Τι έδειξε δημοσκόπηση του Reuters για την πρώτη μείωση επιτοκίων από την Fed

FED
The exterior of the Marriner S. Eccles Federal Reserve Board Building is seen in Washington, D.C., U.S., June 14, 2022. REUTERS/Sarah Silbiger

Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) των ΗΠΑ θα περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο για να μειώσει το βασικό της επιτόκιο, σύμφωνα με την πλειοψηφία των 100 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, με τους μισούς να λένε ότι θα υπάρξουν μόνο δύο μειώσεις φέτος και μόνο το ένα τρίτο περίπου προβλέπει περισσότερες.

Αυτή η αλλαγή στις προοπτικές – από την αρχή του Ιουνίου και δύο ή περισσότερες πρόσθετες μειώσεις σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε πριν από ένα μήνα – ακολουθεί τα στοιχεία για την επίμονη ισχύ της αμερικανικής αγοράς εργασίας και μια σειρά από ισχυρότερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε επίσης την Τρίτη ότι “τα πρόσφατα στοιχεία . . . δείχνουν ότι είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από τον αναμενόμενο για να επιτευχθεί αυτή η εμπιστοσύνη” ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί στο στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, σχόλια που εξασθένισαν τις ελπίδες για μειώσεις των επιτοκίων σύντομα.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες νωρίτερα φέτος τιμολογούσαν έξι μειώσεις των επιτοκίων της Fed από τον Μάρτιο, αναμένουν επίσης την πρώτη μείωση τον Σεπτέμβριο και μία ακόμη είτε τον Νοέμβριο είτε τον Δεκέμβριο.

Ενώ οι δημοσκοπήσεις του Reuters προβλέπουν σταθερά λιγότερες μειώσεις των επιτοκίων της Fed σε σχέση με τις αγορές, και οι δύο έχουν πλέον ευθυγραμμιστεί στην τελευταία έρευνα μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό της περασμένης εβδομάδας, τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τις πιο “επιθετικές” παρατηρήσεις του Πάουελ.

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα, 54 από τους 100, προέβλεψαν ότι η πρώτη μείωση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα γίνει τον Σεπτέμβριο, ωθώντας το εν λόγω επιτόκιο στο εύρος 5,00%-5,25%. Είκοσι έξι προβλέπουν μείωση τον Ιούλιο και μόνο τέσσερις δήλωσαν ότι θα γίνει τον Ιούνιο.

Τον περασμένο μήνα η πλειοψηφία των δύο τρίτων, 72 από τους 108, ανέμενε την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

“Πρόκειται για μια οικονομία που μας εκπλήσσει ξανά και ξανά με το πόσο ανθεκτική είναι. Έχουμε πολύ ισχυρή ανάπτυξη και δεν φαίνεται ότι η πολιτική της Fed έχει κάνει τόσο μεγάλη διαφορά”, δήλωσε ο Jonathan Millar, ανώτερος οικονομολόγος της Barclays στις ΗΠΑ.

Ο Millar αναμένει τώρα ότι η Fed θα μειώσει μόνο μία φορά φέτος, τον Σεπτέμβριο, μια αλλαγή από την προηγούμενη πρόβλεψή του για μείωση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από τον Ιούνιο.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), τον οποίο χρησιμοποιεί η Fed για να μετρήσει την πρόοδο προς τον στόχο της για πληθωρισμό 2%, αυξήθηκε σε ετήσιο ρυθμό 2,7% τον Μάρτιο, ταχύτερα από το 2,5% που αναφέρθηκε για τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της Fed Φίλιπ Τζέφερσον αυτή την εβδομάδα.

Οι προοπτικές για τα διάφορα μέτρα πληθωρισμού – ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ), ο ΔΤΚ χωρίς τρόφιμα και ενέργεια ή ο βασικός ΔΤΚ, ο ΔΤΚ και ο βασικός ΔΤΚ – αναβαθμίστηκαν σε γενικές γραμμές από τον προηγούμενο μήνα στην τελευταία έρευνα του Reuters. Κανένα από αυτά τα μέτρα πληθωρισμού δεν αναμενόταν να φθάσει το 2% τουλάχιστον μέχρι το 2026.

“Λένε ξανά και ξανά ότι η πολιτική είναι περιοριστική, αλλά υπάρχουν πολλές μετρήσεις που μπορεί να υποδηλώνουν ότι δεν είναι τόσο περιοριστική όσο νομίζουν . . . το ουδέτερο επιτόκιο πολιτικής σε ονομαστικούς όρους είναι ίσως 4,5% έως 5,0%. Αυτό υποδηλώνει ότι δεν είναι υπερβολικά περιοριστικοί”, πρόσθεσε ο Millar της Barclays.

Αν και δεν υπήρξε πλειοψηφία σχετικά με το πόσες μειώσεις επιτοκίων θα γίνουν φέτος, οι μισοί από τους συμμετέχοντες, 50 από τους 100, είδαν δύο μειώσεις κατά ένα τέταρτο του ποσοστού, 34 δήλωσαν περισσότερες από δύο, 12 είδαν μόνο μία μείωση και τέσσερις δήλωσαν καμία.

Το 60% των οικονομολόγων που απάντησαν σε μια πρόσθετη ερώτηση, 36 από τους 60, δήλωσαν ότι οι πιθανότητες να διατηρήσει η Fed τα επιτόκια σταθερά για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους είναι υψηλές ή πολύ υψηλές. Οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι η πιθανότητα ήταν χαμηλή ή πολύ χαμηλή.

Ορισμένοι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα ότι το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο τέλος του 2025 θα είναι τουλάχιστον 100 μονάδες βάσης υψηλότερο από ό,τι ανέμεναν μόλις πρόσφατα, υπογραμμίζοντας πόσο γρήγορα έχουν αλλάξει οι προοπτικές.

Ο Steve Englander, επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής για τη Βόρεια Αμερική στην Standard Chartered (OTC:SCBFF), δήλωσε ότι τα στοιχεία για τον ΔΤΚ του Μαρτίου “αυξάνουν την πιθανότητα ο πληθωρισμός να αποδεικνύεται πιο δύσκολο να εξαλειφθεί απ’ ό,τι πίστευε η Fed”.

“Καθυστερήσαμε την πρώτη μας μείωση, αλλά βλέπουμε επίσης μια αυξανόμενη πιθανότητα ο επίμονος πληθωρισμός να μετατοπίσει το ερώτημα από το “πότε” στο “αν””,” είπε.

Η αμερικανική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά μέσο όρο με ρυθμό 2,3% φέτος, από 2,1% που προβλεπόταν τον προηγούμενο μήνα.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο