Τι έδειξαν τα stress test της Fed για τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ

Fed

Fed

Η Federal Reserve (Fed) δήλωσε την Τετάρτη ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες που λειτουργούν στις ΗΠΑ θα είναι σε θέση να αντέξουν ένα σενάριο σοβαρής ύφεσης, διατηρώντας παράλληλα την ικανότητά τους να δανείζουν σε καταναλωτές και εταιρείες.

Καθεμία από τις 31 τράπεζες στη φετινή ρυθμιστική άσκηση ξεπέρασε το εμπόδιο να μπορέσει να απορροφήσει ζημίες διατηρώντας παράλληλα περισσότερα από τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα κεφαλαίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Fed.

Το stress test υποθέτει ότι η ανεργία εκτινάσσεται στο 10%, οι αξίες των εμπορικών ακινήτων βυθίζονται 40% και οι τιμές των κατοικιών πέφτουν 36%.

«Τα φετινά αποτελέσματα δείχνουν ότι υπό το σενάριο πίεσης, οι μεγάλες τράπεζες θα έπαιρναν σχεδόν 685 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές υποθετικές ζημίες, ωστόσο θα εξακολουθούσαν να έχουν πολύ περισσότερα κεφάλαια από τις ελάχιστες κοινές απαιτήσεις μετοχικού κεφαλαίου τους», δήλωσε ο Michael Barr, αντιπρόεδρος εποπτείας της Fed. «Αυτά είναι καλά νέα και υπογραμμίζουν τη χρησιμότητα του επιπλέον κεφαλαίου που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια».

Το stress test της Fed είναι ένα ετήσιο τελετουργικό που αναγκάζει τις τράπεζες να διατηρήσουν επαρκή μαξιλάρια για επισφαλή δάνεια και υπαγορεύει το μέγεθος των επαναγορών μετοχών και των μερισμάτων. Η φετινή έκδοση περιελάμβανε γίγαντες όπως η JPMorgan Chase και Goldman Sachs, εταιρείες πιστωτικών καρτών συμπεριλαμβανομένης της American Express και περιφερειακών δανειστών όπως η Truist.

Ενώ καμία τράπεζα δεν φάνηκε να παρασύρεται από τη φετινή άσκηση, η οποία είχε περίπου τις ίδιες παραδοχές με τη δοκιμή του 2023, τα επίπεδα του συνολικού κεφαλαίου του ομίλου μειώθηκαν κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που ήταν χειρότερο από την πτώση του περασμένου έτους.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κλάδος κατέχει περισσότερα δάνεια καταναλωτικών πιστωτικών καρτών και περισσότερα εταιρικά ομόλογα που έχουν υποβαθμιστεί. Τα περιθώρια δανεισμού έχουν επίσης συμπιεστεί σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τη Fed.

«Ενώ οι τράπεζες είναι σε καλή θέση για να αντέξουν τη συγκεκριμένη υποθετική ύφεση ενάντια στην οποία τις δοκιμάσαμε, το stress test επιβεβαίωσε επίσης ότι υπάρχουν ορισμένοι τομείς που πρέπει να προσέξουμε», είπε ο Barr. «Το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι κίνδυνοι του εξελίσσονται πάντα και μάθαμε στη Μεγάλη Ύφεση το κόστος της αποτυχίας να αναγνωρίσουμε τους μεταβαλλόμενους κινδύνους».

Η Fed πραγματοποίησε επίσης αυτό που αποκάλεσε μια «διερευνητική ανάλυση» των πιέσεων χρηματοδότησης και μιας κατάρρευσης συναλλαγών που ίσχυε μόνο για τις οκτώ μεγαλύτερες τράπεζες.

Σε αυτή την άσκηση, οι εταιρείες φάνηκε να αποφεύγουν την καταστροφή, παρά την ξαφνική αύξηση του κόστους των καταθέσεων σε συνδυασμό με την ύφεση. Σε ένα σενάριο όπου καταρρέουν πέντε μεγάλα hedge funds, οι μεγάλες τράπεζες θα έχασαν μεταξύ 70 και 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτές οι τράπεζες έχουν σημαντική έκθεση σε hedge funds, αλλά ότι μπορούν να αντέξουν διαφορετικούς τύπους κραδασμών του χαρτοφυλακίου συναλλαγών», ανέφερε η Fed.

Οι τράπεζες αναμένεται να αρχίσουν να ανακοινώνουν τα τελευταία σχέδια επαναγοράς μετοχών τους την Παρασκευή.

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο