Τι δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ για πληθωρισμό και επιτόκια

ΕΚΤ

ΕΚΤ

Τα οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης δείχνουν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει προς τον στόχο, όπως είχε προβλεφθεί νωρίτερα, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται ακόμη περισσότερες πληροφορίες για να είναι σίγουρη, δήλωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ έχει διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα σε επίπεδα ρεκόρ από τον Σεπτέμβριο και έχει αποκρούσει τις συζητήσεις περί μείωσης των επιτοκίων μεταξύ των επενδυτών, υποστηρίζοντας ότι εξακολουθούν να λείπουν κρίσιμα στοιχεία, ιδίως σχετικά με τους μισθούς.

“Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη διαδικασία αποπληθωρισμού και αναμένεται να μας φέρουν σταδιακά σε περαιτέρω πτώση κατά τη διάρκεια του 2024”, δήλωσε η Λαγκάρντ σε ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

“Η τρέχουσα αποπληθωριστική διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να είναι σίγουρο ότι θα μας οδηγήσει σταθερά στον στόχο μας του 2%”, πρόσθεσε η Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας το καθιερωμένο πλέον μήνυμα της ΕΚΤ.

Οι αγορές βλέπουν τώρα 113 μονάδες βάσης για μειώσεις επιτοκίων φέτος, από 150 μονάδες βάσης πριν από λίγες εβδομάδες, αποδεχόμενες τη συντονισμένη αντίδραση της ΕΚΤ κατά των υπερβολικών στοιχημάτων χαλάρωσης της πολιτικής.

Μέρος της αντίδρασης της ΕΚΤ επικεντρώνεται στη σχετικά γρήγορη αύξηση των ονομαστικών μισθών, καθώς οι εργαζόμενοι επιδιώκουν να ανακτήσουν τα εισοδήματα που έχασαν λόγω του πληθωρισμού.

“Η αύξηση των μισθών συνεχίζει να είναι ισχυρή και αναμένεται να καταστεί όλο και πιο σημαντικός παράγοντας της δυναμικής του πληθωρισμού τα επόμενα τρίμηνα, αντανακλώντας τις στενές αγορές εργασίας και τις απαιτήσεις των εργαζομένων για αντιστάθμιση του πληθωρισμού”, δήλωσε η Λαγκάρντ.

Ο εμπροσθοβαρής δείκτης μισθών της ίδιας της ΕΚΤ συνέχισε να σηματοδοτεί ισχυρές μισθολογικές πιέσεις, αλλά τα στοιχεία σηματοδοτούν κάποια αποκλιμάκωση στο τέλος του περασμένου έτους, υποστήριξε η Λαγκάρντ.

Παρόλα αυτά, η ΕΚΤ έπρεπε να δει το αποτέλεσμα των μισθολογικών συμφωνιών που θα συναφθούν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους προτού να είναι σίγουρη ότι η αύξηση του εισοδήματος δεν θα ασκήσει αδικαιολόγητη ανοδική πίεση στις τιμές.

Δίνοντας ώθηση στον αποπληθωρισμό, η οικονομική ανάπτυξη κυμαίνεται πλέον γύρω στο μηδέν για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο και η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η δραστηριότητα θα παραμείνει “υποτονική” στο εγγύς μέλλον.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο