Ξεκινάω με τα 0,75 ευρώ ανά μετοχή που ανακοίνωσε στα οικονομικά αποτελέσματα ο όμιλος των Helleniq Energy (ΕΛΠΕ), αποτελώντας μια από τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις που δίνουν οι εισηγμένες εταιρείες στο ελληνικό χρηματιστήριο και χτυπώντας, σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο, μια απόδοση της τάξης του 10%. Και αυτό, παρά τις αρνητικές κυβερνητικές παρεμβάσεις με την έκτακτη εισφορά.
Οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με το 2023, κλείνοντας στα 12,77 δισ. ευρώ από 12,80 δισ. ευρώ. Μείωση κατά ένα 17% είχαμε στη λειτουργική κερδοφορία συγκρίσιμων κερδών EBITDA, κρατώντας, όμως, το όριο του 1 δισ. ευρώ. Για την ακρίβεια, έφτασαν στα 1,026 δισ. ευρώ από 1,237 δισ. ευρώ που είχε γράψει το 2023. Η συγκρίσιμη καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 475 εκατ. ευρώ από 736 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση της τάξης του -36%.
Σημείο θετικής αναφοράς είναι η HELLENiQ Renewables στον κλάδο των ΑΠΕ, όπου κατά τη διάρκεια του 2024 ενίσχυσε ακόμη περισσότερο το χαρτοφυλάκιό της, προσθέτοντας 110 MW στην Ελλάδα και 26 MW στην Κύπρο, κλείνοντας έτσι τη χρονιά με συνολικά 494 MW σε λειτουργία. Παράλληλα, αναπτύσσει έργα συνολικής ισχύος 5,2 GW στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με 0,5 GW εξ’ αυτών να αναμένεται πως θα ολοκληρωθούν και θα τεθούν σε λειτουργία τα επόμενα δύο χρόνια. Λόγω της υψηλότερης εγκατεστημένης ισχύς, η δραστηριότητα αυτή έφερε για το 2024 πολύ ενδιαφέροντα EBITDA κέρδη της τάξης των 46 εκατ. ευρώ.
Σημαντική άνοδο +25% πέτυχε ο όμιλος και στον κλάδο των πετροχημικών με τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA να προσεγγίζουν τα 54 εκατ. ευρώ. Ένα άλλο θετικό αποτέλεσμα πηγάζει από τον κλάδο διεθνούς εμπορίου, όπου τα συγκρίσιμα EBITDA κέρδη έφτασαν στα 75 εκατ. ευρώ ή αύξηση +7% σε σχέση με το 2023 που αποτελεί και ιστορικό ρεκόρ, λόγω κυρίως της επέκτασης του δικτύου (329 πρατήρια έναντι 323 το 2023) και των υψηλότερων περιθωρίων, με βελτιωμένη συνεισφορά από πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών εκτός καυσίμων.
Τα αρνητικά κυρίως δεδομένα που επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα του ομίλου είναι η επιβολή έκτακτης εισφοράς, η χαμηλότερη συνεισφορά της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η πτώση των τιμών αργού πετρελαίου από τα 81 δολάρια στα 74 δολάρια και το χαμηλότερο περιθώριο διύλισης στα 13,3 δολάρια ανά βαρέλι από 17,4 δολάρια ανά βαρέλι το 2023.
Διαγραμματικά, η μετοχή της Helleniq Energy φαίνεται στο εβδομαδιαίο chart τιμών να τα βρήκε σκούρα στην περιοχή αντίστασης των 8 με 8,10 ευρώ. Ένα επίπεδο τιμών που είχε το ρόλο της στήριξης την άνοιξη του 2024 όταν και πήγε στη συνέχεια να γράψει τιμές μέσα στη ζώνη των υψηλών ανάμεσα στα 9 με 8,80 ευρώ. Η άρνηση αυτή διαπερατότητας έχει φέρει τη μετοχή σε ένα pullback προς το επίπεδο στήριξης των 7,50 ευρώ, ακουμπώντας για λίγο το νεφέλωμα των Keltner Channel που από τον περασμένο Δεκέμβριο παίζει το ρόλο του ανοδικού προωθητήρα. Όσο, λοιπόν, η μετοχή παραμένει πάνω από το εν λόγω σύμπλεγμα κινητών μέσων, θα επιχειρήσει για άλλη μια φορά να διασπάσει ανοδικά τα 8,10 ευρώ. Αρνητική εξέλιξη θα ήταν ένα καθοδικό πέρασμα κάτω από τα 7,425 ευρώ, με αυξημένο όγκο συναλλαγών.
Στα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Noval Property (NOVAL) για το 2024 είδαμε:
Πρώτον, να ανεβαίνει και άλλο η εσωτερική λογιστική αξία (NAV) στα 519,1 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 4,11 ευρώ ανά μετοχή, σημειώνοντας έτσι μια σημαντική αύξηση της τάξης του +21% ή σχεδόν 92 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνη της 31 Δεκεμβρίου 2023. Η δε απόσταση της τιμής στο ταμπλό με την πραγματική αξία ακουμπάει πλέον το -40%. Το γιατί το ψάχνω ακόμα.
Δεύτερον, το FFO, από όπου μοιράζεται ένα μεγάλο ποσοστό στους μετόχους, εκτοξεύτηκε στο +72,30% στα 10,884 εκατ. ευρώ από 6,316 εκατ. ευρώ το 2023. Στοιχείο το οποίο οδήγησε και στη σημαντική αύξηση του μερίσματος από τα 0,018 ευρώ ανά μετοχή στα 0,043 ευρώ ανά μετοχή ή σε απόδοση ένα +1,72% από το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής. Οι ενδείξεις αυτές δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει η Noval να ανεβαίνει με δύναμη την ανηφόρα των αποδόσεων.
Τρίτον, η ισχυρή αύξηση κατά ένα +34,18% στην καθαρή κερδοφορία, αν αφαιρέσουμε τα κέρδη από αναπροσαρμογή των επενδυτικών ακινήτων σε εύλογες αξίες. Έτσι, για το 2024, η καθαρή κερδοφορία έκλεισε στα 22,767 εκατ. ευρώ από 16,967 εκατ. ευρώ που είχε το 2023.
Τέταρτον, ότι τα έσοδα από μισθώματα επενδυτικών ακινήτων αυξήθηκαν κατά +14% στα 33,4 εκατ. ευρώ από 29.34 εκατ. ευρώ που ήταν στη χρήση του 2023.
Πέμπτον, την άνοδο κατά ένα +10,66% στις επενδύσεις των ακινήτων, φτάνοντας τα 616,7 εκατ. ευρώ από 557,3 εκατ. ευρώ το 2023.
Στα υπόψιν ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2025 θα παραδοθούν και άλλα τρία ακίνητα υψηλής αξίας, το συνολικής δόμησης 4.000 τ.μ. για χρήση γραφείων και κατοικιών επί της Αρδηττού 40-42, στο Μετς, που είναι και το πρώτο στη σειρά ως προς την έναρξη λειτουργίας του, το σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων συνολικής δόμησης 21.000 τ.μ. επί της Χειμάρρας 16 & Αμαρουσίου – Χαλανδρίου και το παλιό ακίνητο των Ελληνικών Πετρελαίων συνολικής δόμησης 7.000 τ.μ. στη Λ. Κηφισίας 199. Οπότε, θα πρέπει να αναμένουμε και σημαντική αύξηση στην κερδοφορία της Noval Property κατά το 2025.
Να επαναλάβω εδώ ότι η Noval έχει δύο πολύ δυνατά ατού στα χέρια της. Το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των ακινήτων που αναπτύσσει είναι προίκα από τη Viohalco με πολύ χαμηλές τιμές κτήσης και όχι “τουμπανιασμένες”, που λέει και ένας ειδικός στο real estate και το πολύ εύρωστο ταμείο των 72,8 εκατ. ευρώ που μπορούν να σηκώσουν άνετα και άλλα 100 εκατ. ευρώ, ώστε να πραγματοποιήσει με την άνεσή της όλο της τον επιχειρηματικό σχεδιασμό διαμόρφωσης και ανάπτυξης νέων ακινήτων υψηλής ποιότητας και κερδοφορίας.
Το μόνο αρνητικό στοιχείο δεν έχει να κάνει με τα πολύ καλά θεμελιώδη στοιχεία της, αλλά με το “σύνδρομο” υποεκτίμησης των μετοχικών αξιών των ΑΕΕΑΠ.
Παρόλα αυτά, όμως, σημαντική θετική αλλαγή σημειώνουν τα διαγραμματικά δρώμενα για τη μετοχή της Noval Property. Μετά από μια πιεστική καμπύλη πωλήσεων που βάστηξε σχεδόν 210 μέρες από τον περσινό Ιούνιο έως και τις πρώτες μέρες του φετινού Γενάρη η μετοχή παρουσιάζει ενδείξεις σταδιακής αναρρίχησης προς το πρώτο σημείο αντίστασης των 2,60 ευρώ. Η ανοδική διάλυση λοιπόν του καθοδικού στροφέα “Q” στα 2,36 ευρώ έχει δημιουργήσει το κατάλληλο υπόβαθρο για τη διαγραμματική αποτύπωση ενός άλλου στροφέα, του “W”, στο διημερήσιο chart τιμών. Ο στροφέας αυτός μπορεί να είναι αργός σε σχέση με άλλους που έχουμε μελετήσει, αλλά είναι ικανός να σπρώξει σταδιακά τη μετοχή μέσα στο εύρος διακύμανσης των 2,80 με 3 ευρώ. Απαραίτητη, φυσικά, προϋπόθεση είναι να μη καταστρατηγηθεί καθοδικά με σημαντικό όγκο συναλλαγών.
* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής
** Το περιεχόμενο του άρθρου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως συμβουλή ή πρόταση ή προτροπή ή σύσταση ή πρόσκληση για την αγορά ή πώληση οποιασδήποτε μετοχής ή επενδυτικού ή χρηματοοικονομικού προϊόντος που διαπραγματεύεται σε οργανωμένη ή μη αγορά.

