Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στην Γαλλία

εκλογές Γαλλία ΕΕ

εκλογές ακροδεξιά

Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «πολύ σοβαρή» στιγμή καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με τις χρηματοπιστωτικές αγορές να ταράζονται από τα ακροδεξιά και ακροαριστερά πολιτικά μπλοκ της χώρας που προηγούνται επί του παρόντος στις δημοσκοπήσεις.

Η πολιτική αβεβαιότητα έχει ήδη προκαλέσει ένα βίαιο ξεπούλημα γαλλικών ομολόγων και μετοχών μετά την απροσδόκητη προκήρυξη των εκλογών από τον κυβερνώντα κεντρώο κόμμα του από τον ευρωσκεπτικιστικό Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λεπέν στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη Κυριακή.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ σοβαρή στιγμή στην ιστορία της χώρας μας. Υπάρχουν μεγάλα ζητήματα που διακυβεύονται, με πολέμους και με πρωτοφανείς οικονομικές προκλήσεις», δήλωσε ο Μακρόν, μιλώντας στο τέλος της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιταλία.

Χαρακτηρίζοντας τα δύο μπλοκ «εξτρεμιστικά», ο Μακρόν είπε ότι κανένα από τα δύο δεν είναι σοβαρό πολιτικά ή ρεαλιστικό οικονομικά.

Μια πρώτη σειρά δημοσκοπήσεων έχει προβλέψει ότι το RN, το οποίο έχει υποσχεθεί να μειώσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο και να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές και να είναι σε θέση να κυβερνήσει.

Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη για το περιοδικό Le Point, η οποία δημοσιεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής, προέβλεπε ότι ο Εθνικός Συναγερμός θα προηγηθεί στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, οριακά μπροστά από έναν συνασπισμό αριστερών κομμάτων που ονομάζεται «Λαϊκό Μέτωπο».

Η δημοσκόπηση ανέφερε ότι το RN θα λάβει το 29,5% των ψήφων, σε σύγκριση με το 28,5% για το Λαϊκό Μέτωπο και το 18% για το στρατόπεδο του Μακρόν.

Τουλάχιστον δύο δημοσκοπήσεις έχουν φέρει την αριστερά όχι πολύ πίσω από το RN και μπροστά από το κεντρώο στρατόπεδο του Macron.

Αυτές οι δημοσκοπήσεις διεξήχθησαν προτού τα αριστερά κόμματα συμφωνήσουν να τρέξουν σε μια κοινή πλατφόρμα για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την ακροδεξιά και το στρατόπεδο του Μακρόν με υποσχέσεις να συνδέσουν τους μισθούς με τον πληθωρισμό και να εισαγάγουν φόρο περιουσίας για τους πλούσιους.

Το RN καλεί για προστατευτικές οικονομικές πολιτικές «πρώτα η Γαλλία».

Αναμένεται να ανακοινώσει λεπτομέρειες για το οικονομικό της πρόγραμμα τις επόμενες ημέρες και μέχρι στιγμής έχει δώσει μόνο γενικά σχόλια σχετικά με την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και τη μείωση των τιμών της ενέργειας.

«Απότομη κλίση»

Κρίνοντας από τις προτάσεις των τελευταίων βουλευτικών εκλογών του 2022, στις οποίες είπε ότι θα τηρήσει σε μεγάλο βαθμό, θα μειώσει τον ΦΠΑ στην ενέργεια στο 5,5% από 20% τώρα και θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, παρά τα ήδη σημαντικά επίπεδα δημόσιου χρέους.

Επισκεπτόμενος ένα αγρόκτημα στο Chuelles, νότια του Παρισιού, ο ηγέτης του RN Τζόρνταν Μπαρντέλα είπε ότι θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει με δράση ενάντια στα φορολογικά κενά.

Η δράση σε θέματα κόστους ζωής θα ήταν μία από τις προτεραιότητές του, είπε, παράλληλα με τον περιορισμό της μετανάστευσης και την αυστηρότητα του εγκλήματος.

«Η Γαλλία βρίσκεται σε ολισθηρή κατηφόρα, κινδυνεύει με χρεοκοπία», είπε, καλώντας τους Γάλλους «να τολμήσουν να επιλέξουν την αλλαγή».

Οι ανησυχίες για τη σταθερότητα προκάλεσαν το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα από το 2011 στη ζήτηση των επενδυτών premium να διατηρήσουν το γαλλικό δημόσιο χρέος και οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα.

Ανώτερα αφεντικά σε κορυφαίες γαλλικές εταιρείες τεχνολογίας έχουν προειδοποιήσει ότι οι περιορισμοί στη μετανάστευση που προτείνονται από το ακροδεξιό κόμμα National Rally αποτελούν απειλή για τη φιλοδοξία της χώρας να γίνει ο κορυφαίος κόμβος τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, τα αριστερά κόμματα παραμερίζουν τις διαφορές για να επιτύχουν μια συμφωνία αργά την Πέμπτη που περιλαμβάνει την κατάργηση της μη δημοφιλής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος του Μακρόν.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα έχει πλειοψηφία», δήλωσε η επικεφαλής των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ.

«Είναι είτε η ακροδεξιά είτε εμείς», είπε, προτρέποντας τους αριστερούς ψηφοφόρους να στηρίξουν τη νέα συμμαχία, που ονομάζεται «Λαϊκό Μέτωπο», η οποία συγκεντρώνει τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους, τους Κομμουνιστές και τη σκληροαριστερή Unbowed Γαλλία σε μια συμμαχία.

Συνδικάτα και οργανώσεις για τα δικαιώματα κάλεσαν τον κόσμο να συμμετάσχει σε συγκεντρώσεις κατά της ακροδεξιάς το Σαββατοκύριακο.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο