Τι έδειξε έρευνα για τα αποθέματα ημιαγωγών

ημιαγωγών

Μια κατάρρευση των αποθεμάτων ημιαγωγών έως το 2026 έχει περισσότερες πιθανότητες να συμβεί. Αυτό είναι το συμπέρασμα της πρόσφατης έρευνας, η οποία ορίζει μια συντριβή ως πτώση 40% σε κάποιο σημείο σε μια περίοδο δύο ετών.

Είκοσι εταιρείες αποτελούν το S&P 500 Semiconductors & Semiconductor Equipment Industry Group Index XX:SP500.4530. Αυτό περιλαμβάνει Nvidia NVDA, -10,00% ], Advanced Micro Devices AMD, -5,44% ], Intel INTC, -2,40%, Qualcomm QCOM, -2,36% και Texas Instruments TXN, -2,44%.

Η εν λόγω έρευνα, με τίτλο «Bubbles For Fama», διεξήχθη από τους Robin Greenwood και Andrei Shleifer του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και τον Yang You από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και δημοσιεύτηκε στο Journal of Financial Economics. Οι ερευνητές δεν επικεντρώθηκαν ειδικά στα αποθέματα ημιαγωγών. Αντίθετα, ανακάλυψαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ των πιθανοτήτων συντριβής ενός κλάδου και της τελικής απόδοσης δύο ετών σε σχέση με τη συνολική αγορά.

Το συνοδευτικό διάγραμμα δείχνει ότι αυτή η πιθανότητα αυξάνεται μαζί με την προσαρμοσμένη στην αγορά απόδοση ενός κλάδου (το «άλφα» του). Η άνευ όρων πιθανότητα συντριβής είναι 14%, αυξάνεται στο 20% όταν αυτό το άλφα είναι 50 ποσοστιαίες μονάδες. Όταν το άλφα είναι 100 ποσοστιαίες μονάδες, η πιθανότητα αυξάνεται στο 53%. Με τον S&P 500 Semiconductors & Semiconductor Equipment Industry Group Index, το διετές άλφα του είναι 91 ποσοστιαίες μονάδες (σύμφωνα με τα δεδομένα του FactSet)— υποδηλώνοντας ότι οι πιθανότητες συντριβής του είναι σχεδόν ακριβώς 50:50.

Λοιπόν, πόσο πρόθυμοι πρέπει να είστε για να επενδύσετε σε έναν κλάδο όπου οι πιθανότητες να μην καταρρεύσει δεν είναι καλύτερες από μια αναστροφή νομίσματος;

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτή η έρευνα δεν ισοδυναμεί με φιλί θανάτου για τις μετοχές ημιαγωγών. Πενήντα τοις εκατό πιθανότητες συντριβής είναι πολύ χαμηλότερες από 100%, και οι μετοχές ημιαγωγών θα μπορούσαν κάλλιστα να συνεχίσουν να κερδίζουν την αγορά. Το ερώτημα είναι αν αξίζει το ρίσκο.

Για παράδειγμα, λάβετε υπόψη την Tesla TSLA, -1,92% και τη Nvidia, δύο μετοχές στις οποίες σε προηγούμενες στήλες έχω εφαρμόσει τη μεθοδολογία των καθηγητών για τον υπολογισμό των πιθανοτήτων συντριβής. (Έκανα παρέκταση από την έρευνά τους, δεδομένου ότι επικεντρώθηκαν σε ομαδοποιήσεις κλάδου και όχι σε μεμονωμένες μετοχές.) Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει περίπου 50% από το υψηλό τους το περασμένο καλοκαίρι και περισσότερο από 60% κάτω από την κορύφωσή τους στα τέλη του 2021. Η Nvidia, αντίθετα, δεν έχει υποστεί μεγαλύτερη από μια διόρθωση περίπου 10% ανά πάσα στιγμή τα τελευταία δύο χρόνια και είναι υπερδιπλάσια από εκεί που βρισκόταν όταν πρότεινα για πρώτη φορά ότι είχε αυξημένο κίνδυνο συντριβής.

Η κατώτατη γραμμή? Ο κίνδυνος πτώσης είναι ιδιαίτερα υψηλός αυτή τη στιγμή μεταξύ των μετοχών ημιαγωγών. Όλοι εκτός από όσους αναζητούν τη συγκίνηση μεταξύ σας μπορεί να θελήσουν να σκεφτούν να τραβήξουν μερικά από τα χρήματά σας από το συγκεκριμένο τραπέζι.

Mark Hulbert is a regular contributor to MarketWatch. His Hulbert Ratings tracks investment newsletters that pay a flat fee to be audited. He can be reached at [email protected]

πηγή:www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο