Τι απαντούν 12 μέλη του Δ.Σ της ΕΚΤ για την μείωση των επιτοκίων

ΕΚΤ

Πλήθος οικονομολόγων και υπευθύνων χάραξης νομισματικής πολιτικής συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα για τις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου-συμπεριλαμβανομένων πολλών υπευθύνων λήψης αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Το CNBC μίλησε με 12 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στην εκδήλωση για να αποκαλύψει τις τελευταίες απόψεις τους σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων και τις πληθωριστικές πιέσεις, αφού οι αυξήσεις των τιμών στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν στο 2,4% τον Μάρτιο.

Η ΕΚΤ επέλεξε να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά τον Απρίλιο και την επόμενη συνεδρίασή της για να ψηφίσει τη νομισματική πολιτική στις 6 Ιουνίου.

Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έδωσε ένα σταθερό μήνυμα που αντικατόπτριζε τις δηλώσεις της σε πρόσφατες συνεντεύξεις τύπου: οι αγορές θα πρέπει να περιμένουν σύντομα μείωση των επιτοκίων, αποκλείοντας μεγάλες εκπλήξεις.

«Απλώς πρέπει να οικοδομήσουμε λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη σε αυτή την αποπληθωριστική διαδικασία, αλλά αν κινηθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, εάν δεν έχουμε μεγάλο σοκ στην ανάπτυξη, οδεύουμε προς μια στιγμή που πρέπει να μετριάζουμε τον περιοριστικό νομισματικό πολιτική», είπε η Λαγκάρντ στην Sara Eisen του CNBC.

François Villeroy de Galhau, διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας

Σύμφωνα με τον Villeroy, η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει τον Ιούνιο, ώστε τα υψηλότερα επιτόκια να μην προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, η οποία πέρυσι απέφυγε λίγο την ύφεση, αλλά έπεσε σε στασιμότητα.

Αποκλείοντας μια μεγάλη έκπληξη πριν από το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο στις αρχές Ιουνίου, «πρέπει να μειώσουμε τα επιτόκια γιατί τώρα είμαστε αρκετά σίγουροι και ολοένα και πιο σίγουροι για την αποπληθωριστική πορεία στη ζώνη του ευρώ», είπε ο Βιλερόι στην Κάρεν Τσο του CNBC.

«Υπάρχει τώρα μια πολύ μεγάλη συναίνεση ότι είναι καιρός να αναλάβουμε αυτήν την ασφάλιση περισσότερο ή λιγότερο έναντι αυτού που θα αποκαλούσα δεύτερο κίνδυνο. Ο πρώτος κίνδυνος είναι να δράσουμε πολύ νωρίς και να αφήσουμε τον πληθωρισμό να ανέβει ξανά και αυτό θα ήταν κίνδυνος», είπε. «Αλλά ο δεύτερος κίνδυνος θα ήταν να βρεθούμε πίσω από την καμπύλη και να πληρώσουμε πολύ υψηλό κόστος όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση».

Joachim Nagel, πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank

Η πιθανότητα «αυξάνεται» για περικοπή τον Ιούνιο, είπε ο Nagel. Πρόσθεσε ότι υπήρχαν επιφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου υψηλότερων τιμών του πετρελαίου.

«Ο βασικός πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι υψηλός. Για τη συνάντηση του Ιουνίου θα λάβουμε τις προβλέψεις μας, άρα θα λάβουμε τις νέες προβλέψεις μας και εάν υπάρχει επιβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός μειώνεται πραγματικά και θα πετύχουμε τον στόχο μας το 2025, όπως είπα, η πιθανότητα αυξάνεται Η μείωση των επιτοκίων είναι εδώ για τη συνάντηση του Ιουνίου», εξήγησε ο Nagel.

Robert Holzmann, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας

Ένα από τα πιο επιθετικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Holzmann επισήμανε τις γεωπολιτικές εντάσεις ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη μείωση των επιτοκίων φέτος.

«Έχουμε δει τι συνέβη στη Μέση Ανατολή… μπορεί να έχουμε διαφορετική τιμή πετρελαίου, και αυτό φυσικά μπορεί να μας απαιτήσει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας», είπε.

Mario Centeno, διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας

Για τον Centeno, ένα πιο ευγενικό μέλος, είναι «η ώρα να αλλάξει αυτός ο κύκλος της νομισματικής πολιτικής» δεδομένης της πρόσφατης επιβράδυνσης του πληθωρισμού.

«Είμαι σίγουρος ότι θα δώσουμε την απάντηση που είναι συνεπής με την ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ που έχουμε στις προβλέψεις μας», είπε ο Centeno, προσθέτοντας ότι οι προσδοκίες της αγοράς για τον Ιούνιο ήταν «πολύ σαφείς».

Gabriel Makhlouf, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας

Ο Makhlouf είπε ότι τα πιο πρόσφατα σύνολα δεδομένων είχαν αλλάξει την άποψή του για τα ποσοστά. Πριν από τα Χριστούγεννα δεν ήταν καν έτοιμος να αποκλείσει περαιτέρω πεζοπορίες.

Η ΕΚΤ ολοκλήρωσε τη σειρά 10 διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, όταν ανέβασε το βασικό της επιτόκιο στο ρεκόρ 4%.

«Νομίζω ότι τώρα τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει αρκετά δεδομένα για να πούμε ότι φτάσαμε στην κορυφή της σκάλας και στην τελευταία μας συνάντηση, από τη δική μου οπτική γωνία, έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να αρχίσουμε να μειώνουμε η σύσφιξη στη νομισματική πολιτική μας», είπε ο Makhlouf.

Pierre Wunsch, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας του Βελγίου

«Θα χρειαζόμασταν πραγματικά άσχημα νέα για να μην κάνουμε περικοπές τον Ιούνιο», δήλωσε ο Wunsch στο CNBC, αναφερόμενος σε δύο απροσδόκητα αρνητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό ή την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου. Οι προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ, τα στοιχεία μισθών και ο ρυθμός πληθωρισμού των υπηρεσιών θα είναι επίσης κρίσιμα, είπε.

Σχετικά με μια πιθανή περαιτέρω περικοπή τον Ιούλιο, ο Wunsch είπε ότι θα ήταν «στην προσεκτική πλευρά».

Boris Vujčić, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Κροατίας

Αναφερόμενος στο εάν η ΕΚΤ θα επηρεαζόταν από τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ, όπου ο πιο κολλώδης από τον αναμενόμενο πληθωρισμός και τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell έχουν αναγκάσει τις αγορές να απωθήσουν τις προσδοκίες τους για μειώσεις επιτοκίων, ο Vujčić τόνισε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

«Θα ασκήσουμε την πολιτική μας ανεξάρτητα από τη Fed. Θα εξετάσουμε το σύνολο των δεδομένων μας και υπάρχουν προφανείς αποκλίσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης από την έναρξη του κύκλου του πληθωρισμού, όχι μόνο τώρα. Έτσι, ό,τι και να επιλέξει η Fed δεν θα καθορίσει ποια είναι η επιλογή μας», είπε ο Vujčić.

Gediminas Šimkus, διοικητής της Τράπεζας της Λιθουανίας

Ο Σίμκους τόνισε επίσης τις διαφορές μεταξύ του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με τον πρώτο να καθοδηγείται από τη δημοσιονομική πολιτική μαζί με τα εμπορεύματα και τον δεύτερο να επικεντρώνεται στην ενέργεια και τα τρόφιμα.

«Δεν ακολουθούμε τη Fed… και τώρα η ΕΚΤ θα είναι η κεντρική τράπεζα που θα ακολουθήσει», είπε ο Šimkus. Αυτό συμβαίνει παρά τις πιθανές παγκόσμιες αρνητικές επιπτώσεις ενός ισχυρότερου δολαρίου λόγω των υψηλότερων για μακρύτερα επιτόκια στις ΗΠΑ, είπε.

Ο Šimkus πρόσθεσε ότι η τρέχουσα βάση του ήταν για «περίπου τρεις» μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Edward Scicluna, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μάλτας

Η Scicluna είπε ότι το υπόβαθρο μιας «πολύ αδύναμης οικονομίας, πολύ αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης τα τελευταία έξι τρίμηνα» στη ζώνη του ευρώ ήταν το κλειδί για τις αποφάσεις σχετικά με τα ποσοστά. Αυτό το πλαίσιο είναι παρά την απόκλιση μεταξύ της ανθεκτικότητας στον νότο που προσανατολίζεται στις υπηρεσίες και της αδυναμίας στον βορρά που εστιάζεται περισσότερο στην κατασκευή, είπε.

«Τα πάντα δείχνουν προς… μείωση του πληθωρισμού παντού, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, των τροφίμων, της ενέργειας και ούτω καθεξής», είπε.

«Είναι περισσότερο ζήτημα αν απέχετε από τον κίνδυνο και φοβάστε λόγω των κινδύνων που περιμένετε να περιορίσετε. Κάποιος θα μπορούσε να είχε μειώσει πολύ τα επιτόκια τον Μάρτιο ή ακόμα και τον Απρίλιο», συνέχισε, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου θα υποστήριζε μια μείωση του Ιουνίου.

Mārtiņš Kazāks, διοικητής της Τράπεζας της Λετονίας

Ο Kazāks είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι «σίγουρη» όσο χειρότερα ήταν πίσω από την άποψη του πληθωρισμού, παρά τους κινδύνους.

Δύο μετρήσεις για τον πληθωρισμό αναμένονται ακόμη πριν από τον Ιούνιο, σημείωσε, πράγμα που σημαίνει ότι μια περικοπή δεν είναι εγγυημένη – αλλά η «πιθανότητα είναι αρκετά υψηλή».

Olli Rehn, διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας

Όπως και άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ο Ρεν είπε ότι θα ήταν σκόπιμο να μειωθούν τα επιτόκια τον Ιούνιο, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να παραμένει σύμφωνα με τις προβλέψεις. Επισήμανε τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή ως πιθανό κίνδυνο.

«Μέχρι στιγμής η κλιμάκωση έχει αποφευχθεί και έχουμε δει ότι η αντίδραση της αγοράς στα γεγονότα ήταν μάλλον μέτρια… αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος κίνδυνος κλιμάκωσης», είπε.

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο