάρθρωσης

Η Citigroup αναμένεται να ανακοινώσει κέρδη ύψους 1,24 δολαρίων ανά μετοχή, μειωμένα από την εκτίμηση των 1,32 δολαρίων ανά μετοχή πριν από τρεις μήνες.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η τράπεζα θα ανακοινώσει έσοδα τρίτου τριμήνου ύψους 19,22 δισ. δολαρίων.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup, Jane Fraser, ηγείται μιας αναδιάρθρωσης στην τράπεζα, καθώς αποχωρίζεται τις υπερπόντιες μονάδες καταναλωτικής τραπεζικής και ενοποιεί την ανώτερη ηγεσία της.

Η τράπεζα δεν είναι πιθανό να μοιραστεί αριθμούς για τη μείωση του προσωπικού μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, αλλά πιθανότατα θα δώσει λίγο χρώμα στην προσπάθεια και στο πώς οι επιχειρήσεις της τα καταφέρνουν στο ασταθές περιβάλλον.

Οι προσδοκίες για τα κέρδη της Bank of America παραμένουν περίπου σταθερές

Η Bank of America αναμένεται να ανακοινώσει κέρδη τρίτου τριμήνου ύψους 81 σεντς ανά μετοχή, μειωμένα ελάχιστα από την πρόβλεψη για 83 σεντς ανά μετοχή στην αρχή του τριμήνου.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η τράπεζα θα ανακοινώσει έσοδα τρίτου τριμήνου ύψους 25,15 δισ. δολαρίων.

Παγιδευμένη από το πτωτικό κλίμα στον κλάδο, η μετοχή της Bank of America σημείωσε πτώση 4,6% κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

Τα κέρδη της Goldman Sachs στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εν μέσω θορύβου γύρω από τον διευθύνοντα σύμβουλο

Η μετοχή της Goldman Sachs κατέχει τη διάκριση ως η μόνη μεγάλη τράπεζα με θετικές επιδόσεις στο τρίτο τρίμηνο, με ισχνή άνοδο 0,3%.

Οι αναλυτές αναμένουν επί του παρόντος ότι ο γίγαντας των επενδυτικών τραπεζών θα ανακοινώσει 6,26 δολάρια ανά μετοχή, από 7,64 δολάρια ανά μετοχή στην αρχή του τριμήνου.

Αναμένουν ότι η τράπεζα θα ανακοινώσει έσοδα τρίτου τριμήνου ύψους 11,4 δισ. δολαρίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, David Solomon, βρίσκεται υπό έλεγχο μετά την αποκάλυψη ζημιών στη μονάδα καταναλωτικής τραπεζικής και την άσκηση επικρίσεων από τις τάξεις της.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα τριμηνιαία κέρδη της τράπεζας θα προσελκύσουν την προσοχή της Wall Street για ενδείξεις σχετικά με την πορεία του Solomon.

Η Morgan Stanley προβλέπει ότι τα κέρδη θα υποχωρήσουν ελαφρώς

Η τιμή της μετοχής της Morgan Stanley υποχώρησε κατά 4,4% το τρίτο τρίμηνο, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη αντιστάθηκαν σε κάθε απότομη πτώση.

Κατά τον τελευταίο έλεγχο, η Morgan Stanley αναμένεται να ανακοινώσει 1,36 δολάρια ανά μετοχή, από 1,56 δολάρια ανά μετοχή στην αρχή του τριμήνου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της FactSet.

Η τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει έσοδα τρίτου τριμήνου ύψους 13,33 δισ. δολαρίων.

Ενώ οι εκτιμήσεις για τα κέρδη της Morgan Stanley έχουν μειωθεί, η μεταβολή ήταν λιγότερο έντονη από την αντίπαλη επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, εν μέρει λόγω της υγείας της επιχείρησης διαχείρισης πλούτου.

Η τράπεζα μπορεί επίσης να παράσχει κάποια στοιχεία σχετικά με την επικείμενη μετάβαση στην ηγεσία της, καθώς δεν έχει ακόμη οριστεί επίσημα ο διάδοχος του διευθύνοντος συμβούλου James Gorman, ο οποίος θα αποωρήσει μέχρι τον Μάιο του 2024.

Καλύτεροι καιροί για τις τράπεζες, ενδεχομένως

Ενώ η αγορά συνεχίζει να ενστερνίζεται την άποψη ότι τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ορισμένοι παράγοντες του κλάδου παραμένουν αισιόδοξοι ότι η όποια ύφεση θα είναι ήπια και ότι η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει.

Ο Isom της KPMG δήλωσε ότι βλέπει σημάδια βελτίωσης στη σύναψη συμφωνιών.

“Βλέπουμε να μειώνεται το χάσμα μεταξύ των προσδοκιών αποτίμησης των πωλητών και των αγοραστών και γίνονται συμφωνίες για ποιοτικά περιουσιακά στοιχεία, αν και με τα υψηλότερα επιτόκια, τα ιδιωτικά κεφάλαια παραμένουν στο περιθώριο, με τους εταιρικούς αγοραστές να έχουν το προβάδισμα”, δήλωσε ο Isom.

Ο Brian Mulberry της Zacks Investment Management δήλωσε ότι αναμένει ανάκαμψη των τραπεζικών κερδών μέσα στους επόμενους 12 έως 18 μήνες, παρά το “πολύ αρνητικό κλίμα” στην αγορά.

Πηγή: marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο