Τι αναμένουν οι οικονομολόγοι τις Citi για τα επιτόκια

επιτόκια Citi

Οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν τώρα ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και όχι τον Ιούλιο, μετά από πολύ θερμότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας του Μαΐου που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

«Αναμένουμε τώρα 75 μονάδες βάσης συνολικών περικοπών φέτος τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της τράπεζας σε σημείωμα της Παρασκευής.

«Αλλά η έκθεση για τις θέσεις εργασίας δεν αλλάζει την άποψή μας ότι η ζήτηση προσλήψεων και η ευρύτερη οικονομία επιβραδύνεται και ότι αυτό τελικά θα προκαλέσει τη Fed να αντιδράσει με μια σειρά περικοπών που θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες», πρόσθεσαν.

Αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, και η επιτροπή είναι πιθανό να καθυστερήσουν οποιεσδήποτε αποφάσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αναμένοντας περισσότερα στοιχεία για βραδύτερη δραστηριότητα και πληθωρισμό.

Οι μισθοδοσίες της έρευνας καθιέρωσης ξεπέρασαν τις προσδοκίες, προσθέτοντας 272.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο, σε σύγκριση με τη συναίνεση των 175.000 και την πρόβλεψη της Citi για 140.000. Οι προσλήψεις στην κυβέρνηση, οι οποίες είχαν επιβραδυνθεί σε μόλις 7.000 τον περασμένο μήνα, αυξήθηκαν κατά 43.000 τον περασμένο μήνα. Οι προσλήψεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αυξήθηκαν επίσης, προσθέτοντας 89.000 θέσεις εργασίας.

Αντίθετα, η πιο ασταθής έρευνα των νοικοκυριών έδειξε πολύ ασθενέστερες επιδόσεις, με την απασχόληση να μειώνεται κατά 483.000 για το μήνα. Παρά τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας από 3,86% σε 3,96%, στρογγυλοποιώντας σε ποσοστό άνω του consensus 4,0%.

«Οι αξιωματούχοι της Fed ήταν πολύ αντιδραστικοί στα μηνιαία στοιχεία – πράγμα που σημαίνει ότι η σημερινή έκθεση μισθοδοσίας είναι αρκετή για να παραμείνουν σε κατάσταση αναμονής λίγο περισσότερο», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Citi.

Ωστόσο, η συνεχής αύξηση του ποσοστού ανεργίας και η ευρύτερη επιδείνωση της αγοράς εργασίας θα παραμείνουν ένας τομέας ανησυχίας για την κεντρική τράπεζα, πρόσθεσαν.

«Μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένουμε ότι οι αξιωματούχοι θα έχουν στραφεί στην εντολή απασχόλησης και θα έχουν προχωρήσει σε μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε διαδοχική συνεδρίαση, σε ένα τερματικό επιτόκιο 3,25-3,5%».

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο